„Morača” pala poslije 315 dana - Budućnost Voli nemoćna protiv Gran Kanarije

Prvi put nakon poraza od Virtusa 3. februara, Podgoričani izgubili pred svojim navijačima - tim sa Kanarskih ostrva slavio 83:76

23467 pregleda 15 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Poslije 315 dana, „Morača” je pala - košarkaši Budućnost Volija izgubili su u 7. kolu grupe A Evrokupa od Gran Kanarije (83:76), što im je prvi poraz na svom terenu od 3. februara i utakmice sa Virtusom, tj. serije od 22 pobjede.

Učesnik ACB lige je dominirao od starta, koristio sve propuste domaćih u odbrani i nekoliko puta stizao do 19 razlike.

Tim Aleksandra Džikića je bio loš i predvidljiv u napadu, očit je bio i umor kod pojedinih igrača, ali su bar pokazali karakter kada je sve djelovalo izgubljeno.

Na 75:58 za goste, na sedam i po minuta do kraja, Edin Atić je promašio sva tri bacanja, ali je nakon ofanzivnog skoka Denis Džeroma Silija pogodio trojku i „zapalio” iskru.

Podgoričani su prišli na 67:75, atmosfera u dvorani je „proključala”, ali je Kalifa Diop polaganjem i zakucavanjem praktično stavio tačku na meč.

KK Budućnost Voli
foto: Sofascore

Budućnost je na minut i po do kraja prišla na 75:81, potom je nakon prokockanog napada gostiju Džastin Kobs realizovao jedno bacanje, da bi sve dileme otklonio Ej Džej Sloter košem za 83:76 na 41,2 sekunde do kraja.

ENIS NASTAVIO GDJE JE STAO

Bivši bek Crvene zvezde i Mege, Dilan Enis, nastavio je tamo gdje je stao četiri dana ranije protiv Manrese, kojoj je ubacio 18 poena u posljednjoj četvrtini.

U „Morači” je za manje od tri minuta dao tri trojke i bio najzaslužniji što je tim Porfirija Fisaka konstantno vodio. Granka je serijom 8:0 u 8. minutu stigla do dvocifrene prednosti (24:13), a Budućnost sa devet vezanih koševa već na startu 2. kvartala prišla na minus 22:24.

Ali, odjednom je stala i u napadu i u odbrani, gdje je duvala promaja na sve strane, pa je Nikolas Brusino dugom dvojkom i trojkom zaključio seriju 12:0 za ogromnih 14 razlike (36:22).

Ni tu nije bio kraj mukama, jer je Džon Šurna, krilni centar atipičnog šuta, pogotkom iza linije 6,75 donio rekordnih 15 razlike (44:29) na tri i po minuta do velikog odmora.

MINUS OSAM U POENIMA, 10 U SKOKOVIMA

Na poluvremenu je bilo 41:49, nakon što je Kobs pogodio polaganje uz zvuk sirene, a brojke su najbolje govorile u čemu je problem - Gran Kanarija je imala čak 10 skokova više (ukupno 23, od čega devet u napadu), dok je trojke šutirala sjajnih 16-9, naspram 9-2 „plavih”.

Razlika bi bila i veća da Podgoričani nisu izveli i pogodili svih 15 bacanja, a gosti imali svega 2-2.

Tih minus osam je nagovještavalo da bi tim Aleksandra Džikića mogao da dostigne i prestigne tim sa Kanarskih ostrva, upiše 23. vezanu pobjedu u „Morači”, ali se tome nije ni približio. Već poslije tri minuta je bilo 17 razlike (59:42), pa je bilo jasno da je preokret nemoguć...

Gran Kanarija je ovom pobjedom dostigla Budućnost na vrhu tabele sa skorom 5:2 i sačuvala perfektan učinak na gostovanjima, jer joj je ovo bio četvrti trijumf na strani.

Na čelu bi večeras moga da im se pridruži Virtus, čiji je meč sa Promiteas u Bolonji u toku.

I Valensija ima 4:2, ali meč 7. kola sa Bursom u „Fonteti” igra tek 6. januara.

Bonus video: