Na redu gradski derbi: Može li SC Derbi da iznenadi Budućnost Voli

U 23. kolu Admiralbet ABA lige, u “Morači” igraju SC Derbi - Budućnost Voli (21 čas)

7230 pregleda 47 reakcija 8 komentar(a)
Duel Flečera Megija i Zorana Nikolića, Foto: KK Budućnost Voli
Duel Flečera Megija i Zorana Nikolića, Foto: KK Budućnost Voli

U prvih 14 izdanja ABA lige, Budućnost je nastupila 12 puta, a samo je jedne takmičarske godine igrala crnogorski derbi, jer je u regionalnom takmičenju 2002/2003. učestvovao i Lovćen.

Od sezone 2015/2016. su igrala dva crnogorska kluba (prvo Sutjeska, a onda Mornar), da bi Studentski centar lani osvojio ABA 2 ligu i izborio treće mjesto u eliti za crnogorsku košarku. Sa novim imenom, SC Derbi, došlo je i do prvog podgoričkog derbija u ligi timova iz ex-YU republika, a favorit je 5. decembra trijumfovao lakše nego što bi se moglo zaključiti po konačnom rezultatu (78:70).

Od tada je tim Andreja Žakelja napredovao, prije dva mjeseca bio pred pobjedom nad Partizanom, u ponedjeljak namučio i Crvenu zvezdu, pa je Aleksandar Džikić oprezan pred novi duel sa “studentima”.

- Uvijek su posebne utakmice ovoga tipa. Igramo protiv ekipe koja je namučila neke od najboljih sastava u regionalnom takmičenju. Moramo odigrati sa željom i ozbiljnošću, to su preduslovi da naše prednosti dovedu do pozitivnog rezultata - rekao je srpski stručnjak.

Žakeljev tim je usred sezone ostao bez najboljeg strijelca Kajla Vinjalesa, ali nije ništa izgubio, jer Erik Nil igra odlično i više razigrava saigrače od svog prethodnika. On i najbolji trojkaš u istoriji NCAA, Flečer Megi, najviše brinu Džikića.

- Imaju vrlo dinamičan bekovski par, kadar da u kratkom vremenskom periodu postigne veliki broj poena. Takođe, imaju i mobilne centre odličnih atletskih sposobnosti - naglasio je Džikić.

Utakmica u kojoj su “studenti” domaćini počinje u 21 čas, a cijena ulaznice je tri eura. Ovo će Budućnosti biti drugi meč u “Morači” za nešto više od 70 sati, jer je u srijedu veče u Evrokupu savladala Promiteas 90:77 i prekinula niz od tri poraza.

- Želimo da prenesemo impuls sa prethodne utakmice na ovu. Pokazali smo neke veoma dobre stvari, nakon nekoliko razočaravajućih poraza. Bitno je da ostanemo “oštri” i nastavimo u ritmu sa prethodnog meča - jasan je Kendrik Peri.

”Studenti” ne prijete Budućnosti, kao što nisu ni Crvenoj zvezdi, protiv koje su u Beogradu bili u igri za senzaciju sve do 38. minuta.

- Nova utakmica protiv jednog od favorita lige. Čeka nas zanimljiv meč, čvrst, biće to dobar test za nas poslije Crvene zvezde. Ovo je lagan duel što se tiče psihičkog napora, ali će fizički biti vrlo težak. Napravićemo sve što možemo da se suprotstavimo energijom i probamo da iznenadimo - istakao je Žakelj.

I Flečer Megi se potajno nada senzaciji.

- Uzbuđeni smo što igramo protiv Budućnosti. U istom smo gradu, često se srijećemo i dobro znamo jedni druge. Igramo prilično čvrsto, sasvim dobro šutiramo, ali i dalje neke lopte glupo gubimo. Ali, ako budemo imali isti pristup kao protiv Zvezde, budemo čvrsti i trčali u tranziciji, sve može da se dogodi - naglasio je čovjek koji je ove sezone u ABA ligi ubacio 49 trojki iz 103 pokušaja.

Budućnost bi se pobjedom učvrstila na 3. mjestu, dok bi SC Derbi eventualnim iznenađenjem opstao u igri za plasman u četvrtfinale.

22,17 iznosi prosječni indeks plejmejkera SC Derbija Erika Nila na šest utakmica i po tom parametru je lider ABA lige. Tik iza njega je saigrač Kenan Kamenjaš, koji je odigrao 21 meč i prosjek mu je 19,67 (prvi je skakač sa 8,1). Od košarkaša Budućnost Volija najbolji je Vili Rid, koji sa indeksom 17,53 drži 5. mjesto u ligi

Bonus video: