Mnogo kombinacija, samo jedna želja - pobjeda u Bursi

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19.45) gostuju Bursi, a zavisno od rezultata te i ostalih utakmica grupu B bi mogli da završe od 3. do 7. mjesta

5739 pregleda 41 reakcija 4 komentar(a)
Vladimir Micov na prvoj utakmici sa Bursom, Foto: KK Budućnost Voli
Vladimir Micov na prvoj utakmici sa Bursom, Foto: KK Budućnost Voli

Na polovini grupne faze Evrokupa, djelovalo je da će Budućnost Voli sigurno igrati prvi meč nokaut faze u “Morači”. Tim Aleksandra Džikića je imao skor 7:2 i činilo se da je samo pitanje da li će sačuvati jednu od prve dvije pozicije u grupi B, samim tim i pravo da i četvrtfinale igra pred svojim navijačima.

Nažalost, tada je nastupila velika kriza, “plavi” su izgubili šest od posljednjih osam mečeva, pa bi grupnu fazu mogli da završe na čak 7. mjestu!

Posljednji ispit u grupi B je večerašnje gostovanje Bursi (19.45), na kojem bi trijumf garantovao makar 5. mjesto i gostovanje Andori, litvanskom Litkabelisu ili francuskom Metropolitenu. Ako bi uz to izgubili Virtus na gostovanju Burgu ili Cedevita Olimpija u Grčkoj protiv Promiteasa, Podgoričani bi bili bar četvrti, samim tim i domaćini na startu nokaut faze.

U slučaju poraza, šampion Crne Gore bi pao iza turskog predstavnika na 6. poziciju, a mogao bi i jednu niže ako bi Venecija na gostovanju savladala pobjednika grupe B, Gran Kanariju.

- Posljednje je kolo Evrokupa, a mi nismo u najboljoj situaciji i raspoloženju zbog poraza koje smo doživjeli u prethodnom periodu. Izgubili smo željenu poziciju pred plej-of. Zavisimo od tuđih rezultata i u srijedu ćemo znati definitivno na kojem ćemo mjestu završiti - istakao je Vladimir Micov.

Budućnost je u krizi, u martu je upisala svega dvije pobjede i šest poraza, od kojih su tri bila šokantna (Zadar, SC Derbi i Burg), a izlazak iz mračnog tunela je najavila lakim trijumfom nad Krkom u Novom Mestu. Tim Dušana Alimpijevića u mnogo boljem raspoloženju očekuje večerašnji obračun - nakon FIBA “prozora” je upisao osam pobjeda i tri tijesna poraza.

- Moramo da probamo da se skupimo i odigramo najbolje što možemo, jer se Bursa u posljednje vrijeme podigla veoma dobrim igrama. Igra sa kratkom rotacijom, prednjače dva Amerikanca na pozicijama dva i pet. Ukoliko njih uspijemo da iskontrolišemo, možemo da se nadamo pobjedi. Nakon toga ćemo vidjeti na kojem ćemo mjestu završiti na tabeli i ko nam je protivnik u osmini finala - naglasio je najiskusniji igrač crnogorskog šampiona.

Džikić protiv Alimpijevića - hoće li se ponoviti 2018?

Aleksandar Džikić će se večeras sudariti sa čovjekom kojeg je nadmudrio na putu ka najvećem uspjehu u trenerskoj karijeri - Dušanom Alimpijevićem. Mladi srpski stručnjak je u sezoni 2017/2018. vodio Crvenu zvezdu, protiv koje je Budućnost Voli upisala dvije pobjede u regularnom toku, a potom u velikom finalu slavila 3:1.

Džikić je na volšeban način stigao do šeste pobjede u sedmom meču sa 36-godišnjakom iz Lazarevca, jer su “plavi” 12. januara devet minuta prije kraja gubili 15 razlike od Burse, ali su slavili 83:82. Obje ekipe su od tada pretrpjele promjene - Bursu je napustio Alerik Frimen, koji je otišao u CSKA, a iz UNIKS-a je stigao Džon Holand, dok je Budućnost ostala bez Vilija Rida, ali je stigao Kendrik Peri, a počeo je da igra i Danilo Nikolić.

- Bursa je u dobrom ritmu poslije posljednjeg prozora reprezentacija. Novi igrač Holand se odlično uklopio, a i dalje koristi kraću rotaciju, što daje rezultate. Očekujemo da rival bude veoma agresivan u odbrani, da “raširi” teren i pokuša da “odsječe” naše bekove, za šta ćemo se pripremiti. Bursa ima dobre periode igre sa niskom petorkom na terenu, to je još jedan izazov za nas. Cilj nam je da izađemo i igramo sa energijom, spremni da pomognemo jedni drugima, na oba kraja terena - poručio je Džikić.

Bonus video: