Mađari odradili domaći zadatak, zaustavili Dubljevića i šokirali Crnu Goru

Košarkaši Crne Gore neočekivano poraženi od Mađarske u „Bemax areni” (88:84), čime su zakomplikovali borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima

10676 pregleda 6 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

Umjesto nove pobjede i velikog koraka ka Svjetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i Filipinima, košarkaši Crne Gore su pokvarili sve dobro što su uradili tri dana ranije u Debrecinu.

Protiv istog rivala kojeg su u gostima savladali 83:67, izabranici Boška Radovića su doživjeli šokantan, iznenađujući poraz u „Bemax areni” (88:84), koji bi na kraju kvalifikacija mogao da bude presudan u borbi za plasman na drugi uzastopni Mundobasket na Dalekom istoku.

Kotoranin Stojan Ivković, koji je bio pomoćnik Luke Pavićevića u reprezentaciji Crne Gore, očigledno je između dva meča sjajno prilagodio taktiku i potpuno neutralisao najjače oružje „crvenih”, Bojana Dubljevića. Kapiten je meč završio sa svega sedam poena, a ni ostali igrači nisu imali rješenja na česta udvajanja, agresivnost bekova...

Uzgred, vjerovatno je na ovaj poraz uticao i mentalitet, jer se nakon ubjedljivog trijumfa u gostima vjerovatno svima u taboru Crne Gore, makar u podsvijesti, usadila misao da će lako stići do treće pobjede u kvalifikacijama.

„Crveni” su se mučili u napadu u 1. poluvremenu protiv agresivnog rivala, zbog čega su stalno bili u minusu. Mađarska je vodila 13:7, a jedini iz startne postave koji je često pronalazio put do koša bio je Džastin Kobs.

Kada je ušao Vladimir Mihailović, Crna Gora se oslobodila stega na protivničkoj polovini i vezala četiri trojke - tri je dao bek Mornara (druga bila za prvo vođstvo - 20:19), jednu Nemanja Radović, ali to je bilo kratkog daha. Muke su se nastavljale, lopte su se gubile u serijama, pa je Mađarska na veliki odmor otišla sa pet razlike (40:35).

Kada se uzme u obzir da je tim Boška Radović „prodao” 11 lopti, penale šutirao 17-10 i bio suviše mek u odbrani (sedam faulova, nijedno bacanje za rivala u bonusu), onda je taj rezultat na poluvremenu još bio i izvanredan.

Mihailović i Radović su vratili domaće na minimalni zaostatak (40:41), ali su David Vojvoda i Benedek Varadi kaznili novu „crnu rupu” protivnika i donijeli gostima dvocifrenu razliku u 24. minutu (54:44).

To kao da je bio signal za buđenje svima - nakon tajm-auta, „crveni” su zaigrali znatno agresivnije u odbrani, u napadu koševima Petra Popovića i Dina Radončića prišli na 56:57 u 28. minutu, da bi na 17,4 sekundi do kraja 3. četvrtine Zoran Nikolić iskoristio jedno bacanje za 59:59.

U završnih 10 minuta se ušlo kao da se nije ni igralo, osim što je Mađarska zbog pet faulova ostala bez kapitena Akoša Kelera. Tim Stojana Ivkovića je, međutim, našao novu snagu - trojkama Adama Šomođija i Roška Alena je dolazio do pet razlike (66:61 i 69:64), a potom je i Zoltan Perl pogodio „flouter” preko Bojana Dubljevića za 64:71 na nepunih sedam minuta do kraja.

Radović je uzeo novi tajm-aut, ali je odmah izgubljena lopta, čak 16. put, a Perl popravio promašaj saigrača i povisio na 73:64. Više nije bilo ideje za preokret, a poražavujuće djeluje podatak da je Crna Gora za nešto više od šest minuta odlučujuće dionice primila 19 poena, a napravila svega dva faula. Sa takvim stavom u odbrani ne može da se dobije Mađarska, a kamoli neka reprezentacija svjetske klase...

U finišu, kada je sve bilo gotovo izgubljeno, „crveni” su zaigrali agresivnije na oba kraja terena, prišli na 79:83 na 67 sekundi do kraja, potom se i odbranili, ali je Radović promašio zicer i sve je bilo gotovo.

CRNA GORA - MAĐARSKA 84:88 (14:17, 21:23, 24:19, 25:29)

Podgorica - „Bemax arena”. Gledalaca: 2.300. Sudije: Kozlovskis (Letonija), Jakobs (Belgija), Suslov (Estonija).

Crna Gora: KOBS 21 (12-10), Mihailović 18, Pavlićević, Slavković, RADONČIĆ 12 (8-4), Radović 15 (3-3), Kljajić, DUBLJEVIĆ 7 (4-2), Nikolić 3 (2-1), SPASOJEVIĆ, Drobnjak, POPOVIĆ 8 (4-4).

Mađarska: HOPKINS 8 (2-2), Pongo, ALEN 11 (6-4), Keler 2, VOJVODA 24 (6-5), Sabo 4, ŠOMOĐI 7, Goloman, FERENC, Lukač, Perl 19 (4-3), Varadi 13 (8-6).

Bonus video: