Bertomeu: Zamislite Portugal bez Ronalda i Argentinu bez Mesija

"Reprezentacija će igrati kvalifikacije bez najboljih igrača, što će smanjiti kvalitet utakmica"
0 komentar(a)
Đordi Bertomeu, Foto: Europeanceo.com
Đordi Bertomeu, Foto: Europeanceo.com
Ažurirano: 21.10.2017. 11:35h

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu istakao je u intervjuu za "Korijere dela Seru" da je Svjetska košarkaška federacija (FIBA) napravila raspored kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a da prethodno nije napravila dogovor sa klubovima.

"Pored ignorisanja bilo kakvog dogovora sa klubovima, FIBA je ignorisala i postojanje treće strane - NBA. U Americi imate 108 internacionalaca, ali nijedan od njih neće igrati kvalifikacije. To je neprihvatljivo", rekao je Bertomeu i dodao:

"Nivo utakmica bez njih neće biti isti. Zamislite u fudbalu Portugal bez Kristijana Ronalda ili Argentinu bez Lionela Mesija. Upravo to će se dogoditi u košarci. Reprezentacija će igrati kvalifikacije bez najboljih igrača, što će smanjiti kvalitet utakmica".

Bertomeu je rekao i da se na taj način pravi razdor između igrača i da zbog neopreznosti FIBA u formiranju termina odigravanja utakmica, nastaju dvije različite kategorije igrača.

"Recimo, u Italiji je Danilo Galinari na nivou A jer nije u obavezi da se odazove pozivu, dok je Điđi Datome nivo B jer igra za Fenerbahče i ako kaže da neće igrati za nacionalni tim, onda je on negativac. FIBA tretira igrače na dva različita načina i to je nedopustivo", objasnio je Đordi.

FIBA je nedavno "optužila" Evroligu da je glavni cilj te organizacije da zaradi što više para, a Bertomeu je imao odgovor i na to.

"Da vam objasnim jednu stvar... Recimo, da Španija ili Francuska ne uspiju da se kvalifikuju na Svjetsko prvenstvo, stvarno mislite da FIBA ne bi uputila "specijalne pozivnice" savezima te dvije selekcije? A zauzvrat uzela ogroman novac. O čemu mi pričamo", rekao je Bertomeu.

Bonus video: