Budućnost Voli protiv Borca: Umor teži od rivala

Košarkaši Budućnost Volija večeras (21) dočekuju Borac i mogu da osiguraju 3. mjesto, zbog iznenađujućeg poraza Cedevita Olimpije

3188 pregleda 4 komentar(a)
Donatas Tarolis, Foto: KK Budućnost Voli
Donatas Tarolis, Foto: KK Budućnost Voli

Na zatvaranju posljednjeg kola Admiralbet ABA lige, Budućnost Voli večeras (21 čas) dočekuje Borac. Neće to, ipak, biti i završna epizoda regularnog dijela takmičenja, jer prije početka plej-ofa mora da se odigra još 12 zaostalih mečeva.

Tim Aleksandra Džikića ima dvije utakmice koje su ranije odgođene zbog koronavirusa - veliki derbi sa Crvenom zvezdom u nedjelju u “Morači” i gostovanje Splitu naredne subote, ali bi sve dileme oko konačnog plasmana mogao da riješi večeras. Naime, zbog iznenađujućeg poraza Cedevita Olimpije u Ljubljani od Cibone (84:80, iako su domaći imali plus 19. u 2. četvrtini), “plavima” je dovoljna pobjeda nad Borcem da budu sigurni na 3. mjestu, jer imaju dva poraza manje i bolji međusobni skor od slovenačkog tima.

U duelu sa Čačanima se ne postavlja pitanje ko je kvalitetniji, jer su Podgoričani znatno jači i bolje pokriveni na svim pozicijama, a jedini problem može da im predstavlja umor. Džikićev tim je od prethodne subote do petka odigrao tri meča u gostima, sva tri dobio, a Borac je odmarao od 26. marta. U tom periodu, Budućnost je čak pet puta morala na teren...

- Borac igra jednom sedmično, imao je dovoljno vremena da se odmori i pripremi za nas. Dolazi bez ikakvog opterećenja, obezbijedio je opstanak, a ne može do plej-ofa. Dakle, doći će da se nadmeće i igra rasterećeno, a takav protivnik je uvijek opasan, naročito u našoj situaciji - upozorio je Džikić.

”Plavi” su u prvom dijelu sezone na jedvite jade slavili u jednom od centara srpske košarke, jer su pred posljednjih 10 minuta imali minus 10. Na tom meču zbog koronavirusa nije bilo trenera “plavih”.

- Čačani imaju odlične strijelce na bekovskim pozicijama i centarsku liniju koja može da širi igru. U odbrani znaju da prave probleme sa njihovim zonskim adaptacijama. Tri vezana gostovanja su uzela danak, pa imamo nekoliko rovitih igrača za koje nećemo znati da li će igrati do početka utakmice - istakao je Džikić.

U tim se vraća Kendrik Peri, koji nije imao pravo nastupa na gostovanju FMP-u u petak (stigao nakon što je ta utakmica prvobitno bila na rasporedu), a veću šansu bi, kao na nekoliko posljednjih mečeva nakon povrede Vilija Rida, trebalo da dobije Donatas Tarolis.

- Veoma je dobar osjećaj dobiti tri utakmice zaredom u gostima. Bili smo fokusirani, igrali smo čvrsto i ostvarili cilj. Sada smo u zamahu, nadam se da ćemo nastaviti pobjednički niz i na sljedeća dva meča kod kuće. Borac smo pobijedili u gostima, ali je bilo veoma teško. Nismo imali trenera, jer je bio bolestan. Očekujemo tešku utakmicu, oni će se boriti, ali to moramo i mi da uradimo i trijumfujemo - poručio je litvanski krilni centar.

Bonus video: