Džikić: Drobnjak i Popović neće igrati u 2021, Danilo čeka dozvolu, Vajli je za mene završio

Trener Budućnost Volija Aleksandar Džikić otvoreno pričao o „bježanju” Džejkoba Vajlija, doprinosu Donatasa Tarolisa, povratku crnogorskih reprezentativaca...

11897 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Perfektnom nizu u „Morači” nekad je morao da dođe kraj. Umorna, iscijeđena Budućnost Voli, koja je duže od mjesec u vanrednoj situaciji u trenažnom procesu, izgubila je nakon 22 uzastopne pobjede na svom terenu.

Bodove je odnijela Gran Kanarija, koja je slavila 83:76 i time dostigla tim Aleksandra Džikića na vrhu grupe B Evrokupa. Isti skor (pet pobjeda i dva poraza) ima i Virtus, a tik iza je Valensija, koja je zbog nekoliko igrača zaraženih koronavirusom meč 7. kola sa Bursom pomjerila za 6. januar.

Džikić je protiv tima sa Kanarskih ostrva opet mogao da koristi samo devet igrača, jer je Filip Barović samo statirao u sastavu. Pored klupe su bila trojica - Petar Popović, Igor Drobnjak i Danilo Nikolić, čije se odsustvo sve više osjeća...

Skraćena rotacija utiče da neki igrači provode mnogo vremena na terenu, a najviše „strada” Džastin Kobs, koji prosječno igra nešto preko 30 minuta. Na pitanje koliko će Amerikanac sa crnogorskim pasošem izdržati u ovom ritmu, srpski stručnjak je odgovorio vrlo jednostavno:

„Koliko mora”.

Ni na pitanje o eventualnom pojačanju na bekovskim pozicijama nije bio mnogo opširniji.

„Nema ništa što bih mogao da podijelim sa vama”.

Od tri crnogorska reprezentativca, najbliže povratku na teren je Drobnjak, koji je imao lakši operativni zahvat na stopalu, zbog posljedica ranije operacije. Popovića još muči potkoljenica, a za Nikolića se čeka dozvola da se priključi treningu sa saigračima.

„Prvi će se vratiti Drobnjak, a onda Popović, ali ni jedan ni drugi neće ove kalendarske godine. Za Danila čekamo provjere u januaru, pa ćemo da vidimo kada će moći da počne da trenira sa nama. Čekamo da se potpišu papiri da učestvuje u treningu sa kontaktom. Kreće se, dobro se osjeća, ali je u posebnom režimu. To je tako i neće se promijeniti dok doktori ne daju zeleno svjetlo”, naglasio je Džikić.

Umjesto Džejkoba Vajlija, koji se samoinicijativno spakovao i praktično pobjegao iz Crne Gore, stigao je Litvanac Donatas Tarolis, ali još nije pokazao da bi mogao da bude pojačanje.

„Doveli smo ga da dodamo jednog igrača. Tražili smo određeni tip, on je bio jedno od rješenja. Tu je, mislim da neće odmoći. Koliko će da pomogne, zavisi i od nas i od njega. Imamo razloga da budemo zadovoljni dosadašnjim tokom sezone, tako da on nije došao da bude spasilac, već da pomogne. Mislim da će to da bude u redu, on je dobar momak, radan i pomoći će nam, poslije onoga što je Vajli uradio. Jasno je da nismo planirali ovo pojačanje”.

Kakav je status Vajlija?

„Nisam ja osoba sa kojom bi trebalo pričati o tome. Što se mene tiče, on je rekao svoje”.

Da li vas je iznenadio?

„Da, jako. Te stvari se ne rade. Naglašavam, ovo je moje privatno mišljenje, ne stav kluba, da ne bude nikakve zabune. Ne znam zašto je to uradio, šta ga je natjeralo. Te stvari se dešavaju, malo smo bili iznenađeni, ali idemo dalje. Nema neke velike mudrolije, sad nam više fale Drobnjak i Popović, nego on. To je moj stav kao trenera”.

Budućnost već sjutra dočekuje Krku i biće veliki favorit, ali trener koji je sa klubom iz Novog Mesta osvojio FIBA Euročelendž kup 2011. godine poziva na oprez, jer su Slovenci prethodnog vikenda volšebno poraženi od Crvene zvezde nakon plus 18 u 32. minutu.

„Svaki je protivnik opasan. Krka je bila vrlo, vrlo blizu da pobijedi evroligaša. Bilo bi neoprezno da računamo da su to sigurni bodovi. Stalno ponavljam da su najopasnije te tzv. štrikirane utakmice. To stvarno ne postoji. Uzgred, taman što je ušao u poseban ritam, Zoran Nikolić je povrijedio stopalo i protiv Gran Kanarije igrao pod ljekovima. To nije opravdanje ni za nas, ni za njega, već samo činjenica”, zaključio je Džikić.

Bonus video: