Budućnost u punoj „Morači” čuva mit i napada 2. mjesto

U velikom derbiju 22. kola Admiralbet ABA lige, Budućnost Voli večeras (19 časova) dočekuje Partizan. U slučaju da slavi dvocifrenom razlikom, tim Aleksandra Džikića bi napravio ogroman korak ka polufinalu

8625 pregleda 13 komentar(a)
Micov u prethodnom drbiju protiv Partizana, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Micov u prethodnom drbiju protiv Partizana, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Godinama, pa i decenijama, najveći rival košarkaša Budućnosti bio je Partizan. Sve je počelo magičnog 3. marta 1996. godine, kada su Dragan Vukčević, Vlado Šćepanović, Gavrilo Pajović i drugovi u Nikšiću odigrali nezaboravan meč i u finalu Kupa Jugoslavije savladali “crno-bijele” nestvarnih 126:115 za prvi trofej u klupskoj istoriji.

Bio je to samo uvod u velike bitke za trofeje i rivalstvo koje je prečesto dovodilo i do nemilih scena na tribinama, parketu... U posljednje vrijeme, uloga “neprijatelja” je pripala Crvenoj zvezdi, a dueli sa Partizanom postali ono što bi sport i trebalo da bude - viteške bitke u kojima je prednost domaćeg terena često znala da bude presudan faktor.

Na posljednjih 15 međusobnih mečeva, u gostima je slavila samo Budućnost, i to tri puta, posljednji prije godinu i po trojkom Danila Nikolića uz zvuk sirene za kraj produžetka u Hali sportova “Ranko Žeravica” (101:99).

“Crno-bijeli” su posljednji put “Moraču” osvojili 24. marta 2014, kada je ekipa u kojoj su bili Bogdan Bogdanović, Žofri Lovernj, Nemanja Milutinov, Davis Bertans... slavila 65:61.

Sa tog meča, jedini akter večerašnjeg derbija u hramu crnogorske košarke (19 časova) biće vječni kapiten “plavih”, Suad Šehović. Dvorana bi prvi put nakon dvije godine haosa sa koronom trebalo da bude ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a koliko je interesovanje dovoljno je govorio i red ispred biletarnice, pa su ulaznice brzo “planule”.

Večerašnji obračun mogao bi da odredi direktnog putnika u polufinale Admiralbet ABA lige. Ako tim Aleksandra Džikića slavi makar dvocifrenom razlikom i nadoknadi minus iz Beograda (75:66), mogao bi da napravi ključni korak ka 2. mjestu, koje bi onda “branio” na gostovanjima FMP-u, Splitu, SC Derbiju i Krki, odnosno kod kuće protiv Crvene zvezde, Cibone i Borca.

U slučaju da izgubi, praktično bi bio osuđen na 3. mjesto, jer bi bilo nemoguće da u ostatku regularnog toka nadoknadi dva poraza viška i slabiji međusobni skor. Problem za Podgoričane je što su nakon pauze zbog FIBA “prozora” van forme, o čemu svjedoče i porazi od Zadra u ABA ligi (65:63) i Cedevita Olimpije u Evrokupu (92:78).

"Igramo utakmicu pred rasprodatom dvoranom. Igramo protiv punog sastava odličnog protivnika. Igramo protiv tima koji vodi najtrofejniji trener. Igramo važan meč za plasman u regionalnom takmičenju. Moramo da damo sve od sebe - u svom stilu je poručio trener "plavih" Aleksandar Džikić.

Mnogo igrača je kroz istoriju nosilo dres oba večerašnja rivala, a jedini koji će sada istrčati na parket “Morače” je Vladimir Micov. Iskusni krilni košarkaš se prošlog ljeta vratio u Budućnost, za koju je nastupao od 2005. do 2009, a na proljeće 2007. je bio pozajmljen Partizanu, sa kojim je bio prvak Srbije.

"Važan meč za nas, derbi kola, jer nam u “Moraču” dolazi Partizan. Nadam se da će dvorana biti popunjena i da ćemo dobiti podršku sa tribina", poručio je 36-godišnji Beograđanin.

”Plavi” nisu u dobroj formi, ali je poznato da se iz kriza uvijek najlakše izvući na velikim utakmicama, kada imate dodatni motiv.

"Ne dočekujemo utakmicu u najboljem raspoloženju, ali znamo da nam predstoji borba za 2. mjesto. Mislim da imamo šanse. Iako dugo nisam igrao na ovim prostorima, znam da Partizan skoro osam godina nije pobijedio ovdje. Nadam se da ću i ja biti dio istorije u kojoj Partizan napušta “Moraču” pognute glave. Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu i uključiti se u borbu za 2. mjesto", zaključio je Micov.

Obradović: Ovaj meč može dosta toga da odluči

U Partizan se poslije 28 godina vratio najtrofejniji evropski stručnjak, Željko Obradović, sa samo jednim ciljem - da vrati voljeni klub u Evroligu. Gostovanje u “Morači” će biti pravi test i karaktera i kvaliteta za njegov tim, koji često luta u formi, o čemu najbolje govori činjenica da je prije sedam dana savladao Crvenu zvezdu 98:84, a onda u utorak izgubio od znatno skromnijeg Litkabelisa 93:78.

"Ova utakmica dosta toga može da odluči. Budućnost je u stanju da odigra veoma dobro, tako je igrala i protiv nas u Beogradu, bilo je neizvjesno do kraja. Očekuje nas teška i neizvjesna utakmica", naglasio je trener koji je devet puta osvajao Evroligu.

Budućnost je treća na tabeli sa skorom 14:4, Partizan je drugi sa 17:3, a pobjednik će biti bliže direktnom plasmanu u polufinale ABA lige.

"Hrabrost, odlučnost i koncentracija biće potrebni za pobjedu u Podgorici. Neću da kažem da je rivalstvo između nas onakvo kakvo imamo sa Zvezdom, ali je veoma živopisno", rekao je kapiten “crno-bijelih” Rade Zagorac.

“Pokažimo kako izgleda susret dva velika evropska kluba”

Godinama unazad, uprave Budućnost Volija i Partizana gaje dobre odnose, možda zato što imaju i jakog zajedničnog “neprijatelja” - prvog čovjeka Crvene zvezde, Nebojšu Čovića.

Podgoričani su se nakon prvog meča u Beogradu zahvalili “crno-bijelima” na dočeku, sada pozivaju navijače da uzvrate istom mjerom.

"Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati priliku da uzvratimo gostoprimstvo igračima i stručnom štabu, kao i Upravi kluba, na čelu sa predsjednikom Ostojom Mijailovićem, koji su na terenu i van njega uvijek pokazivali dostojanstvo, zdrav takmičarski i pravi sportski duh. Radujemo se susretu sa legendom evropske košarke, trenerom Željkom Obradovićem, kojeg smo imali čast da ugostimo tokom učešća Budućnost Volija u Evroligi.

Ovom prilikom pozivamo naše navijače da u svom dokazanom maniru, na pravi domaćinski, nama svojstven način dočekamo rivala. Iako smo na terenu žestoki protivnici, naša igra je uvijek fer i sportska, a van terena smo pravi primjer ponašanja za sve učesnike ABA lige. Uz naše tradicionalno gostoprimstvo, neka ovo bude utakmica na kojoj ćemo dati najbolje od sebe, na terenu i van njega i u kojoj ćemo svi uživati. Pokažimo na domaćem terenu kako izgleda susret dva velika evropska kluba.

Neka se naši gosti, od dolaska na podgorički aerodrom, do odlaska, osjećaju kao među svojim prijateljima, uzvratimo dostojanstvenim navijanjem. Dajmo zajednički doprinos da meč protekne u odličnoj atmosferi. Našem klubu će mnogo značiti fer i sportska podrška, jer je svaka utakmica u susret završnici sezone od velikog značaja.

Iza nas je izazovan period, uželjeli smo se utakmica, huka sa tribina i snažne podrške naših navijača. Budite naš vjetar u leđa pred sam kraj veoma uzbudljive sezone u borbi za trofeje”, piše u saopštenju Budućnosti.

Bonus video: