Crna Gora sa Dubljevićem u misiji osvajanja Mađarske: Stopama rukometaša

Košarkaši Crne Gore večeras (18 časova) u Debrecinu protiv Mađarske traže pobjedu koja bi mogla da bude veoma značajna u borbi za plasman na Mundobasket

4454 pregleda 3 komentar(a)
Košarkaši i stručni štab Crne Gore, Foto: Boško Ivović/voco Podgorica
Košarkaši i stručni štab Crne Gore, Foto: Boško Ivović/voco Podgorica

Prošlog mjeseca dvorana “Feniks” u Debrecinu je bila talična rukometašima Crne Gore, koji su pobjedama nad Sjevernom Makedonijom i Slovenijom izborili plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva.

Na istom mjestu večeras (18 časova) i košarkaši Crne Gore se bore za velike stvari - ukoliko pobijede Mađarsku, praktično će obezbijediti plasman u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket, a time i povećati šanse da u novoformiranoj grupi K, od avgusta ove do februara sljedeće godine, osvoje jedno od prva tri mjesta i domognu se šampionata u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Adut u dvomeču sa timom Kotoranina koji godinama “vlada” u mađarskoj košarci, Stojana Ivkovića, biće Bojan Dubljević. Kapiten je bio van reprezentacije od SP u Kini u septembru 2019, što zbog povreda, što zbog nemogućnosti da pomogne zbog učešća Valensije u Evroligi. Sada je tu i motivisan da pomogne ekipi da pobijedi i večeras i u nedjelju u “Bemax areni”.

- Osjećaj što sam tu je stvarno sjajan, mislim da svi znaju koliko želim da igram za reprezentaciju. Zbog Evrolige i nekih povreda nisam mogao da budem tu posljednje dvije i po godine, ali sam konačno tu i srećan sam. Mislim da stvarno imamo sjajne igrače i stručni štab, a kao pozitivna porodica idemo da igramo ove utakmice - rekao je 30-godišnji Nikšićanin.

Ivković je već devet godinu selektor rivala u februarskom “prozoru”, tim je uigran, jer su David Vojvoda, Zoltan Perl, Alan Roško, Akoš Keler i ostali dugo zajedno. Zbog toga je neophodno da Crna Gora odgovori kolektivnom igrom.

- Mađari imaju sistem koji uvijek forsiraju, ali mi bi trebalo da se više fokusiramo na naše stvari, da radimo ono što najbolje znamo. Najvažnije je da se borimo i igramo timski, jer samo tako možemo da pobijedimo. Nema se previše vremena, nije ovo klub u kojem imaš čitavu godinu da uvježbavaš sisteme. Tu smo dva-tri dana, pokušamo da izvučemo maksimum iz njih - naglasio je Dubljević.

Centar Valensije je bio jedan od heroja prošlog kvalifikacionog ciklusa za Mundobasket, nada se da će se taj scenario ponoviti.

- To je želja svakome, nezaboravna je ona godina kada smo otišli na SP. Ali, moramo da se fokusiramo i idemo utakmicu po utakmicu, korak po korak. Da ne bude da nismo ni otišli, a već smo osvojili medalju - jasan je Dubljević.

Osim NBA asa Nikole Vučevića, Marka Simonovića koji šeta od Čikago Bulsa do Vindi Siti Bulsa, Marka Todorovića (igra za Peking Fajting Tajgerse) i člana evroligaša Crvene zvezde, Nikole Ivanovića, Boško Radović ne može da računa samo na Fedora Žugića. Otkada je selektor, nije na raspolaganju imao jaču ekipu nego sada.

- Okupili smo se u neobično kompletnom sastavu. U prošlom “prozoru” smo igrali dobru košarku, a ovaj dvomeč vrlo lako može da odredi dalji tok takmičenja u grupi. Odradili smo zajedno samo tri treninga, ali to ne bih potencirao - poručio je Radović.

Selektor upozorava da Crna Gora nema luksuz da igra sa 70 odsto snage kao na Eurobasketu 2017, kada je večerašnjeg rivala savladala 72:48.

- Mađarska je iskusna, tu su igrači koji nastupaju u respektabilnim klubovima i ligama. Dugo su zajedno, dobro se poznaju, a u ovom “prozoru” su pojačani Amerikancem Hopkinsom, koji je igrao za Cedevita Olimpiju. Na teškom gostujućem terenu šanse su 50-50, ali gledaćemo da izvučemo povoljan rezultat.

Nije tajna da je prednost Crne Gore u reketu, jer će Dubljeviću pomagati Zoran Nikolić, Nemanja Radović, Radosav Spasojević...

- Suvišno je pričati o kvalitetima Dubljevića, kakvo smo “pojačanje” dobili. Sa njim se otvara nekoliko opcija više i u napadu i u odbrani. Naša centarska linija je kvalitetnija, ali su Mađari naturalizovali Amerikanca koji igra na pozicijama 5 i 4. Prednost je i što kod nas postoji zajedništvo i dobra atmosfera, koja se iz hotela prenosi na teren. To je prilično dobro izgledalo u prethodnom “prozoru”, mislim da smo u ovom momentu malo organizovaniji od Mađara - zaključio je Radović.

Bonus video: