Duda Ivković - košarkaški i životni učitelj

"Hvala mu na svemu što me je naučio, ne samo o košarci, već i životu", izjavio je Željko Obradović
113 pregleda 1 komentar(a)
Dušan Ivković, Foto: REUTERS
Dušan Ivković, Foto: REUTERS
Ažurirano: 17.10.2017. 11:51h

Evroliga je odala danas priznanje srpskom treneru Dušanu Ivkoviću i objavila promotivni spot u kojem su mu se mnogi košarkaški velikani zahvalili na velikom doprinosu tokom bogate karijere.

Ivković je prošlog mjeseca zvanično završio karijeru oproštajnim mečom u Atini na meču Olimpijakosa i "Dudinih zvijezda" u dvorani "Mira i prijateljstva".

Postao je prvi trener u istoriji koji je dobio nagradu "Legenda Evrolige", pored samo osmorice košarkaša, kao i jedini stručnjak koji je osvojio trofej Evrolige i Evrokupa, a potom i primljen u "Kuću slavnih".

"Proveo sam mnogo godina na klupi timova, čak 16 puta. Zahvalio bih se Evroligi na priznanju, ali i svim ostalima", rekao je Ivković.

"Hvala mu na svemu što me je naučio, ne samo o košarci, već i životu", izjavio je Željko Obradović, a iste riječi izgovorio je i njegov bivši igrač iz doba kada je sa Olimpijakosom osvojio titulu Evrolige – Pero Antić.

Iz te generacije Olimpijakosa pričali su Vasilis Spanilis i Kostas Papanikolau.

"Promijenio mi je karijeru, vjerovao u mene. Zato sam neizmerno srećan što me je trenirao", rekao je Papanikolau.

Grčki treneri Janis Sfaropulos (Olimpijakos) i Dimitris Itudis (CSKA Moskva), takođe, imali su samo hvale za trofejnog stručnjaka.

"Hvala mu na svemu što je uradio za novu generaciju trenera širom Evrope. Mora da ostane blizak košarci jer je potreban njoj ", rekao je Sfaropulos.

"Bio sam njegov veliki fan. Dušan je moj košarkaški otac", zaključio je Itudis.

Ivković je vodio klubove poput Partizana, Arisa, beogradskog Radničkog, Šibenke, Olimpijakosa, moskovskih CSKA i Dinama, Efesa i drugih, osvojio je dva puta Evroligu (1997. i 2012), Evrokup (2006), evropski Kup Radivoja Koraća (1976) i Kup Saporta (2000), uz 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio.

SDa nacionalnim timovima SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije i Srbije osvojio je pregršt medalja, zlato na Svjetskom prvenstvu (1990), tri zlata na šampionatu Evrope (1989, 1991. i 1995), uz jedno kontinentalno (2009) i olimpijsko (1998) srebro.

Bonus video: