Kreće NBA: Golden stejt protiv ostatka svijeta

Čak 97 odsto generalnih menadžera je reklo da će „ratnici” odbraniti titulu. A gdje je onih tri odsto? To je pitanje za Stiva Kera i Boba Majersa, prve ljude Golden Stejta, koji po pravilima nisu mogli da glasaju za svoj tim
61 pregleda 0 komentar(a)
Stef Kari - Klej Tompson, Foto: Beta-AP
Stef Kari - Klej Tompson, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.10.2017. 11:10h

Golden Stejt Voriorsi protiv ostatka svijeta. Tako bi se, u najkraćem, mogla najaviti 72. sezona NBA lige, koja počinje večeras dva sata nakon ponoći po našem vremenu, utakmicom finalista Istoka Klivlend Kavalirsa i Boston Seltiksa.

Koliko su Stef Kari, Kevin Durent, Klej Tompson, Drejmond Grin i drugovi ispred svih ostalih konkurenata, najbolje govori tradicionalna anketa sprovedena među trenerima i generalnim menadžerima klubova.

Čak 97 odsto njih je reklo da će „ratnici” odbraniti titulu. A gdje je onih tri odsto? To je pitanje za Stiva Kera i Boba Majersa, prve ljude Golden Stejta, koji po pravilima nisu mogli da glasaju za svoj tim.

I procjene svjetskih bukmejkera govore da je franšiza koja igra svoju pretposljednju sezonu u Ouklendu, prije povratka u San Francisko, veliki favorit - kvota da će odbraniti titulu je 1,60. Drugi po rejtingu je Klivlend (5,50), a potom slijede Hjuston, Boston (po devet), San Antonio (13) i Oklahoma (15), a 7. mjesto dijele klub koji nije ni ušao u plej-of 13 sezona, Minesota, i Vašington (po 34).

Pred početak sezone, najveći „brbljivac” u redovima šampiona Drejmond Grin se u intervjuu za „GQ” prisjetio posljednjeg finala, u kojem su Voriorsi savladali Klivlend sa 4:1.

"Ma nisu imali nikakvu šansu. Nervira me, međutim, što ih nismo dobili sa 4:0. Dali su nam 24 trojke u četvrtoj utakmici, to se nikada nije desilo. Tako su izbjegli „metlu”, a to je drugi najbolji tim na svijetu. Zanimljivo je vidjeti sve rivale kako su u panici šta da rade, sjednu i čude se koliko smo dobri. To je uzbudljiv dio, jer znaju da nemaju šansi protiv nas", rekao je jedan od najnižih krilnih centara u ligi.

Potom se osvrnuo na riječi generalnog menadžera Hjustona Derila Morija, koje su Voriorsi poslali jedni drugima u grupnom čatu.

Mori je rekao doslovce: „Nisu nepobjedivi. Bilo je i većih senzacija u istoriji sporta. Unaprijedićemo svoj tim, navikli smo na loše šanse. Ako ih Golden Stejt učini još gorim, možda ćemo rizikovati i postati agresivniji. Imamo keca u rukavu”.

"O čemu oni, zaboga, pričaju? Pokušavaju da potpuno promijene strategiju, a znaju da nam ne mogu ništa", u svom stilu je poručio Grin.

Klivlend je između dvije sezone napravio najveći trejd - Kajri Irving, koji više nije želio da bude u sjenci Lebrona Džejmsa, otišao je u Boston, u zamjenu za Ajzeu Tomasa, Džea Kraudera, Anta Žižića i dva buduća pika.

Ovo će vjerovatno biti posljednja šansa za „konjanike” da osvoje drugi šampionski prsten, jer se sve glasnije priča da će Džejms na kraju sezone preći u LA Lejkerse.

Posljednji voz će pokušati da uhvati i Oklahoma, čija je uprava svjesno rizikovala i Raselu Vestbruku, prije potpisivanja najunosnijeg ugovora u istoriji NBA, dovela dva sjajna saigrača - Pola Džordža iz Indijane i Karmela Entonija iz Njujorka. Obojica su u završnim godinama ugovora, ali „gromovi” nisu htjeli da ispuste šansu da ih dovedu.

Šansu će imati i Hjuston, koji je u ispomoć Džejmsu Hardenu doveo vjerovatno najboljeg plejmejkera lige, Krisa Pola iz LA Lejkersa. U Gradu anđela ga je naslijedio Miloš Teodosić, koji je partijama u predsezoni pokazao da bi mogao da bude sjajno pojačaje, jer je oduševio asistencijama za „leteće” Deandrea Džordana i Blejka Grifina.

Čini se, ipak, da se najviše pojačala Minesota, koja je Čikagu u zamjenu za sjajnog Džimija Batlera i prava na 16. pika Džastina Patona dala Zaka Lavina, Krisa Dana i potencijalnu novu veliku evropsku zvijezdu Laurija Markanena, koji je izabran kao 7. na ovogodišnjem draftu.

Uzela je i trostrukog najboljeg šestog igrača lige, Džamala Kroforda. kao i Tadža Gibsona. Svi oni, sa prvim pikovima sa drafta 2014. Endrjuom Viginsom i 2015. Karl-Entonijem Taunsom, sigurno će vratiti „vukove” u plej-of. Vrijeme će pokazati dokle će dogurati...

Crnu Goru će i ove sezone u NBA predstavljati centar Orlanda Nikola Vučević, dok je Podgoričanin Nikola Mirotić propustio Eurobasket kako bi potpisao novi ugovor sa Čikagom, što je i uradio 25. septembra.

Bonus video: