Igor Dragojević priznao koš Mitrovića koji nije smio? Šta bi bilo da je Zvezda pobijedila?

"Ako je igrač fauliran kada ili neposredno prije nego što sirena oglasi kraj četvrtine ili kada se, ili neposredno prije, čuje signal sata za šut, dok je lopta još u ruci (rukama) igrača i šut iz igre je uspješan, pogodak se ne računa i dodjeljuju se dva ili tri slobodna bacanja", piše u dokumentu koji je dostupan na sajtu Fibe

25512 pregleda 40 komentar(a)
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Mnogo bure izazvala je završnica utakmice Cedevita Olimpija - Crvena zvezda.

Beograđani su izborili produžetak košem i dodatnim bacanjem Luke Mitrovića, ali taj pogodak centra Beograđana možda i nije smio da bude priznat.

Naime, arbitar iz Podgorice Igor Dragojević je pokazao da njegov pogodak za dva poena važi, iako je bilo vidljivo da je vrijeme isteklo.

Nakon što su Dragojević i Milivoje Jovčić pregledali snimak, procijenili su da je faul napravljen desetinku prije kraja, tu zaustavili sat, priznali koš i dali dodatno bacanje Mitroviću, koji ga je iskoristio i izjednačio na 76:76.

Problem je, međutim, pravilo koje je u zvaničnim FIBA košarkaškim pravilima zavedeno pod članom 34.2.2.

"Ako je igrač fauliran kada ili neposredno prije nego što sirena oglasi kraj četvrtine ili kada se, ili neposredno prije, čuje signal sata za šut, dok je lopta još u ruci (rukama) igrača i šut iz igre je uspješan, pogodak se ne računa i dodjeljuju se dva ili tri slobodna bacanja", piše u dokumentu koji je dostupan na sajtu Fibe.

Po tome, koš Mitrovića nije mogao da bude priznat, već je mogao samo da izvede dva slobodna bacanja.

Doduše, ni pravila nisu baš potpuno jasna napisana, jer se ne pominje ništa šta se dešava ako se faul sudi desetinku prije kraja, kao što je Dragojević uradio.

Da je kojim slučajem Zvezda dobila meč, Ljubljančani bi se sigurno žalili i tražili poništenje, jer bi mogli da se pozovu na materijalnu povredu pravila igre...

Bonus video: