Budućnost Voli - Crvena zvezda: Derbi je vatren i kad ništa ne odlučuje

Košarkaši Budućnost Volija večeras (21 čas) dočekuju Crvenu zvezdu. Podgoričani su sigurni na 3. mjestu, Beograđani počinju plej-of sa vrha, ali niko neće taktizirati u rasprodatoj “Morači”

10991 pregleda 70 reakcija 10 komentar(a)
Sili i Ivanović na prvoj utakmici u Beogradu, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Sili i Ivanović na prvoj utakmici u Beogradu, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Pred košarkašima Budućnost Volija je večeras rezultatski potpuno nebitna utakmica u Admiralbet ABA ligi, a u utorak najvažnija u dosadašnjem toku sezone, jer počinje nokaut faza Evrokupa, takmičenja koje je najveća šansa za plasman u Evroligu.

Ali niko sada u Podgorici - ni igrači, ni stručni štab, ni uprava, ni navijači - ne pomišlja na gostovanje Andori u osmini finala.

Razlog je jasan - u “Moraču” stiže najomraženiji rival, Crvena zvezda. Iako su karte u regionalnom takmičenju podijeljene i zna se da će večerašnji rivali u plej-of ući sa brojeva tri i jedan, motiva sigurno neće faliti ni jednima ni drugima. Budućnost želi da nastavi dobar niz i petom uzastopnom pobjedom, možda i najvećom u sezoni, konačno iza sebe ostavi katastrofalan mart, dok tim Dejana Radonjića hoće da pokaže zašto je glavni favorit za ex-YU tron.

Dvorana je rasprodata, očekuje se paklena atmosfera, a na meti će sigurno biti Radonjić i još više Nikola Ivanović, koji je potpisom za Zvezdu od heroja grada postao persona non grata.

Aleksandar Džikić ne može da računa na kapitena Suada Šehovića i Kendrika Perija, koji je stigao krajem januara i nema pravo nastupa, jer je ovaj duel prvobitno bio na programu devetog dana 2022. godine. Prethodnih 10-ak dana probleme su imali i Vladimir Micov, Edin Atić, Petar Popović i Donatas Tarolis, ali će biti u sastavu u večerašnjem derbiju (21 čas).

- Prvobitno je trebalo da igramo u januaru, tada bi taj susret imao potpuno drugačiju težinu i značaj. Sada će to izostati, jer se poredak obje ekipe ne može promijeniti. S druge strane, nema nikakve sumnje da želje za pobjedom neće manjkati. Dvorana će biti dupke puna i energija naših navijača će nam biti i dodatna pomoć i dodatni motiv - poručio je Džikić.

Povredom Vilija Rida, Zoran Nikolić je postao prva opcija na poziciji “petice”. Na sve četiri utakmice u toj ulozi je imao dvocifren poenterski učinak i prosječno 6,75 skokova, a večeras će biti na pravim iskušenjima i protiv Ognjena Kuzmića i ostalih imati šansu da pokaže može li da bude adut i u plej-ofu oba takmičenja.

- Iako meč nema rezultatskog značaja, znamo da moramo da odigramo kako bi trebalo i da se maksimalno pripremimo. Neće biti nimalo lako, igramo protiv najbolje ekipe ove sezone u ABA ligi. Moramo da damo sve od sebe, mnogo će nam to značiti za nastavak takmičenja. Imamo četiri pobjede zaredom, ako bismo upisali i petu, dobili bismo veliko samopouzdanje za duel protiv Andore - poručio je 26-godišnji Nikšićanin.

Na prvoj utakmici dva velika rivala, Budućnost je u 3. četvrtini odigrala odlično i pred 10 minuta odluke vodila 47:45. Tada je Džikić htio da odmori Rida, Džastina Kobsa, Vladimira Micova i Denis Džeroma Silija, da ih ostavi za završnicu, ali je Zvezda to iskoristila i serijom 13:0 riješila meč.

- Očekujem da igramo najbolje i najčvršće što možemo. Ne igramo najbolje u posljednje vrijeme, moramo da se fokusiramo na našu igru i potrudimo se da uradimo sve kako bismo imali šansu da pobijedimo. Biće ovo dobro zaigravanje za plej-of i dobra utakmica - poručio je američki bek, koji je u prvom duelu u Beogradu bio najbolji strijelac Budućnosti sa 19 poena.

Dejan Radonjić je bio idol navijača kao igrač i trener Budućnosti, ali mu navijači nisu oprostili povratak u Zvezdu, sa kojom je osvojio 13 trofeja, jedan više nego na klupi “plavih”. Zbog toga je bio na meti podgoričke publike, vjerovatno će tako biti i večeras, ali njega zanima samo teren.

- Poslije izuzetno napornog ritma trudili smo se da osvježimo tim. Očekuju nas još tri meča do kraja regularnog dijela sezone, prvi je protiv ekipe Budućnosti koja je u dobrom ritmu nakon nekoliko vezanih pobjeda. Trudićemo se da odigramo najbolje moguće u ovom trenutku - poručio je 52-godišnji Podgoričanin.

Budućnost moli navijače za fer i sportsko navijanje

Veliki derbi ABA lige počinje u 21 čas, a vrata “Morače” biće otvorena 90 minuta prije, kako bi se izbjegle gužbe zbog rigoroznih kontrola.

Iz uprave kluba su napomenuli da su zbog skandiranja navijača i pirotehnike na utakmici sa Borcem kažnjeni 15.100 eura i zato su zamolili navijače “da na meču sa Crvenom zvezdom ne bude vrijeđanja gostujuće ekipe i njihovih porodica”.

”Molimo vas da navijanje bude fer, sportsko i korektno, jer samo takvim navijanjem dajete vjetar u leđa našim igračima i ekipi, a time pokazujete i razumijevanje prema klubu i eventualnim kaznama koje su za naš klub ogromne”, objavila je Budućnost.

Bonus video: