Nebojša Bogavac za "Vijesti": Moglo je bolje, ali ambicije ostaju iste

Trener košarkaša Podgorice Nebojša Bogavac u razgovoru za “Vijesti” sumirao dosadašnji dio sezone

9026 pregleda 38 reakcija 3 komentar(a)
Nebojša Bogavac, Foto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović
Nebojša Bogavac, Foto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović

Sa polovičnim učinkom u Prvoj crnogorskoj ligi (4-4), te nešto slabijim u ABA2 ligi (2-5), košarkaši Podgorice završili su 2021. godinu. U razgovoru za “Vijesti”, trener ekipe Nebojša Bogavac poručuje da je učinak mogao da bude bolji, ali da planovi i ambicije ostaju isti. A to je jedno od dva mjesta u crnogorskoj ligi i plasman u ABA2 naredne sezone.

”Moglo je dosta bolje. Ekipi fale jedan ili dva iskusnija, borbenija košarkaša i onda bi taj skor sigurno bio drugačiji. Oni bi na neki način bili štit mlađim igračima i vjetar u leđa, mlađi bi brže napredovali... Ali, situacija je takva kakva jeste. Nema panike. Projekat je da guramo mlađe”, kaže Bogavac.

U Podgorici ima mnogo mladih, talentovanih košarkaša. Prostora za napredak ima još.

”Dosta je igrača u ekipi koji imaju svoje ime i prezime, a bili su talenti i projekti. Generalno nijesu odskočili igrački, samo se o njima pričalo. Taj učinak na terenu je jedno, a projekat drugo. Fali nam godinu, dvije da se vrate na pravi kolosjek. Nedostaje kvalitetnijih, iskusnijih košarkaša, koji imaju utakmice u rukama, nogama i glavi da bi njih otvorili i omogućili im da što kvalitetnije napreduju. Imamo košarkaše jednakog kvaliteta i mislim da bi uz par iskusnijih ti talenti bili bolji i uz njih pokazali potencijal”.

Podgorica je u posljednjem kolu domaćeg šampionata izgubila od Sutjeske. Prethodno je, tokom “balona” u Sarajevu, imala zdravstvenih problema, pa je i zbog toga učinak slabiji. Ali, ambicije su nepromijenjene.

”Planovi i ambicije su isti. Da sa ovom mladom ekipom budemo među dva tima u crnogorskoj ligi i da ostvarimo plasman u ABA2 ligu, a da u ABA2 izborimo opstanak. Idemo ka tome, fali nam nekoliko pobjeda da se samopuzdanje vrati. Nažalost, imali smo hendikep u Sarajevu - sedam igrača je bilo pod temperaturom, dosta smo se iscrpjeli, pa je utakmica u Nikšiću došla u nezgodnom momentu. Ali, ne treba tome pridavati veliku važnost. Sistem u ABA2 je takav da ne možete da odložite utakmicu, igra se ‘balon’, mečevi su zakazani, ako se ne pojaviš gubiš 20:0. U tom stanju momci su pokazali želju, karakter i volju. Ali, nedostaje im malo staža, malo igranja sa ekipama i boljim i lošijim od sebe, da malo sazru. Možda se desi, ako se nešto otvori, da nekog igrača dodamo ekipi, a možda i nastavimo sa istim kadrom”.

Bogavac i Čarapić
Bogavac i Čarapićfoto: ABA League 2/Dragana Stjepanović

Crnogorski šampionat je veoma interesantan. Podgorica, Sutjeska i Lovćen bore se za ulazak u ABA2. Tu su još Teodo, Jedinstvo, Ibar...

”Prvenstvo je generalno kvalitetno, ali nedostaje mladih igrača. Niko ne može da iskoči, da dobije zavidnu ulogu u Budućnosti, Mornaru... I ti klubovi jedva čekaju da neko iskoči, da bi mu dali šansu. Nedostaje mlađeg potencijala. Sigurno se nikad nije bolje radilo nego što se radi sada. Vidim i u Podgorici, od pjetlića, organizacije treninga, posvećenosti kadetskih i juniorskih trenera...”, zaključio je Bogavac.

Bonus video: