Budućnost priželjkuje iznenađenje u La Fonteti

Košarkaši Budućnost Volija gostuju Valensiji (20.30) u derbiju 11. kola grupe B Evrokupa

6747 pregleda 0 komentar(a)
Kobs je riješio prvi duel u “Morači”, Foto: Eurocupbasketball.com
Kobs je riješio prvi duel u “Morači”, Foto: Eurocupbasketball.com

Budućnost Voli je imala nekoliko velikih pobjeda ove sezone u Evrokupu, jedna od njih je svakako ona 27. oktobra prošle godine kada je u “Morači” pala Valensija - “plavi” su tada slavili 71:70 poenima Džastina Kobsa 22 sekunde prije kraja.

Tri mjeseca kasnije isti rivali se sastaju u “La Fonteti” sa istim ambicijama - da trijumfom pobjegnu jedan od drugog na tabeli grupe B Evrokupa jer poslije 10 mečeva imaju skor 7-3.

Četvorostrukom šampionu ovog takmičenja pripada uloga favorita, ali izabranici Aleksandra Džikića žele da “ponište” poraz od prije šest dana kada ih je u Podgorici nadigrao njemački Ulm.

- Valensija je šestostruki finalista Evrokupa i četvorostruki osvajač - mislim da to govori sve što treba da se zna o kakvoj se organizaciji radi, kakve ambicije ima ove sezone i koliko je ozbiljan protivnik. I mi to poštujemo - rekao je Džikić.

Valensija je u seriji od tri trijumfa u evropskom takmičenju, a u susret duelu protiv Budućnosti je bila bolja od Promiteasa u Grčkoj i Ulma u Njemačkoj, te Bursaspora na svom terenu. Večeras će biti i jača za našeg asa Bojana Dubljevića, te Klemena Prepeliča, Haimea Pradilju..., jedino je van tima odranije povrijeđeni Viktor Klaver...

- Imaju veoma raznovrsnu liniju visokih igrača, veoma specifičnu grupu sa odličnim “post up-om” i vanjskim šutem. Njihovi bekovi razumiju ciljeve u napadu, veoma su pokretni i agresivni. I očekujemo da će imati kompletan sastav na raspolaganju. Važna je utakmica za oba tima, od suštinskog je značaja da odgovorimo na njihovu energiju, to smo pokušavali da uradimo u prvom meču - istakao je Džikić.

Budućnost je napravila dobru uvertiru za Valensiju pobjedom nad Igokeom u ABA ligi.

- Gostujemo timu koji pretenduje na osvajanje Evrokupa. U Podgorici smo slavili u uzbudljivoj završnici, od tada je Valensija oporavila neke važne igrače i pripada joj uloga favorita - kazao je Vladimir Micov.

Valensija zna koliko je ovaj meč bitan.

- Ovo je period sezone u kojem se ništa ne osvaja, ali koji može da bude veoma važan za nastavak. Budućnost je jedan od rivala za plasman, meč samim tim dobija na važnosti i mnogo je bitno da se polako kompletiramo nakon što smo imali mnogo problema sa koronavirusom. Poslije ovog duela imamo i okršaje sa Gran Kanarijom i Virtusom u Evrokupu, tako da je ovo možda i ključni period - istakao je trener Valensije Đoan Penjaroja.

Bonus video: