dvije godine od smrti

Kobi Brajant - legenda živi

Brajant je bio četvrti strijelac u istoriji NBA, osvojio je pet prstenova, bio je 18 puta izabran za ol star, uzeo je dva olimpijska zlata, postigao 81 poen u jednoj utakmici i 60 u posljednjem meču...

8246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Prije dvije godine, 26. januara 2020, svijet je šokirala vijest koju je i danas teško prihvatiti. Legendarni bivši košarkaš Lejkersa Kobi Brajant tragično je stradao u 41. godini zajedno sa svojom kćerkom Đanom (13) i još sedam osoba.

Helikopter je trebalo da ih odvede na košarkašku utakmicu za djevojčice. Vremenski uslovi su bili loši. Magla je bilo toliko gusta da su i policijski helikopteri bili prizemljeni. Pilot je, ignorišući propise za letove po lošem vremenu, odlučio da poleti.

U oblasti Kalabasas, oko 50 kilometara od Los Anđelesa, u planinskom području sa vrlo malom vidljivošću, helikopter se velikom brzinom srušio na zemlju. Bilo je 9:45 po vremenu na Zapadnoj obali.

Brajant je bio četvrti strijelac u istoriji NBA, osvojio je pet prstenova, bio je 18 puta izabran za ol star, uzeo je dva olimpijska zlata, postigao 81 poen u jednoj utakmici i 60 u posljednjem meču...

Bio je ikona košarke...

Njegova sportska dostignuća su bila ogromna, ali i njegova zaostavština. Kao što je Kobi uvijek imao Majkla Džordana kao idola, on je inspirisao čitavu generaciju mladih igrača koji su ga kopirali, oplakivali i još ga se sjećaju.

“The Mamba Mentality" je postala sportska filozofija...

Nakon tragične smrti, hiljade ljudi je okupiralo Stejpls centar kako bi ispunili trotoare cvijećem, svijećama, crtežima, posvetama... Dresovi Lejkersa sa 8 i 24, dva broja koje je nosio, vidjeli su se svuda, murali sa njegovim likom su se umnožavali, na mnogima je bila i njegova nasljednica Đana

Posljednji ispraćaj, u dvorani u kojoj je dominirao, bio je emotivan do suza...

Riječi Vanese Brajant i Majkla Džordana su ostale upamćene.

"Bog zna da ne mogu jedno bez drugog na ovoj zemlji. Morao je da ih uzme da budu zajedno", rekla je supruga i majka.

"Kada je Kobi umro, umro je i dio mene", priznao je najbolji igrač svih vremena.

Od Kobijeve smrti, Vanesa se pravno bori - da se prepozna nemar pilota Are Zobajana, koji je takođe stradao, što je i učinjeno u februaru prošle godine nakon proučavanja izvještaja od 1.850 stranica, a zatim da optuži odjeljenje policije Los Anđelesa zbog širenja fotografija sa mjesta nesreće.

Za samo dvije godine došlo je do značajnih promjena. Lejkersi su uzeli titulu u “balonu”, a sada “lutaju” ligom, “Stejpls centar” se sada zove “Cripto.com Arena”.

Šta god da se desi, dva dresa sa brojevima 8 i 24 zauvijek će ostati na svodovima dvorane kao podsjetnik na Kobija, a njegovo nasljeđe i van terena trajaće zauvijek.

“Njegova energija je uvijek tu. I mi i grad uvijek mislimo na njega“, kazao je Karmelo Entoni.