Džikić: Na ovom nivou pričati o motivaciji i imperativima je izlišno. Ili imaš to u sebi ili nemaš

„Prva stvar je da moramo fizički da odgovorimo na igru Partizana, na presing u odbrani, trčanje, intenzitet i skok igru, prije svih igrača na pozicijama ‘tri’, ‘četiri’ i ‘pet’, gdje su ogromni. To ne može biti posao jednog igrača ili centarske linije, već posao kojim se bavi cijela ekipa”, rekao je Aleksandar Džikić na pres konferenciji

4188 pregleda 2 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Prije četiri godine, Budućnost Voli je vrebala šansu iz prikrajka, iznenadila Crvenu zvezdu na prvoj utakmici finala i kasnije u grotlu „Morače” stigla do pehara u ABA ligi, najvažnijeg u klupskoj istoriji.

Sličnosti sa tom sezonom je mnogo - trener je opet Aleksandar Džikić, tu su starosjedioci Suad Šehović, Petar Popović, Danilo i Zoran Nikolić i ponovo je neophodan brejk u kultnom „Pioniru”.

Ovog puta ne u finalu, već u polufinalu, i protiv drugog od beogradskih „vječitih rivala”, Partizana.

Prva šansa je u utorak od 19 časova u dvorani koja sada nosi ime „patrijarha” srpske košarke Aleksandra Nikolića. Budućnost je opet autsajder, ali ima izuzetno iskusnu ekipu, koja bi mogla da iskoristi rasterećenost i spriječi „crno-bijele” da se domognu prvog finala regionalnog takmičenja od 2013. godine.

„U četvrtfinalu sa FMP-om je bilo nekih stvarno dobrih momenata, ali i problema, što je normalno, jer je protivnik kvalitetan. U polufinalu ne možeš da očekuješ utakmice koje neće biti zahtjevne. Prva stvar je da moramo fizički da odgovorimo na igru Partizana, na presing u odbrani, trčanje, intenzitet i skok igru, prije svih igrača na pozicijama ‘tri’, ‘četiri’ i ‘pet’, gdje su ogromni. To ne može biti posao jednog igrača ili centarske linije, već posao kojim se bavi cijela ekipa. To su preduslovi da sa svakim protivnikom, pa i Partizanom, budeš u utakmici”, rekao je Džikić na pres konferenciji.

Srpski stručnjak očekuje agresivnost rivala.

„Znamo da biti pritiska preko cijelog terena, da su tokom sezone pokazivali organizovanije varijante u vidu zonskog presinga, a u Evrokupu imali i određene kombinovane varijante. Pokušaćemo da se za sve to spremimo, ali da ne mijenjamo ono što nas je dovelo dovde. Tim smo sa najmanje izgubljenih lopti i najviše šutiranih slobodnih bacanja u ABA ligi, pokušaćemo da nastavimo sa takvim načinom igre. Računam da će igrači u Beograd otići ‘čiste’ glave, samo sa jednom idejom - da se takmičimo. Na ovom nivou pričati o motivaciji i imperativima je izlišno. Ili imaš to u sebi ili nemaš, ili jesi ili nisi”.

Budućnost je oba puta ove sezone izgubila od Partizana, a meč u Podgorici je počela užasno, gubila 20:4, da bi početkom 2. poluvremena nakratko i preokrenula.

„Lakše je iskontrolisati meč ako nema dužih perioda negativne igre, Ovdje smo krenuli relativno sporo, Partizan se odvojio, ali smo se vratili i imali šanse. Bitno je samo na koji način ćeš izaći na utakmicu, to se vidi odmah od početka - da li izašao da ratuješ ili kao eto, šta bude. Ako budemo u raspoloženju koje nije ratničko, nisu nam dobre šanse”.

Džikić vjeruje da vatrena atmosfera neće smetati njegovim igračima-

„Imamo dovoljan broj iskusnih momaka, koji su igrali u takvim sredinama. Prvi meč sa Partizanom smo igrali u ‘Areni’, ‘Pionir’ je malo intimniji i moguće je stvoriti veći pritisak, ali to nije ništa novo za igrače. Ostaje da se vidi kako će to individualno uticati na njih, ali moramo da vjerujemo da ćemo izaći sa jasnom idejom šta hoćemo, a šta nećemo”.

Partizan je posljednji meč odigrao prije gotovo 20 dana, kada je doživio šokantan poraz od Burse u osmini finala Evrokupa.

„Poslije neočekivanog rezultata im je bio potreban odmor, imali su vremena da se spreme za nas. Vjerovatno će biti noviteta i u napadu i u odbrani, ali to nije pod našom kontrolom. Probaćemo da iskontrolišemo ono što mi radimo, da pokušamo da nametnemo način igre koji nama više odgovara. Pritisak favorita je u ovom slučaju na njihovoj strani, ali daleko su oni od neiskusne ekipe, naročito nosioci igre”.

Prije četiri godine, Budućnost je napravila brejk protiv Zvezde u finalu na prvoj utakmici, što bi i sada mogla da bude šansa, jer je Partizan dugo pauzirao.

„Uvijek mi je bilo interesantno kad neko kaže - bacili sve karte na prvu, drugu ili petu utakmicu. Nismo mi tada otišli sa idejom da ćemo na prvoj utakmici da pobijedimo Zvezdu, pa na drugoj nećemo i onda ćemo da dobijemo dvije u Podgorici. Pričam za sebe i ekipu koju sam tada, a i sada vodim - mislim da to nije ozbiljno. Nemamo načina da izmjerimo da li je ova utakmica bolja prilika za brejk ili neka druga, idemo da odigramo najbolje što možemo u ovom trenutku”, istakao je Džikić.

U Beograd ide svih 13 igrača na koje računa 51-godišnji Beograđanin.

„Ima nas 13 na treningu. Imamo sitnijih problema, momci idu preko bola i hvala im na tome. Nemamo igrača za kojeg znamo da ne može da nastupi, problemčiće rješavamo u hodu. Idemo kompletni, vidjećemo ko neće nastupiti”, zaključio je Džikić.

Bonus video: