Eurohoops: Da je i dalje zajedno, SFRJ bi imala strašan tim - Dončić, Jokić, Bogdanovići, Vučević...

Turski ogranak specijalizovanog košarkaškog portala „Eurohoops” priču o reprezentaciji ex-YU pokrenuo i 2017. godine, nakon finala Eurobasketa u Istanbulu između Slovenije i Srbije, ali i sada

9245 pregleda 49 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada se raspala SFRJ, raspao se i najbolji „bijeli” tim svih vremena. Vlade Divac, Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Saša Danilović... su ostali sa jedne, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa... sa druge strane granice.

Mnogi su se tada pitali šta bi se dogodilo na Olimpijskim igrama u Barseloni, da li bi Jugoslavija imala šansu protiv jedinog pravog drim-tima i te 1992. godine, ali i kasnije.

Pitanje gdje bi sada bila ex-YU selekcija se ponavlja sve više prethodnih godina, otkada su Nikola Jokić i Luka Dončić zavladali NBA ligom, gdje blistaju i Bojan Bogdanović, Nikola Vučević, Bogdan Bogdanović, Jusuf Nurkić...

Turski ogranak specijalizovanog košarkaškog portala „Eurohoops” je tu priču pokrenuo i 2017. godine, nakon finala Eurobasketa u Istanbulu između Slovenije i Srbije, ali i sada.

U međuvremenu, Jokić je postao MVP NBA, Dončić jedan od najboljih igrača najjače lige na svijetu, Vučević je već konstanta, pa je „Eurohoops” izabrao idealnih 12.

PLEJMEJKERI

Luka Dončić (Slovenija, Dalas Maveriksi)

Toliko je na velikoj sceni da djeluje nevjerovatno da je prije mjesec proslavio tek 23. rođendan. Slovenac je dokazao da je jedan od najvećih talenata koje košarka ima, veoma mlad postao lider NBA tima i mogao bi da bude u svakoj reprezentaciji, ne samo slovenačkoj ili jugoslovenskoj, jer nije lako nabrojati 12 igrača na svijetu boljih od njega.

Vasilije Micić (Srbija, Anadolu Efes)

MVP i osvajač posljednje Evrolige je i ove sezone najbolji igrač Anadolu Efesa i sjajnim brojkama vuče svoj tim ka četvrtfinalu.

Postigao je bar 20 poena na posljednjih šest utakmica i imao bar pet asistencija na šesto od prethodnih sedam susreta.

Teško da postoji bolji igrač od njega u Evroligi, za mnoge je i najbolji.

Goran Dragić (Slovenija, Bruklin Netsi)

Nije više u nekadašnjoj formi, ali nemamo luksuz da ga se odreknemo, piše „Eurohoops”. Iskusni as je sa Dončićem vodio Sloveniju do titule na Eurobasketu 2017.

BEKOVI

Bogdan Bogdanović (Srbija, Atlanta Hoksi)

Jedan od najvećih talenata koje je srpska košarka iznjedrila. Duže je u centru pažnje od Micića, a poznat je i po odličnim igrama u NBA. Iako ima česte probleme sa povredama, vrlo je efikasan, a kada imate zvijezdu poput Bogdanovića, ne morate puno da razmišljate da li ćete da ga koristite.

Vladimir Lučić (Srbija, Bajern)

Jedan od najboljih igrača u Evropi i član idealne petorke Evrolige u prošloj sezoni. Naravno, najviše igra na poziciji krila, ali bi trener rođen u Jugoslaviji, poput Bogdana Tanjevića, želio visokog i fizički moćnog igrača na poziciji „dvojke”.

KRILA

Bojan Bogdanović (Hrvatska, Juta Džez)

Karijera Bojana Bogdanovića u nacionalnom timu nije spektakularna, ali u jugoslovenskom timu bi bila. Čovjek koji godinama igra sjajno u NBA i vrlo lako postiže poene.

Nikola Kalinić (Srbija, Crvena zvezda)

Nažalost, dugo ga nije bilo u reprezentaciji Srbije, a za to vrijeme je sazrio kao igrač. Mogao bi da pazi svakog igrača u protivničkim timovima.

KRILNI CENTRI

Nikola Vučević (Crna Gora, Čikago Bulsi)

Da budemo jasni, Nikola Vučević nije krilni centar, ali smo iskoristili slobodu da stavimo visoku „peticu” koja zna da šutira.

Očigledno je da petorka Luka Dončić, Bogdan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Nikola Vučević, Nikola Jokić ne bi imala nikakvih problema da kreira prostor na terenu. Zato nam je bilo nezamislivo da ne napravimo mjesta za Vučevića.

Nemanja Bjelica (Srbija, Golden Stejt Voriorsi)

Nemanja Bjelica je malo daleko od stare slave, ali je važno ime koje ne bi moglo da bude izostavljeno. Povrede su ga često sprječavale da bude u reprezentaciji, ali je, kao i svako ime do sada na ovoj listi, ozbiljna prijetnja u šutu i ne smije da se izostavi.

CENTRI

Nikola Jokić (Srbija, Denver Nagetsi)

Nikola Jokić je, uz Luku Dončića, prvo ime koje smo upisali na ovu listu. Nema mnogo šta da se kaže o posljednjem MVP-u NBA lige što več nije rečeno.

Izvanredan igrač, dominira najboljom ligom na svijetu u posljednje dvije godine i bio bi kandidat za najboljeg igrača u svakoj reprezentaciji na svijetu.

Ivica Zubac (Hrvatska, LA Klipersi)

Ivica Zubac, koji je podigao nivo igre otkada je promijenio timove u Los Anđelesu, ove sezone ide ka rušenju sopstvenih rekorda u pet osnovnih statističkih kategorija.

Ne bismo očekivali da ima veliku odgovornost u ovom timu, ali sa ovoliko šutera u ekipi bi dobro došao neko ko zna da donese dodatne skokove.

Jusuf Nurkić (Bosna i Hercegovina, Portland Trejlblejzersi)

Ovom timu je potrebno jako defanzivno oružje kao što je Jusuf Nurkić. Kao i kod Zupca, i njegove slabosti u šutu nisu bile veliki problem za nas, jer za ovakav sastav nema ni pomisli da bi mogao da ima napadačke probleme.

U timu sa toliko lidera, bilo nam je potrebno ime koje može da uradi prljavi posao i u odbrani i u napadu, a to je svakako Nurkić.

Bonus video: