Budućnost pala u punoj "Morači": Partizan otpisao "plave" iz borbe za 2. mjesto

Podgoričani sada imaju dva poraza više od “crno-bijelih” i gori međusobni skor, pa su gotovo zacementirani na poziciju tri

19482 pregleda 7 komentar(a)
Bez pobjede protiv “vječitih rivala” ove sezone: Džastin Kobs u duelu sa Zekom Ledejom, Foto: KK Budućnost Voli
Bez pobjede protiv “vječitih rivala” ove sezone: Džastin Kobs u duelu sa Zekom Ledejom, Foto: KK Budućnost Voli

Poslije gotovo osam godina, Budućnost Voli je poklekla pred Partizanom u “Morači” (80:72).

Pred prepunom dvoranom, tim Aleksandra Džikića nije našao put za izlazak iz krize, doživio je i treći uzastopni poraz, a samim tim praktično i izgubio bitku za 2. mjesto u ABA ligi.

Podgoričani sada imaju dva poraza više od “crno-bijelih” i gori međusobni skor, pa su gotovo zacementirani na poziciju tri.

Početak nije mogao da bude gori. Budućnost je bila potpuno nemoćna u napadu protiv agresivne petorke “crno-bijelih”, o čemu je najbolje svjedočilo 11 promašenih šuteva na startu! Prvi poen je ubacio Vladimir Micov sa linije penala nakon tri minuta i 26 sekundi, a Partizan je znao to da kazni i povede sa nestvarnih 15:1!

Marko Jagodić-Kuridža je prekinuo Tantalove muke u šutu i trojkom u 7. minutu smanjio na 4:15, ali je ubrzo bilo rekordnih minus 16 (4:20), nakon pogotka Alekse Avramovića iza linije 6,75 i koša Rada Zagorca.

Džikić je tada ubacio Danila Nikolića, svi u “Morači” ustali da ga pozdrave aplauzom, a ulazak krilnog centra koji je opasan u šutu sa distance je promijenio odbranu Partizana. Više nije bilo previše skupljanja, što je najbolje iskoristio Kendrik Peri, prodorima vratio svoj tim u igru, smanjio na 17:24 i natjerao Željka Obradovića na tajm-aut.

Najbolji evropski trener je imao odgovor, pa je njegov tim ubrzo otišao na plus 14 (37:23). Džikić je igrao bez klasične petice, jer su Vili Rid i Zoran Nikolić ostali na klupi, a u reketu sa centrima Partizana borili su se Danilo Nikolić, Jagodić-Kuridža i Micov.

Uz rizik koji je to nosilo, niža petorka je ipak ubrzala igru, a u finišu poluvremena je Džastin Kobs pokazao da je lider tima i vezao osam poena, posljednji uz zvuk sirene za izvanrednih minus četiri na velikom odmoru (37:41).

Tamo gdje je stala u prvom, Budućnost je nastavila u 2. poluvremenu i trojkom Perija i bacanjima Edina Atića zaokružila seriju 14:0 za prvo vođstvo (42:41). Bilo je i 47:45 nakon koša i dodatnog penala Rida (47:45), da bi se Partizan probudio i na posljednju pauzu otišao sa plus sedam (58:51).

Tada je bilo jasno da Budućnost ne može da nadoknadi minus devet iz Beograda (75:66) i uz jednak broj poraza ima i bolju međusobnu koš-razliku, ali je bilo jako bitno da se preokrene i stigne do pobjede.

Rival je uhvaćen već poslije dva minuta i 18 sekundi, kada je Petar Popović dao trojku za 60:60 i novi Obradovićev tajm-aut. Nažalost, Avramović je tada ušao u “mod” sa derbija protiv Crvene zvezde i sa dvije trojke za 68:62 nagovijestio prvi trijumf Partizana u “Morači” od 24. marta 2014.

Rid je smanjio na 66:68, pri tom rezultatu promašio dva penala, a onda postao tragičar, jer je nakon toga promašio i zicer i još jedno bacanje, a ispadao je i u odbrani. Sve je riješeno 71 sekundu prije kraja, kada je Jam Madar pogodio trojku za 76:67...

BUDUĆNOST VOLI - PARTIZAN 72:80 (13:24, 24:17, 14:17, 21:22)

Podgorica - Dvorana “Morača”. Gledalaca: 5.300. Sudije: Javor, Petek i Špendl (Slovenija).

Budućnost Voli: KOBS 15 (8-7), Atić 2 (2-2), Šehović, MICOV 5 (6-3), Barović, D. Nikolić, Sili 2, Z. NIKOLIĆ 6 (2-0), JAGODIĆ-KURIDŽA 11, POPOVIĆ 5, Rid 10 (5-2), Peri 16 (5-5).

Partizan: PANTER 13 (5-4), Vukčević, Ledej 12 (2-1), ZAGORAC 7 (1-1), AVRAMOVIĆ 13, KOPRIVICA 10, SMAILAGIĆ 2, Mur, Glas, Lesor 7 (7-5), Trifunović 3, Madar 13 (2-1).

Džikić: Imali smo šanse

Aleksandru Džikiću je bilo žao što njegov tim nije iskoristio šanse da prelomi meč.

- Partizan je bio konkretniji, bolje se snašao i poentirao kada je bilo najvažnije. Iskreno, mislim da smo imali šanse, bili smo dosta blizu. Ne mogu da budem nezadovoljan cijelim izdanjem, ali mi je žao zbog nekih detalja - rekao je Džikić.

Budućnost je izgubila i treći uzastopni meč nakon FIBA “prozora”.

- Krenuli smo dosta slabo, možda su nas presjekli adrenalin, želja u punoj dvorani. Kasnije smo se vratili i vodili, hvala navijačima što su nam dali energiju i bodrili nas. Da ne bude prostora za drugačije tumačenje - apsolutno podržavamo nastup igrača za nacionalne timove, ali sa FIBA “prozorima” stvarno imamo veliki problem - istakao je Džikić.

Legendarni Željko Obradović se zahvalio i Budućnosti i publici na dočeku u Podgorici

- Dobro smo počeli, ali bilo je za očekivati da se Budućnost vrati, jer ima i karakter i kvalitet. Bilo je izjednačeno do samog kraja, a ključni je bio koš Kevina Pantera za pet razlike. Ovo je bila važna utakmica, pogotovo za mlade, koji će da sazrijevaju - poručio je Obradović.

Bonus video: