Budućnost gostuje Partizanu: Džikić traži ratnike

Ako budemo u raspoloženju koje nije ratničko, nisu nam dobre šanse - poručuje trener Budućnost Volija Aleksandar Džikić pred prvi meč polufinala ABA lige sa Partizanom u “Pioniru” (19 časova)

9711 pregleda 4 komentar(a)
Navikao na vatrene obračune sa Partizanom: Marko Jagodić-Kuridža, Foto: KK Budućnost voli
Navikao na vatrene obračune sa Partizanom: Marko Jagodić-Kuridža, Foto: KK Budućnost voli

Sve što je do sada uradila Budućnost Voli u sezoni 2021/2022. podrazumijevalo se i kada je ekipa formirana - ulazak u nokaut fazu Evrokupa, osvajanje Kupa Crne Gore i polufinale Admiralbet ABA lige.

U Evrokupu nije napravljen iskorak, propuštene su šanse da se peti put stigne do četvrtfinala, možda i izjednači najveći uspjeh iz 1999. godine, kada se igralo polufinale tada drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, Saporta kupa.

Niz poraza u martu je sve pokvario, ali daleko od toga da je situacija izgubljena. Tim Aleksandra Džikića je u posljednje vrijeme ušao u dobar ritam, a danas (19 časova) u kultnoj dvorani “Aleksandar Nikolić” (bivši “Pionir”) vidjeće se da li ima snagu da premaši plan u ABA ligi.

”Plavi” u prvom meču polufinala gostuju Partizanu, jednoj od ekipa koja je iskoristila njihov pad u martu i slavila u “Morači”. Sada je možda i najveća šansa za revanš, jer su “crno-bijeli” ispali iz takmičarskog ritma, s obzirom na to da su pauzirali od 20. aprila i šokantnog poraza od Burse u osmini finala Evrokupa.

- Prva stvar je da moramo fizički da odgovorimo na igru Partizana, na presing u odbrani, trčanje, intenzitet i skok igru, prije svih igrača na pozicijama “tri”, “četiri” i “pet”, gdje su ogromni. To ne može biti posao jednog igrača ili centarske linije, već se time bavi cijela ekipa. To su preduslovi da sa svakim protivnikom, pa i Partizanom, budeš u utakmici - rekao je Džikić na pres konferenciji.

Srpski stručnjak očekuje agresivnog rivala.

- Znamo da će biti pritiska preko cijelog terena. Pokušaćemo da se za sve to spremimo, ali da ne mijenjamo ono što nas je dovelo dovde. Tim smo sa najmanje izgubljenih lopti i najviše šutiranih slobodnih bacanja u ABA ligi, trudićemo se da nastavimo sa takvim načinom igre. Računam da će igrači u Beograd otići “čiste” glave, samo sa jednom idejom - da se takmičimo. Na ovom nivou pričati o motivaciji i imperativima je izlišno. Ili imaš to u sebi ili nemaš. Ili jesi, ili nisi.

Budućnost je oba puta ove sezone izgubila od Partizana, a meč u Podgorici je počela užasno, gubila 20:4, da bi početkom 2. poluvremena nakratko i preokrenula.

- Ovdje smo krenuli relativno sporo, Partizan se odvojio, ali smo se vratili i imali šanse. Bitno je samo na koji način ćeš izaći na utakmicu, to se vidi odmah od početka - da li si izašao da ratuješ ili kao eto, šta bude. Ako budemo u raspoloženju koje nije ratničko, nisu nam dobre šanse.

U Beograd je otišlo svih 13 igrača na koje računa 51-godišnji Beograđanin.

- Imamo sitnijih problema, momci idu preko bola i hvala im na tome. Nemamo igrača za kojeg znamo da ne može da nastupi, problemčiće rješavamo u hodu. Idemo kompletni, vidjećemo ko neće nastupiti - zaključio je Džikić.

Jedan od aduta biće Marko Jagodić-Kuridža, koji je osvajao titule gdje god da je nastupao. U kolekciji, pored šampionskih pehara u Češkoj, Belgiji, Sloveniji i Srbiji, te nacionalnih kupova Hrvatske i Crne Gore, ima i dva prstena iz ABA lige - sa Cibonom 2014. i Crvenom zvezdom prošle godine.

- Moramo da budemo dobri fizički, jer će oni sigurno biti. Imali su pauzu poslije utakmice sa Bursom, sigurno će željeti da ulože dodatni napor poslije toga, a to je najlakše uraditi fizički. Ako iskontrolišemo to, možemo da imamo šanse - poručio je 34-godišnji krilni centar.

Uz sjajnog šutera Kevina Pantera, centri su najveće oružje Partizana, a Jagodić-Kuridža će na “četvorci” imati težak zadatak protiv Zeka Ledeja, koji igra sve bolje kako sezona odmiče.

- On je dobar igrač, ali ne igramo protiv Ledeja, već Partizana. Tamo ima dosta kvalitetnih košarkaša, kao i u našoj ekipi. Više bih volio da oni misle o nama, nego mi o Ledeju i ostalim. Moramo prije svega budemo fizički dobri, da bismo mogli da ispariramo u trčanju i skoku, a onda ćemo sigurno imati šanse - zaključio je srpski košarkaš rođen u Zadru.

Obradović: Najgori trening dan pred utakmicu, samo trojica zadovoljila

Povratkom Željka Obradovića nakon 28 godina, Partizan je najavio najveće ambicije. Najtrofejniji evropski trener nijednom nije krio da mu je cilj da voljeni klub vrati u Evroligu, ali je sjajna šansa propuštena u Evrokupu - “crno-bijeli” su mogli da imaju prednost domaćeg terena u cijelom plej-ofu, ali su već u osmini finala izgubili dobijen meč sa Bursom.

Zbog toga izbora nema - Partizan mora da dođe bar do finala ABA lige, a devetostruki osvajač Evrolige je odlučio da upali sve alarme, kako bi trgao ekipu.

- Dao sam ekipi pauzu da se osvježi i zaboravi na sve ono što se dogodilo. Izgledalo je to korektno na treninzima, igrači su radili dobro, ali smo danas odradili najgori trening do sada. Neki neće da trče, neće da naprave blok, sitnice koje su nevjerovatno važne. Uvijek sam uz igrače, ali ako ne želimo da imamo motiv da uđemo u finale ABA lige, onda je to problem. Samo su trojica zadovoljila kriterijume - rekao je Obradović na jučerašnjoj pres konferenciji.

Žoc ne bježi od uloge favorita.

- Očekujemo i mi sami da budemo u finalu. Ne možemo da se bavimo ovime ako nemamo ambicije. Ne vjerujem ni da Budućnost nema ambiciju da igra finale. Idemo na pobjedu, uz sve poštovanje prema protivniku.

Bonus video: