Kraj najduže ere u svijetu sporta: Posljednji meč jedinstvenog trenera

Čuveni “Coach K” od 1980. je na klupi jednog od najčuvenijih koledž timova, sa kojim je osvojio pet NCAA titula

5954 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I veliki i tužan dan za košarku - Majk Kšiševski (Čikago, 1947), jedinstveni trener, koji je 42 godine trenirao jednu ekipu, odbijajući sve ponude NBA lige, posljednji put će voditi utakmicu Univerziteta Djuk na domaćem terenu.

Čuveni “Coach K” od 1980. je na klupi jednog od najčuvenijih koledž timova, sa kojim je osvojio pet NCAA titula, u kome je trenirao brojne zvijezde, poput sadašnjih asova Kajrija Irvinga, Džejsona Tejtuma, Brendona Ingrama i Zajona Vilijamsona.

Takva “vladavina” i takva ljubav se ne pamte u svijetu sporta, Kšiševski nikada nije želio da ode iz Djuka, iako su ga zvali Boston, Portland, Lejkersi, Netsi...

“Ovo je bio moj dom 42 godine i biće moj zauvijek”, kazao je Kšiševski, naglasivši da neće imati "ništa sa našim košarkaškim programom" nakon penzionisanja, ali da će on i njegova supruga ostati ambasadori univerziteta.

Posljednji protivnik u dvorani Kameron biće veliki rival Sjeverna Karolina, a dvorana će biti ispunjena do posljednjeg mjesta – kapacitet je 9.300 mjesta.

Američki mediji javljaju da je ostalo još svega oko 200 stotine ulaznica u prodaji, a da je cijena vrtoglava i kreću se i do 7.500 hiljada dolara za mjesto u centralnom dijelu.

Kšiševski je osim Djuka bio selektor SAD od 2005. godine, osvojivši zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2008, 2012. i 2016.

Bonus video: