Nikola Vučević - X faktor Bulsa

Prvi meč nakon pauze, Čikago igra u noći između četvrtka i petka protiv Atlante kod kuće

4024 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Reuters
Nikola Vučević, Foto: Reuters

Samo trojica košarkaša u NBA ligi u dosadašnjem dijelu sezone imaju prosječno više od 18 poena, 11 skokova i 3.5 asistencija po meču.

Evropljani su, a jedan od njih je Nikola Vučević. Ostala dvojica su Nikola Jokić i Domantas Sabonis.

To je podatak koji je podvukao američki "NBC sports" u analizi koliko je Vučević postao značajan za igru Čikago Bulsa, ekipe koja je u vrhu Istoka dočekala pauzu zbog ol-stara i koja završni dio regularnog dijela takmičenja ulazi kao kandidat za mjesto broj jedan u konferenciji, a samim tim i kao kandidat da ide daleko u plej-ofu.

Naglašava se da je Vučevićev učinak u timu još više značajan, jer je za razliku od Jokića, koji je apsolutno prva opcija u napadu Denvera, pa i Sabonisa (nedavno je trejdovan iz Indijane u Sakramento), njegova ofanzivna uloga u sjenci dva superstara Bulsa Demara Derozana i Zeka Lavina.

Vuc
foto: Sofascore

Podsjeća se da je Vučević imao problema na početku sezone, posebno u šutu, ali "ko se sada toga sjeća", kada je crnogorski centar na posljednjih deset mečeva prosječno postizao 24.1 poen, imao 13.2 skoka i 3.8 asistencija, uz šut od 56.5 posto. Na četiri utakmice njegov procenat je bio iznad 60 posto.

U tom periodu, Bulsi su bili oslabljeni, neke duele je propustio Lavin, nema Bola i Karuza...

"Kada ste bez nekih momaka, osjetio sam da moram da preuzmem odgovornost, da pogađam i budem agresivniji”, kazao je Vučević.

“Kada sam bio u mogućnosti da nađem svoje mjesto na parketu, kako da igram sa momcima, mogao sam da budem agresivniji i odlučniji u napadu. Mislim da sam na početku pokušavao da se prilagodim, da radim sve... Kada sam riješio neke stvari - uvidio kako da budem agresivniji kada napadam, ali i kako da razigravam saigrače, što je važan dio moje igre - mislim da sam napravio balans".

Ali, od dolaska u Čikago prošle godine, na umu mu je samo jedna stvar - da pobjeđuje.

"Kao što je meni trebalo vremena da se prllagodim igri ostalih igrača, tako je i njima trebalo da se prilagode meni. Visoki momci ponekad zavise od nižih igrača, od bekova i na to je trebalo da se naviknem. Takođe, u posljednje vrijeme mogu da igram bliže košu. O tome sam pričao sa trenerom Bilijem i njegovim saradnicima, jer sam osjećao da sam daleko i da je teško da uhvatim ritam. Sada, kada sam bliži i kada dobijem neke lake poene, lakše mi je da igram i dobijam samopouzdanje", rekao je Vučević.

Prvi meč nakon pauze, Čikago igra u noći između četvrtka i petka protiv Atlante kod kuće.

Bulsi dijele prvo mjesto na Istoku sa Majamijem, skorom 38-21.

Bonus video: