Cedevita Olimpija u dramatičnom meču savladala Crvenu zvezdu i izborila majstoricu

Pobjednik odlučen nakon produžetka - 88:80

10041 pregleda 10 komentar(a)
Dragić i Murić, Foto: ABA League j. t. d/Dragana Stjepanović
Dragić i Murić, Foto: ABA League j. t. d/Dragana Stjepanović

I drugog finalistu AdmiralBet ABA lige odlučiće majstorica - nakon što je Budućnost sinoć bila bolja od Partizana (72:71) večeras je Cedevita Olimpija u Ljubljani poslije produžetka savladala Crvenu zvezdu 88:80 (76:76 u regularnom dijelu), izjednačila u seriji i izborila treći meč.

A završnica je u Ljubljani bila dramatična. Do kraja regularnog dijela je ostalo nešto više od tri sekunde, domaći su vodili 76:73, posljednji napad je imala Crvena zvezda, a Nikola Ivanović promašio šut za tri. Potom je loptu uhvatio Luka Mitrović, šutirao, pogodio uz faul Zorana Dragića, a sudije priznale koš i dosudile dodatno slobodno bacanje. Protestovali su sa klupe domaćih, smatrali su da je vrijeme isteklo, ali je nakon gledanja snimka koš priznat. Arbitri su gledali trenutak kad je napravljen faul i odlučili da priznaju koš. Mitrović je pogodio i slobodno bacanje, pa je pobjednika odlučio produžetak u kojem je do zaslužene pobjede stigla Cedevita Olimpija.

Crvena zvezda je furizono ušla u meč, povela 7:0, pogodila prvih šest šuteva za tri, a imala je i 12 poena prednosti (19:7). Sa svih strana su pogađali Ostin Holins, Nejt Volters, Nikola Kalinić i Eron Vajt i igra u napadu je bila dobra.

Ali, ubrzo je aktuelni šampion Jadrana stao. Nakon šest vezanih pogođenih šuteva za tri, Crvena zvezda je promašila narednih 10. Domaći su strpljivo igrali, nije ih poremetila ni četvrta lična greška dosuđena Džejkobu Pulenu, pa je sredinom druge četvrtine Cedevita Olimpija prvi put povela - 36:34 poslije trojke Eda Murića, njegove druge na utakmici.

Ekipa Dejana Radonjića je gubila lopte, u napadu nije bila efikasna kao u prvoj četvrtini kada je ubacila 29 poena, ali je na odmor otišla sa poenom prednosti - 44:43.

Crvena zvezda je posljednje vođstvo na utakmici imala sredinom treće četvrtine, kada je Branko Lazić pogodio za dva i zaokružio seriju 6:0 - 52:50. Potom su domaći odgovorili sa šest vezanih poena, preokrenuli, a poslije 30 minuta imali pet poena viška - 59:54.

Aktuelni šampion ABA lige imao je problema u napadu, u drugoj i trećoj četvrtini ubacio ukupno 25 poena (naspram 29 u prvoj četvrtini), ali je na krilima Ognjena Dobrića održavao priključak.

U četvrtoj četvrtini poslije koša Pulena bilo je 64:56 za domaće i činilo se da će tada slovenačka ekipa prelomiti meč. Ali, prvo Dobrić, a onda i Volters pogađaju za tri, pa se Zvezda primakla na 64:62. Ponovo je domaće vukao Murić do nove maksimalne prednosti - 71:62, da bi gosti serijom 8:0 prišli na poen zaostatka - 71:70 nakon zakucavanja Dobrića.

Nakon toga su Ferel na jednoj i Mitrović na drugoj strani pogodili po jedno bacanje (72:71), potom je Ogast bio precizan za dva poena (74:71), Holins promašio oba bacanja, ali je i pored toga Zvezda imala napad za produžetak. Uslijedila je dramatična završnica, a onda i dodatnih pet minuta u kojima su košarkaši Cedvita Olimpije bili bolji i zasluženo izborili majstoricu.

Najefikasniji kod Cedevita Olimpije bio je Edo Murić sa 21 poenom. Jaka Blažič je ubacio 12, a Ferel i Dragić po 11.

Kod Zvezde je Ognjen Dobrić ubacio 15 poena, a Holins i Volters po poen manje.

Crnogorski reprezentativac Nikola Ivanović je meč završio sa tri poena.

Termini majstorica biće naknadno objavljeni.

Bonus video: