Mornar želi da se nadigrava sa liderom

U jednom od derbija 18. kola Admiralbet ABA lige, Barani danas (17 časova) gostuju Crvenoj zvezdi

5019 pregleda 1 komentar(a)
Strahinja Mićović u duelu sa Nikolom Kalinićem na utakmici u Baru, Foto: mornar/media pro
Strahinja Mićović u duelu sa Nikolom Kalinićem na utakmici u Baru, Foto: mornar/media pro

Letimičan pogled na tabelu govori sve - Crvena zvezda djeluje nedodirljivo sa 14 pobjeda i samo jednim porazom. Tim Dejana Radonjića u ABA ligi ruši sve prepreke, prije tri dana je nanio prvi poraz Olimpijakosu u Pireju u Evroligi nakon 10 mjeseci... Na takvu ekipu, pravljenu za četvrtfinale elitnog takmičenja, bez imalo straha udariće Mornar.

Barani nemaju šta da izgube, jer na mjestu gdje uvijek gube veoma ubjedljivo se ništa i ne očekuje. Pobjeda bi, naravno, bila čudo, a ujedno bi omogućila ekipi Mihaila Pavićevića da mnogo prije nego što je iko smio da pomisli “uhvati” Igokeu na 6. mjestu, posljednjem koje vodi u plej-of.

Mornar je u dobroj formi, nakon očajnog starta sezone je upisao sedam pobjeda na posljednjih devet utakmica i “izbrisao” onih šest poraza na startu.

- Gostujemo najboljoj ekipi u ABA ligi, pravljenoj za Evroligu, koja to svojim igrama i rezultatima pokazuje. Zvezda je sastavljena od provjerenih, iskusnih, izuzetno kvalitetnih igrača. Na svakoj poziciji ima dva ili tri podjednaka igrača. Ima više od 12 košarkaša koji su spremni da igraju na istom nivou - istakao je Pavićević pred današnji meč 18. kola (17 časova).

22,3 poena je bila prosječna razlika u porazima Mornara od Crvene zvezde u Beogradu. Najubjedljiviji je doživio u sezoni 2018/2019, kada je izgubio 104:71 (u istoj takmičarskoj sezoni bilo takođe minus 33 u Baru - 90:57), a dva puta je ostao na minus 11 u glavnom gradu Srbije (82:71 i 88:77)

Jedina prednost crnogorskog vicešampiona u odnosu na vladara regionalne košarke je što je odmorniji, jer su “crveno-bijeli” nakon oporavka od koronavirusa imali tri vezana gostovanja. Dva su bila ove sedmice - u ponedjeljak su, uz pomoć sudija, savladali Cedevita Olimpiju u Ljubljani 83:82, a u četvrtak imali još jedan težak i iscrpljiv duel u Grčkoj.

- Ne dijelimo ekipe na bolje i gore, svakog protivnika shvatamo podjednako. Pokušaćemo da iskoristimo eventulni umor domaćih, jer su imali već dvije jake utakmice ove sedmice. Pred ovakve mečeve koristi se obično onaj izraz “nemamo šta da izgubimo”. Sa tim nikad nisam bio saglasan, uvijek kažem da imamo šta da izgubimo - utakmicu. Mi i treniramo zbog utakmica - naglasio je 63-godišnji stručnjak.

Zanimljivo, Pavićević je Zvezdi 1998. donio posljednju titulu u SR Jugoslaviji, a na naredni šampionski pehar navijači su čekali 17 godina, sve dok ih Radonjić nije doveo do trona u šampionatu Srbije.

- Sigurno ćemo u meč ući sa željom i voljom da se pokažemo u što boljem svjetlu i da eventualno iskoristimo njihove slabosti i neku vrstu umora. Ipak, trebalo bi biti objektivan - sve zavisi od Crvene zvezde, jer je kvalitet isključivo na njenoj strani. Ako odigra kao protiv Olumpijakosa ili u Ljubljani, onda se ona pita. Želimo da se nadigravamo, a pokušaćemo da ne razočaramo svoje navijače - zaključio je Pavićević.

Dejan Radonjić cijeni barski tim.

- Mornar je značajno podigao kvalitet igre, a kao posljedica toga došli su i rezultati. Imao je dosta vremena za rad i pripremu utakmice, a mi ćemo sa druge strane pokušati u kratkom roku da uradimo sve kako bismo odigrali dovoljno dobar meč i došli do bodova - naglasio je 51-godišnji Podgoričanin, čiji je tim u prvom dijelu sezone u “Topolici” slavio 77:69.

Bonus video: