Veliki povratak Alekse Ilića, SC Derbi savladao FMP

Nikšićanin bio inicijator preokreta u drugom poluvremenu i jedan od najzaslužnijih za pobjedu SC Derbija protiv FMP-a - 85:76

10239 pregleda 4 komentar(a)
Emir Hadžibegović na večerašnjoj utakmici, Foto: KK SC Derby
Emir Hadžibegović na večerašnjoj utakmici, Foto: KK SC Derby

Košarkaši SC Derbija savladali su večeras FMP 85:76 u 21. kolu AdmiralBet ABA lige, a susret u "Morači" obilježio je Aleksa Ilić.

"Studenti" su poslije 20 minuta gubili 44:39, a onda je u drugom poluvremenu Andrej Žakelj izveo postavu sa Ilićem i situacija se promijenila za 180 stepeni. Nikšićanin je u tom periodu ubacio četiri poena, imao je šest skokova, tri ukradene lopte i dvije blokade i bio inicijator preokreta nakon kojeg domaća ekipa do kraja meča nije ispuštala prednost. Ilić je meč završio sa osam poena, a bitna je bila i njegova blokada na minut i 50 sekundi do kraja kada je FMP imao napad za preokret, a košarkaš SC Derbija izblokirao Tasića.

Ilić je uoči početka sezone iz Budućnost Volija stigao u Derbi nakon pauze od godinu i po dana i kidanja prednjih ukrštenih ligamenata drugi put u karijeri. Večeras je pokazao da je težak period iza njega i biće veliko pojačanje u nastavku sezone.

Osim pobjede SC Derbija i velikog Ilićevog povratka, meč u "Morači" obilježila je i odluka sudija koji su u 3. četvrtini generalnom menadžeru FMP-a Filipu Čoviću poručili da mora da napusti mjesto pored klupe gostujuće klupe. Toj odluci prethodila je Čovićeva reakcija, budući da nije bio zadovoljan sudijskim kriterijumom, pa je ostatak meča odgledao sa balkona "Morače".

Početak utakmice obilježila je brza igra i veliki broj poena na obje strane. Domaća ekipa je iz pik en rola i iz reketa stizala do poena, a prednost je uglavnom bila na strani gostiju, koji su u u prvom poluvremenu imali maksimalnih devet poena prednosti - 38:29 nakon poena Milutina Vujičića.

U 3. četvrtini je Žakeljeva ekipa napravila seriju 13:4, preokrenula, ali su gosti imali priliku da preokrenu. Bivši igrač Ulcinja, a sada FMP-a, Brajs Džons je pogodio trojku na 2:43 do kraja i Beograđane primakao na poen zaostatka (77:76). "Studenti" su taj pritisak izdržali i stigli do devete pobjede u regionalnom takmičenju.

Erik Nil je bio najefikasniji u domaćoj ekipi sa 21 poenom, šest skokova i 13 asistencija.

Kenan Kamenjaš i Tomislav Ivišić su ubacili po 16 poena. Kamenjaš je 10 poena ubacio u prvoj polovini prve četvrtine, a imao je još pet skokova. Flečer Megi je meč završio sa 14 poena.

Na drugoj strani 15 poena Džonsa.

SC Derbi pored devet pobjeda ima i 11 poraza i u igri je čak i za plej-of, dok je FMP na skoru 10-9. Bitno je i što su "studenti" dobili sa većom razlikom, nego što su izgubili u prvom meču u Beogradu, kada je bilo 104:99 za FMP.

Bonus video: