Alen Hadžibegović - otkrovenje sezone: Putem oko svijeta do Crne Gore

Alen Hadžibegović ima samo 22 godine i neobičan košarkaški put - krenuo je iz Rožaja, igrao u Kataru, Japanu i Rusiji, a sada blista u dresu Lovćena

17197 pregleda 82 reakcija 11 komentar(a)
Alen Hadžibegović, Foto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović
Alen Hadžibegović, Foto: ABA League 2 / Dragana Stjepanović

Košarkom je počeo da se bavi u Ibru iz Rožaja, da bi još kao dječak karijeru nastavio na Bliskom istoku - u Kataru. Potom ga je put vodio u Japan i Rusiju, a onda je stigao nazad u Crnu Goru - Alen Hadžibegović od ove sezone je igrač Lovćena i jedan od najboljih u crnogorskom šampionatu.

U domaćoj ligi 22-godišnji krilni centar, koji pokriva i poziciju centra prosječno postiže 15,5 poena uz skoro devet skokova i 24,33 indeksna poena. U NLB ABA2 ligi prosjek mu je 13,5 poena i osam skokova. Hadžibegović je pravo otkrovenje, a u razgovoru za “Vijesti” pričao je o aktuelnoj sezoni i boravku na Cetinju, kao i neobičnom košarkaškom putu.

ŽELJA MI JE BILA DA IGRAM U CRNOJ GORI

”S obzirom na to da dugo nisam igrao u Crnoj Gori, želja mi je bila da zaigram ovdje. Malo kasnije sam se priključio ekipi, jer je trebalo da idem za Ameriku. Trudim se da na svakoj utakmici dam sve od sebe. Rezultati su došli i prezadovoljan sam mojom, ali i timskom igrom. Bez pomoći tima ne bih ovako ni igrao”, kazao je Hadžibegović.

Nagrada je stigla prije dvije sedmice - selektor Crne Gore, Boško Radović uvrstio ga je na širi spisak za februarske mečeve sa Mađarskom u kvalifikacijama za Mundobasket.

”Svaki mladi igrač želi da igra za svoju domovinu. Očekivao sam poziv i na kraju sam ga dobio. Presrećan sam. Sada sam na širem spisku, a za dalje ćemo vidjeti”.

Ekipa Lovćena je u crnogorskom šampionatu zabilježila šest pobjeda i tri poraza. Uz Podgoricu i Sutjesku bori se za jedno od dva mjesta, koje direktno vodi u ABA2 ligu naredne sezone. Pored njih tu su Jedinstvo i Ibar, koji je dva puta ove sezone savladao Cetinjane.

”Crnogorska liga je među jačim u regionu. Po tri predstavnika su u ABA i ABA2 ligi. To samim tim govori da je liga na visokom nivou”.

Predstojeći “balon” NLB ABA2 lige je od 6. do 12. februara. Cetinjani imaju tri pobjede i četiri poraza, a očekuju ih dueli sa Vojvodinom, Širokim i domaćinom turnira, banjalučkim Borcem. Sve tri ekipe žele da od naredne sezone igraju u AdmiralBet ABA ligi.

”Imali smo problema sa koronom. Radimo jako, spremamo se, pokušavamo da se koliko-toliko okupimo na treninzima. Ako želimo u plej-of potrebne su nam još neke pobjede. Daćemo sve od sebe i vidjećemo šta će biti”, poručio je Hadžibegović.

U Lovćenu ostaje sigurno do kraja sezone.

”Sa Lovćenom sam potpisao otvoren ugovor. Prihvatio sam da odigram do kraja sezone, pa ćemo dalje vidjeti. Ljetos sam imao ponudu iz Cedevita Olimpije za dvogodišnji ugovor, ali sam bio prinuđen da odbijem, jer sam čekao vizu za Ameriku.

ZLATO U BASKETU U KATARU, INDIVIDUALNE NAGRADE U RUSIJI

Hadžibegović je imao interesantnu košarkašku karijeru. Igrao je širom svijeta - put ga je vodio u katarski Al-Kor, japanski Gifu i rusku Runu.

”Košarkom sam počeo da se bavim sa sedam godina. U Ibru sam igrao do pionirskog uzrasta. Potom je Olimpijski komitet Katara 2013. godine, kopirajući rukometni model, koji je dao odlične rezultate, organizovao košarkašku Akademiju, u koju dolaze talentovani igrači. Tu sam se i ja našao. Uslovi za rad su bili odlični - doveli su trenere iz Amerike, Srbije, Grčke i Bosne. Izdvojio bih američkog trenera Fesa Irvina sa kojim sam radio individualno dok sam tamo boravio. U Kataru sam ostao pet godina”.

Zanimljivo, dok je boravio u Kataru igrao je i osvojio Svjetsko prvenstvo u basketu.

”Sa Irvinom smo 2016. osvojili prvenstvo Azije i Svjetsko prvenstvo u basketu 3x3 za igrače do 18 godina. Tražili su igrače za basket, za koje su mislili da će napraviti neke rezultate”.

Sa Bliskog, na Daleki istok - uslijedila je selidba u Japan.

”Irvin se vratio u Ameriku, a ja sam gledao da nastavim karijeru na drugom mjestu, pošto mislim da sam u tom periodu dostigao vrhunac razvoja. U Japanu sam igrao tri mjeseca u ekipi Gifu. U Japanu je sve ozbiljno, naročito što se tiče ulaganja i uslova. Naravno, nije košarka kao na evropskom nivou. Poslije toga sam igrao u moskovskoj Runi. Tamo sam prošle sezone proglašen za najboljeg košarkaša na poziciji koju pokrivam, svrstan sam u prvu petorku, osvojio sam i nagradu Bosman za igrača godine”, priča za “Vijesti” Hadžibegović.

Bonus video: