Gazde Crne Gore

Košarkaši Budućnost Volija upisali osmu uzastopnu pobjedu nad Mornarom, Aleksandar Džikić smatra da njegov tim može da igra mnogo bolje

17451 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Najveći crnogorski derbi polako se pretvara u ono što bi Englezi nazvali “one way street” - jednosmjernu ulicu. Budućnost Voli je u derbiju 19. kola Admiralbet ABA lige slavila u Baru 73:62 i upisala osmu uzastopnu pobjedu nad Mornarom.

Timu Aleksandra Džikića je za pobjedu bilo dovoljno odlično defanzivno izdanje u 2. poluvremenu, jer je za tih 20 minuta primio svega 20 poena i najavio povratak u formu u kojem je bio prije nego što je u svlačionici “buknuo” koronavirus. Nije tajna da “plavi” od početka sezona imaju mnogo problema, da su rijetki treninzi na kojima je srpski stručnjak mogao da ima dvije petorke za uigravanje akcija, ali se to promijenilo oporavkom nekoliko igrača i dolascima Donatasa Tarolisa i Kendrika Perija.

- Moramo da budemo zdravi i da što više treniramo, kako bismo se vratili načinu na koji želimo da igramo i u odbrani i u napadu. Nisam zadovoljan kako lopta ide u napadu, ne zato što neće da dodaju, nego prosto što imamo nove igrače i nove uloge. Biće potrebno vremena da se sve to “nataloži” - istakao je Džikić.

I dok Tarolis nije dokazao da bi mogao da bude pojačanje, pogotovo ne na velikim utakmicama, Periju su tri meča bila dovoljna da pokaže zbog čega je doveden.

- Poslije problema koje je Drobnjak imao sa stopalom, dugo vremena smo tražili, razmišljali šta i kako... Tržište je takvo kakvo je, nije sjajno, ali se onda Peri pojavio sa opcijom da izađe iz evroligaškog tima i sada je tu. Mislimo da može da nam pomogne - naglasio je Džikić.

Ključ pobjede u “Topolici” bilo je što je Vladimir Mihailović zaustavljen na svega pet poena.

- Ko god ima sumnje u Mihailovića, neka odvoji malo vremena i odgleda kako je odigrao protiv Crvene zvezde u Beogradu. To je ekstremno kvalitetno u fazi napada. Agresivno, pametno, bez forsiranja protiv najtvrđe ekipe u ovom takmičenju i jedne od najtvrđih u Evropi. Neke stvari smo rizikovali s drugim igračima i pokušali da njega iskontrolišemo - zaključio je trener koji je Budućnoisti donio titulu u ABA ligi 2018. godine.

Mornar protiv Igokee i Mege traži mjesto u plej-ofu

Za razliku od Budućnosti, koju u preostalih 10 utakmica očekuje bitka za prve dvije pozicije sa Crvenom zvezdom i Partizanom (oba rivala dočekuje u “Morači”), pred Baranima je velika borba za 6. mjesto. Imaju sedam pobjeda i 10 poraza, a ispred njih su Cedevita Olimpija, FMP (skor 10:7), Igokea (9:9) i Mega (8:8) i mora da pretekne bar dvije ekipe da bi treći put nastupio u plej-ofu ABA lige.

Mornar do kraja gostuje Igokei i Megi, dočekuje Ljubljančane, a osim duela sa Partizanom u Beogradu, preostali rivali su mu iz donjeg dijela tabele. Uzgred, od FMP-a, koji je sinoć u Zadru vezao peti poraz, ima bolju međusobnu koš-razliku.

- Još držimo šanse u svojim rukama. Ako želimo da izborimo plej-of, potrebne su nam pobjede na strani protiv direktnih konkurenata, prije svih Igokee i Mege. Ima još dosta da se igra, ako se u nekom slučaju ne plasiramo neće biti nikakva tragedija, jer smo svjesno ušli u rekonstrukciju tima. Biću mnogo zadovoljniji ako dobijemo mladog Živanovića do kraja sezone, i po cijenu plasmana u plej-of - naglasio je Mihailo Pavićević.

Bonus video: