Kreće ono pravo - Budućnost traži četvrtfinale na Pirinejima

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.45) u osmini finala Evrokupa gostuju Andori, koja je na začelju ACB lige i juče je promijenila trenera

6665 pregleda 5 komentar(a)
Vjeruje da će ekipa stići do pobjede: Danilo Nikolić, Foto: BORIS PEJOVIC
Vjeruje da će ekipa stići do pobjede: Danilo Nikolić, Foto: BORIS PEJOVIC

Turbulentna sezona, koja je i prije nego što je počela poprimila dramatične obrise zbog dešavanja sa Danilom Nikolićem, a potom imala velike amplitude zbog koronavirusa i povreda, večeras ulazi u najvažniji dio - košarkaši Budućnost Volija u 19 časova počinju nokaut fazu Evrokupa gostovanjem Andori.

Podgoričani su u jednom trenutku bili ekipa sa najboljim učinkom u drugom po kvalitetetu evropskom takmičenju, ali sa šest poraza na osam vezanih utakmica (ukupno osam na 18) doveli su sebe u situaciju da od starta plej-ofa moraju da gostuju.

Problem je i što se do početka meča u mikrodržavi na Pirinejima neće znati ko će nastupiti, jer su Vladimir Micov, Edin Atić i kapiten Suad Šehović propustili derbi sa Crvenom zvezdom zbog povreda. U timu će, u odnosu na veliki derbi, biti Kendrik Peri, koji nije imao pravo nastupa protiv Beograđana, s obzirom na to da je taj meč trebalo da bude odigran prije njegovog dolaska.

- Nakon meča sa Zvezdom, u kojem smo bili bez nekoliko igrača, očekuje nas eliminaciona utakmica na gostovanju u Andori. Stižu odlučujući mečevi, najvažniji u sezoni i vjerujem da ih dočekujemo u dobrom raspoloženju - rekao je Danilo Nikolić.

Andora je u ogromnim problemima, jer je sa pet vezanih poraza pala na začelje ACB lige, a na pet kola do kraja ima pobjedu manje i gori međusobni skor od Betisa i San Pablo Burgosa. Zbog toga je juče David Eudal podnio ostavku na mjesto trenera, a zamijenio ga je Oskar Kintana.

- Andora je tipični predstavnik španske košarke, sa vrlo pokretnim visokim igračima i kvalitetnim poenterima na bekovskim pozicijama. Na nama je da odigramo kao prethodni meč, da budemo agresivni, odigramo dobru odbranu i da fokus bude na visokom nivou tokom 40 minuta. Ove sezone smo pokazali na nekoliko evropskih gostovanja da možemo da odigramo dobro. Ukoliko pristupimo meču kao pred prethodnih pet, vjerujem da ćemo se vratiti u Podgoricu sa pobjedom - poručio je 28-godišnji Podgoričanin.

Aleksandar Džikić je cijele sezone morao da improvizuje na treninzima, jer često nije imao dvije postave. Problemi su se povećali u posljednje vrijeme, ali daleko od toga da je Budućnost bez šanse u gradu koji je na preko 1.000 metara nadmorske visine.

- Andora igra veoma brzu košarku, uvijek pokušava da postigne koš prije nego što se odbrana postavi. Bekovi će iskoristiti svaku priliku da ubrzaju igru, visoki igrači su veoma pokretni, dobri trkači i imaju šutere koji mogu da otvore prostor saigračima da napadnu obruč. Baziraju se na pik’en’rol kvalitetima bekova, a i veoma su agresivna skakačka ekipa. Imaju energiju i visinu, a kontrola tempa igre i skokova su nešto što moramo da iskontrolišemo da bismo imali pozitivan rezultat - naglasio je srpski trener.

Bonus video: