Budućnost protiv Venecije za prednost „Morače” u nokaut fazi

Ako večeras (19 časova) savladaju drugog italijanskog predstavnika u grupi B, Veneciju, i osvete se za jedan od četiri poraza, puleni Aleksandra Džikića bi napravili ogroman korak ka domaćinstvu na startu nokaut runde

6318 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Micov, Foto: Boris Pejović
Vladimir Micov, Foto: Boris Pejović

Pobjedom nad Virtusom u Bolonji, košarkaši Budućnost Volija su praktično obezbijedili mjesto u osmini finala Evrokupa.

Ako večeras (19 časova) savladaju drugog italijanskog predstavnika u grupi B, Veneciju, i osvete se za jedan od četiri poraza, puleni Aleksandra Džikića bi napravili ogroman korak ka domaćinstvu na startu nokaut runde.

Drugo po kvalitetu evropsko takmičenje ove sezone se igra po čudnom sistemu, jer se nakon 18 kola u grupnoj fazi u plej-ofu igra samo po jedan meč, na terenu bolje plasiranog tima. Podgoričani sa skorom 8:4 su izjednačeni na 2. mjestu sa Valensijom, iza Gran Kanarije (9:2), a ispred Virtusa (6:5), Ulma (6:6), večerašnjeg rivala (5:5)...

S obzirom na to da se zna koliko je “Morača” bitan faktor za “plave”, jasno je kolika bi prednost bila da u osmini finala, a eventualno i u narednim rundama nokaut faze, igraju na svom terenu. Zbog toga je trijumf u večerašnjem duelu imperativ.

- S obzirom na to da igramo kod kuće, pred našem publikom, i da smo u mnogo boljoj poziciji nego na početku sezone, mislim da smo favoriti. To moramo da pokažemo, upišemo još jednu pobjedu i učvrstimo se u gornjem dijelu tabele - jasan je Vladimir Micov.

S obzirom na to da je mjerama Instituta za javno zdravlje dozvoljeno da dvorane budu ispunjene do četvrtine kapaciteta, u “Morači” bi večeras moglo da bude oko 1.350 ljudi...

- Navijači uvijek pomažu, dobro je da se vraćaju. U dobrom smo ritmu u posljednjih nekoliko sedmica, moramo da ga očuvamo. I kod nas i kod njih je nekoliko novih igrača, pobijediće ko izađe agresivniji, sa boljim pristupom i bude spreman da izvrši zadatke tokom svih 40 minuta - istakao je Kendrik Peri.

Posljednje pojačanje Budućnosti se trudi da se što prije uklopi i čini se da mu to dobro ide.

- Dobro se osjećam. Znam da je ovo jedna od onih stvari u kojima je potrebno vrijeme, jer je to proces, ali su i trener i saigrači sjajni. Trudim se da “u letu” naučim što više mogu i pomognem timu na svaki mogući način - naglasio je 29-godišnji plejmejker sa Floride.

Prije tačno tri mjeseca u jednom od najljepših gradova Evrope, Budućnost je dugo vodila, ali je u finišu popustila i dozvolila šampionu Italije iz 2017. i 2019. godine da slavi 72:67. Doduše, imala je veliki peh, jer je već poslije 48 sekundi list povrijedio Vili Rid, koji je zbog toga pauzirao više od mjesec.

- Igramo protiv kvalitetne ekipe, koja je na svim pozicijama pokrivena sa bar po dva kvalitetna igrača. Igraju brzo, često sa niskom petorkom, kada “četvorka” pokriva poziciju “petice”. U Italiji smo tokom gotovo cijele utakmice vodili, pokazali da možemo da igramo sa njima, ali smo u finišu kiksali. Nismo imali energije da se borimo do samog kraja - prisjetio se Micov.

U odnosu na taj meč, Budućnost je jača za Perija i Donatasa Tarolisa, naravno i Vilija Rida, a Venecija za iskusnog plejmejkera Džordana Tiodora, koji je igrao za Armani, UNIKS, AEK, Banvit i brojne druge klubove, bio MVP FIBA Lige šampiona i Svjetskog klupskog prvenstva...

Bonus video: