Virtus na krilima Teodosića osvojio Evrokup i vratio se u Evroligu

Ekipa iz Bolonje u finalu Evrokupa savladala na domaćem parketu Bursu - 80:67

17294 pregleda 7 komentar(a)
Najbolji na večerašnjem meču: Miloš Teodosić, Foto: Eurocup
Najbolji na večerašnjem meču: Miloš Teodosić, Foto: Eurocup

Evropski košarkaški gigant se vratio u Evroligu - Virtus je večeras u finalu Evrokupa na domaćem terenu savladao Bursu 80:67 i od sljedeće sezone igraće u najjačem košarkaškom takmičenju na Starom kontinentu.

Tim iz Bolonje je 1998. i 2001. godiine osvojio Evroligu, a posljednji put u tom takmičenju igrao u sezoni 2007/2008. Prije tri godine Virtus je osvojio Fibinu Ligu šampiona, a nakon toga igrao u Evrokupu.

Sa druge strane Bursina bajka nije imala srećan kraj. Ekipa Dušana Alimpijevića, koja je sve mečeve u nokaut fazi igrala u gostima, koja je eliminisala Partizan, Cedevita Olimpiju, pa Andoru nije izdržala u punoj "Segafredo" areni.

Poslije prvog napada na meču i poena Dudžinskog Bursa je povela 2:0 i to je bilo jedino vođstvo turske ekipe na utakmici. Uslijedila je serija večeras sjajnog Miloša Teodosića, koji je postigao osam od prvih devet poena svoje ekipe, a u finišu prve četvrtine pridružio mu se i Marko Belineli pa je domaćin večerašnjeg finala poslije deset minuta već imao dvocifrenu prednost - 25:12.

Serđo Skariolo je sa saradnicima odlično skautirao igrače Burse, znao je odakle prijeti najveća opasnost, pa je Endrju Endrjus konstantno bio pod pritiskom, dok je Derik Nidam već u finišu druge četvrtine imao četiri lične greške.

Virtus je u prvom poluvremenu zatvorio reket, Bursa nije mogla da pogodi sa distance u jednom periodu, pa je 90 sekundi prije kraja prvog poluvremena bilo maksimalnih 15 poena viška za italijansku ekipu - 40:25 nakon poena Džakara Semsona.

Alimpijevićeva ekipa je tokom prvih 20 minuta imala veliki broj izgubljenih lopti, a nije dobro gradila reket, pa je Virtus stizao do poena i nakon velikog broja ofanzivnih skokova.

Bursa je na jednocifreni zaostatak prišla u trećoj četvrtini kada je sa slobodnih bacanja precizan bio Hejs - 41:33. Virtus je odmah odgovorio i ponovo otišao na velikih 15 razlike - 50:35 poslije koša Šengelije.

Kontrolisao je Virtus utakmicu, ali je Bursa serijom 8:0 prišla na 50:43. Tada je dvije trojke vezao Teodosić i odbio još jedan nalet upornih gostiju.

Poslije 30 minuta bilo je 62:53 za Virtus, a onda je Bursa početkom posljednje četvrtine i poena Bitima prišla na minus pet - 64:59. I to je bilo sve od najprijatnijeg iznenađenja ovogodišnjeg Evrokupa - poslije još jednog koša Šengelije Virtus je ponovo stekao dvocifrenu prednost (70:60) i priveo meč kraju.

Najbolji kod Virtusa bio je Miloš Teodosić sa 21 poenom (4/4 za dva, 4/8 za tri) i tri asistencije. Po 13 poena ubacili su Vims i Žaite, dok je 12 imao Belineli.

Kod Burse je najefikasniji bio Dudžinski sa 14 poena. Bitim je imao 12, a Nidam i Hejs po 11.

Zanetijev projekat je uspio. Nakon velikih ulaganja i dolaska evropskih zvijezda Virtus je konačno u Evroligi.

Bonus video: