Najava NBA sezone: Žurka je na Zapadu

Godinama se priča u ligi o disproporciji snaga, o super jakom Zapadu i "evroligaškom" Istoku ("CSKA da iga na istoku ušli bi u doigravanje" i slični momenti, koji ma koliko da je Istok slab su daleko od istine)
83 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2017. 19:30h

Filmski momenat iz Marvelovih "Avengers-a", kada Loki gleda u Hulka i traži mu da mu se kao bogu povinuje, a onda ga veliki zeleni uzme i poslije par sekundi "špicanja" resetuje, najbolje opisuje situaciju između Istočne i Zapadne konferencije u NBA ligi.

Godinama se priča u ligi o disproporciji snaga, o super jakom Zapadu i "evroligaškom" Istoku ("CSKA da iga na istoku ušla bi u doigravanje" i slični momenti, koji, ma koliko da je Istok slab, su daleko od istine).

Zavisi sa koje tačke gledišta posmatrate i šta nazivate superstarom, a šta graničnim all star igračem, ove sezone Istok su napustili Džimi Batler (Minesota), Pol Džordž (OKC), Karmelo Entoni (OKC), Pol Milsap (Denver), Bruk Lopez (Los Anđeles Lejkers), Džef Tig (Minesota). U pravcu Istoka pošao je Gordon Hejvord (Boston).

Da stvar bude gora, po NBA kuloarima se prvo šaputalo, a onda sve otvorenije govorilo da bi sam "Kralj" lično mogao da od iduće sezone napusti Ohajo, i preseli se u Los Anđeles kod Medžika Džonsona....

Koldvel Kentavijus Poup koji je ove sezone stigao u LAL, samo je "trojanski konj", jer KCP dijeli agenta sa LeBronom, i priča se o tome da dotični gospodin već tanači ugovor za svoju prvu vadetu.

Istok je tako već ostao osiromašen, pa čelni ljudi lige razmišljaju čak da promijene format, i nekako ukinu konferencije. Tako bi 16 timova ukupno iz cijele lige pravilo kostur u doigravanju. Iako je ova ideja tek u nacrtu, već ove godine na All star vikendu nećemo gledati okršaj Istoka i Zapada, već će dva igrača kapitena, sa najviše glasova, birati po jednog igrača (mada i dalje je po 12 igrača iz obje konferencije).

Lov na Voriorse

"Pravljenje supertimova biće dobro po dvije ekipe i loše po njih 28", kazao je skoro Majkl Džordan. Kad to kaže jedan od najboljih igrača u istoriji, onda je stvar stvarno alarmantna. Džordan nije pak jedan.

Čarls Barkli, recimo. On na dnevnom novu mora imati bar tri nekakve krucijalne izjave o NBA, a slične su mu kao riječi Air Majka.

Prije svega se misli na aktuelne šampione Golden Stejt Voriorse. Trebalo bi pravo čudo da se desi, pa da momci iz Zaliva, ponovo ne završe u finalu lige. Mnogi predviđaju i broj pobjeda oko 70. Ono što je strahovito je da će se do te cifre doći onako "na ler", sa pola snage.

Ne pamti se da je jedna ekipa imala toliko moćan roster, koji je pojačan Nikom Jangom i Omrijem Kaspijem.

"Swaggy P" jeste sinonim za neke druge stvari, ali prošle godine je šutirao fantastičnih 40 odsto za tri poena. Kaspi takođe ima šut sa distance, tako da GSW postaje još opasniji spolja.

Kevin Durent je tiho najavio kandidaturu za MVP-a, uz to se i odrekao nekog većeg ugovora kako bi se ponovo potpisali Igudala i Livnigston.

Baš treba da se dese neke teške okolnosti pa da GSW ne završi u finalu.

Pretedenti sa Zapada

Glavni protivnici ekipi iz Zaliva su Hjuston Rokitsi i Oklahoma Tanderi.

Hjuston je uspio u svoje redove da dovede jednog od najboljih plejeva lige posljednjih 10 godina, Krisa Pola. CP3 je nekako već bio viđen kod Popoviča u San Antoniu, što bi donekle i bio logičniji izbor, ali ovako D'Antoni sada ima dva igrača u svojim redovima koji vole da kontrolišu napad, i drže loptu dugo u svom posjedu.

Harden je prošle godine pomjeren na poziciju pleja, i tu je odigrao najbolju sezonu u karijeru. Dolaskom CP3-a "Brada" se vjerovatno vraća na beka. Ostaje da se vidi koliko će on i Pol da se bore oko posjeda.

U predsezoni Rokitsi su svoje protivnike zatrpavali trojkama, skoro svaka utakmica je imala 20-ak ubačenih šuteva sa distance.

Važna akvizicija je i P.J. Taker, koji je doveden prije svega zbog dobre defanzive.

OKC je sa druge strane završio prošle godine u plej ofu zahvaljujući prije svega vanserijskim partijama Rasela Vestbruka koji je oborio sve rekorde, i imao u prosjeku trip dabl sezonu.

Rasov učinak je veći kad se vidi da je imao 10 asistencija u prosjeku u timu gdje spoljnu liniju čine igrači poput Robertsona i Oladipa koji nekada imaju "drvenije ruke" od Rikija Rubija sa distance.

Pol Džordž i Karmelo Entoni daju "grmljavini" mogućnost kombinovanja jer oba igrača mogu da pokrivaju više pozicija, a u trenucima kad Ras odmara, Melo može da bude odličan na point forwardu.

Ono što je za Oklahomu loše, je da i PG 13 i Melo mogu već iduće sezone promjeniti sredinu.

Odavno je poznato da je Džordž zacrtao da karijeru nastavi u Lejkersima, tako da niko ne zna šta će se desiti na kraju sezone, i koja je gornja granica uspjeha tima koja bi natjerala košarkaša da potpiše ugovor.

Koliko je "tanka" budućnost pojačanja Tandera govori i sam Melo, koji je izjavio po dolasku u OKC, da su on i Džordž zajedno u paketu trebali da dođu u Klivlend kod LeBrona i to tokom noći drafta, ali da je agent u zadnjem trenutku sve opozvao.....Sa druge strane teoretičari zavjere tvrde da bi i LeBron mogao da dođe u OKC (zašto bi išao u LAL, kad ga u Oklahomi čeka gotov tim).

Sigurno ne treba nikada zapostaviti ni San Antonio.

Greg Popovič se svojski trudio da dovede barem jedno veliko ime i time olakša posao Kavai Lenardu, ali je na kraju završio sa Rudi Gejom.

Popovič je poznat o tome što je znao da obnovi karijere nekada velikih talenata, pa ne bi iznenadilo da Gej podsjeti bar djelićem na dane kad su ga smatrali nasljednikom Karmela Entonija.

Lamarkus Oldridž i pored svih peripetija i najava da je jednom nogom van Spursa, potpisao je novi ugovor.

Spursi su odavno poznati kao sistem prije svega, i mjesto u doigravanju je zagarantovano. A tu su i oni koji se pitaju šta bi bilo sa GSW da Pačulia nije povrijedio Lenarda u prvoj utakmici finala Zapada (iskreno, vjerovatno ništa).

Los Anđeles Klipersi su ostali bez igrača koji je od njih napravio elitni tim. Međutim ako ne možete da imate Krisa Pola, možete dvojicu igrača koji nadoknađuju CP3-a. Miloš Teodosić da baca lob pasove Džordanu i Grifinu, i Patrik Beverli da igra odbranu (i pokriva rupe koje će srpski košarkaš definitivno praviti).

Tim je napustio i J. J. Redik, a dovedeni su Danilo Galinari i Lu Vilijams.

Dok Rivers kreće u novu kampanju, ali ove sezone sa najmanje pompe.

I na kraju, na Zapadu je konačno prilika da čopor vučića poraste i ove sezone konačno igra bitiniju ulogu u ligi.

Tim koji 13 uzastopnih sezona ne zna za doigravanje (crni rekord lige) se pojačao prije svega odličnim Džimijem Batlerom, a onda i solidnim Džefom Tigom. Tom Tibodo je u lepezi pojačanja izgubio sve dovođenjem Tadža Gibsona, ali u pitanju je njegov stari vojnik, još iz doba Čikago Bulsa.

Karl Entoni Tauns i Endrju Vigins su godinu dana stariji i vrijeme je da krenu po svoje minute slave.

Ovakav roster ako ne "klikne", Tibodo bi lako mogao ostati bez posla već tokom sezone.

Istočna pustoš

Ako je Zapad iole interesantan sa pojačanim Hjustonom i OKC-em, kao i neizvjesnošću ko će u finalu na meč sa GSW, Istočna konferencija izgeda dosta jasnije.

Sve sem finala između Klivlenda i Bostona bi bilo iznenađenje.

Jeste Vašington jak, i ima sjajnog Džona Vola i Bredlija Bila, kao i odličnog Ota Portera, ali tim Vizardsa nije uspio da se pojača u reketu.

Toronto će ove sezone od starta imati Serža Ibaku, koji bi lako mogao da bude i prva opcija na petici, i time povrati svoj sjaj kada je nekada bio najbolji bloker lige.

Međutim, realno glavnu priču vode Seltiksi i Kavalirsi.

Dva tima su čak i odradila najveći trejd u konferenciji razmjenivši Kajrija Irvinga sa jedne, a Ajzeu Tomasa, Džae Kraudera, Anta Žižića i pikove sa druge strane.

Boston u predsezonskim utakmicama izgleda sjajno. Protok lopte je odličan, i svi su podređeni timu. Došao je i Gordon Hejvord, ruki Džejson Tejtum izgleda dobro, i brzo se ukopio u ekipu (reklo bi se preživio je trejd kojeg su mu novinari za svaku ponudu stavljali nad glavom).

Klivlend je sa druge strane stvorio prave "Expendables"-e.

Derik Rouz, iako ima tek 28 godina (što i sam napominje), došao je na veteranski ugovor, Dvejn Vejd da posljednje dane u ligi provede sa najboljim drugom Džejmsom, Džae Krauder je vjerovatno najzahvalniji 3 and D igrač, sa najboljim ugovorm (3 sezone 21 milion, primjerice radi toliki ugovor ima i Boban Marjanović). Kad se oporavi Ajzea Tomas, što se neće desiti prije januara, tim Klivlenda bi mogao da uđe ponovo u finale sa GSW (četvrto za redom). Dosta toga zavisi i od same amtosfere, tj. koliko će aktuelnija priča o LeBronovom odlasku da bude.

Ostatak konferencije izgleda za sada ispod nivoa, ili ozbiljnije priče o ikakvom pokušaju ugrožavanja ove četiri ekipe.

Svakako će biti zabavno gledati mladi i poletni tim Filadelfije, odlične Šarlot Hornetse, Janisa Adetokoumba u Milvokiju, ali i našeg reprezentatvinog centra Nikolu Vučevića, koji je lani, nakon trejda Serža Ibake ponovo počeo da postiže brojke na koje smo od njega navikli.

Ipak, Orlando je miljama daleko, prvo od ideje u kom pravcu tim ide, a onda tek o nekoj ozbiljnijoj priči o doigravanju.

Galerija

Bonus video: