Vrijeme je za novi crnogorski derbi

Posljednje kolo prvog dijela Admiralbet ABA lige otvara duel SC Derbija i Mornara, koji je zakazan za 17 časova

13643 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Kamenjaš, Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer
Kenan Kamenjaš, Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Posljednje kolo prvog dijela Admiralbet ABA lige otvoriće novi crnogorski derbi - SC Derbi će od 17 časova dočekati Mornar u “Morači”.

”Studenti” u debitantskoj sezoni u elitnom rangu regionalne košarke igraju sasvim solidno i sa pet pobjeda i sedam poraza su daleko od opasne zone. Neočekivano, na tabeli su ispred večerašnjeg rivala, koji je očajno počeo takmičarsku godinu, ali je uhvatio ritam i sada ima skor 4:8.

Podgoričani su prošle sedmice izgubili na gostovanju Cedevita Olimpiji, što im je bio četvrti poraz na pet posljednjih mečeva i žele da se vrate na pravi kolosijek.

- Mornar igra iz kola u kolo sve bolje, sigurno dolazi motivisan i sa dosta sampouzdanja. Teška je sedmica iza nas, imamo određenih problema sa povredama, ali sve to bi trebalo da se zaboravi i da maksimalno budemo koncentrisani na utakmicu. Moramo da energetski budemo na nivou poslednjih utakmica i da se borimo do kraja kako bi dostigli naš cilj - rekao je trener SC Derbija, Andrej Žakelj.

Veliki adut domaćih će biti Kenan Kamenjaš, koji prosječno bilježi 12,2 poena i 7,7 skokova u ABA ligi.

- Očekuje nas tvrda i nimalo laka utakmica protiv Mornara. Iako su na početku sezone bili u rezultatskoj krizi, podigli su formu i puno su ozbiljniji. Ipak, fokus je na našoj igri, da što bolje uđemo u meč sa dobrim trčanjem i energijom. Uprkos porazu u prošlom kolu, pokazali smo da smo ekipa sa karakterom i da možemo da odigramo kvalitetan meč protiv svakog. Godi nam da igramo kod kuće i uz pravi pristup i dobru atmosferu imamo čemu da se nadamo - poručio je krilni centar iz BiH.

Mornar je počeo sezonu sa šest poraza, sudijskim previdom ispao iz FIBA Evropa kupa, ali je time stekao mogućnost da se u potpunosti posveti ABA ligi. Rezultati se vide, a večeras će pokušati da se izjednači sa crnogorskim rivalom.

- Rezultati koji se ove sezone postižu u ABA ligi ukazuju na to da nijedna ekipa ne smije da se potcijeni. SC Derbi je startovao odlično, ima pozamašno igračko iskustvo. Ključni igrači su tri vrlo kvalitetna američka košarkaša. Uz Pavlićevića, i neke mlađe košarkaše, sigurno ima kvalitet koji je i dokazao dosadašnjim rezultatima. Nakon meča sa Partizanom imali smo dovoljno vremena da se spremimo za ovaj duel. Već pet-šest kola smo na višem nivou igre nego na početku i sa optimizmom dočekujemo ovaj meč - prokomentarisao je trener Barana Mihailo Pavićević.

Adut tima sa primorja biće crnogorski reprezentativac Vladimir Mihailović, koji je sa prosječno 12,9 koševa prvi strijelac ekipe.

- Meč sa SC Derbijem je veoma važan za nas. Rival je pokazao, naročito na domaćem terenu, da igra dosta dobro. Jasno je da nas ne očekuje lak meč, ali to ne mijenja ambiciju s kojom idemo u Podgoricu i nadam se pobjedi - rekao je 31-godišnji Ulcinjanin.

7 poena je bila razlika u korist Mornara na sve tri utakmice prošle sezone protiv tima koji je tada nosio ime Studentski centar. U čevrtfinalu Kupa Crne Gore je bilo 72:65, a u polufinalu plej-ofa 95:88 i 81:74

Bonus video: