Pobjeda za veliki korak ka Dalekom istoku

Košarkaši Crne Gore večeras (18 časova) u “Bemax areni” dočekuju Mađarsku, novim trijumfom bi istakli ozbiljnu kandidaturu za plasman na Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinima

12714 pregleda 1 komentar(a)
Kobs je adut Crne Gore ka plasmanu na Mundobasket, Foto: FIBA
Kobs je adut Crne Gore ka plasmanu na Mundobasket, Foto: FIBA

Prije tri dana košarkaši Crne Gore su igrali lepršavo, sigurno, kad je bilo potrebno i čvrsto u odbrani i na krilima maestralnog kapitena Bojana Dubljevića i izvanrednog Vladimira Mihailovića ubjedljivo savladali Mađarsku u Debrecinu (83:67).

Sada je pred izabranicima Boška Radovića novi izazov - da večeras (18 časova) ponove takvu igru, još jednom sruše Mađare i time i teoretski izbore plasman u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket. I nije samo to u igri, jer se bodovi prenose, pa bi “crvenima” novi trijumf olakšao borbu za novi odlazak na Daleki istok, na šampionat koji organizuju Japan, Indonezija i Filipini.

"Arhivirali smo prvi meč. Očekujem skroz drugačiju utakmicu nego u Mađarskoj, vjerujem da ćemo i mi i oni napraviti neke adaptacije. Ali, igramo na domaćem terenu, cilj je pobjeda", poručio je Petar Popović.

Kada je izborila plasman na SP u Kini, Crna Gora je na polovini takmičenja imala tri pobjede, što može da dostigne već danas i samo da “podeblja” učinak u junu protiv Portugala, možda i Francuske. Uzgred, čini se da je sada čekaju lakši rivali nego prije četiri godine, jer će se ukrstiti sa grupom F, u kojoj su Litvanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Češka.

"Pobjeda u Mađarskoj je veoma značajna. Ovaj “prozor” određuje dalji tok kvalifikacija, tako da je sigurno trijumf dodatan plus na planu samopouzdanja. Nadam se da ćemo na tom talasu nastaviti i da ćemo doći do pobjede i u Podgorici", jasan je Popović.

Veliki adut Crne Gore u ovim kvalifikacijama je Džastin Kobs. Plejmejker Budućnost Volija odrađuje ogroman posao u organizaciji napada i biće možda i ključna karika u borbi za drugi nastup na svjetskim prvenstvima.

"Veoma sam zadovoljan zbog pobjede u Mađarskoj, mislim da smo odigrali dobro kao tim. Već sam neko vrijeme sa ovom grupom momaka, tako da smo dobro igrali, odlično je išla lopta, sada je tu i Dubi (Bojan Dubljević, op. a), što je dodatna pomoć. Uzbuđen sam što smo pobijedili i obezbijedili nove bodove za narednu rundu", rekao je 30-godišnjak iz Los Anđelesa.

I pored ubjedljive pobjede u Debrecinu, Kobs ne otpisuje tim Stojana Ivkovića. Naprotiv.

"Mislim da će sada biti teže, vjerujem da će oba tima biti bolje pripremljena. Sigurno će Mađari biti dodatno motivisani i agresivni na terenu nakon poraza na domaćem parketu, tako da očekujem definitivno teži meč"

Kobs ističe da su ga saigrači odlično prihvatili.

"Sve je nevjerovatno u reprezentaciji. Meni je kao Amerikancu sve malo drugačije, ali imamo sjajne momke, sjajne saigrače. Tu sam tri godine, sada smo kao porodica. Čitava zemlja je uz nas, prihvatili su i mene, tako da se osjećam blagosloveno i pokušaću da nastavim da napredujem", poručio je Kobs.

Todorović: Spremni smo za adaptacije Mađara

Prvi pomoćnik Boška Radovića, Vladimir Todorović, naglašava da su svi u nacionalnom timu zadovoljni svime što je ostvareno u Mađarskoj.

"U kratkom vremenu za pripremu smo uradili dobre stvari na terenu, što je rezultiralo lakšom pobjedom nego što smo očekivali. Već nas čeka druga utakmica. Znamo svi da je teško dobiti istog protivnika u tri dana, ali na nama je da uradimo sve kako bismo ostvarili pobjedu na domaćem terenu" poručio je jedan od brojnih Nikšićana u reprezentaciji.

Todorović, koji je i pomoćnik Aleksandra Džikića u Budućnost Voliju, naglašava da je bilo malo vremena da se naprave promjene i adaptacije između dva meča.

"Ono što je do nas smo već pripremili, kratku analizu prve utakmice i to ćemo predstaviti igračima tokom dana. Od Mađarske očekujemo agresivniji pristup, imamo neke zamisli šta bi još mogli da promijene i mislim da ćemo biti spremni na to", poručio je 37-godišnji stručnjak.

Bonus video: