ABA liga: Sudije postupile ispravno u posljednjem napadu

„Dakle, kako su sudije donijele odluku da je faul nastupio kada je sat za igru pokazao više od 0,0, evidentno je da je odluka o šutu Luke Mitrovića donijeta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima”, piše na sajtu ABA lige

10602 pregleda 13 komentar(a)
Igor Dragojević i Jurica Golemac na sinoćnjoj utakmici, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Igor Dragojević i Jurica Golemac na sinoćnjoj utakmici, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Mnogo bure podiglo se oko načina na koji je Crvena zvezda izborila produžetak protiv Cedevita Olimpije na drugoj utakmici polufinala Admiralbet ABA lige, ali čelnici takmičenja tvrde da je sve urađeno po pravilima.

Naime, Luka Mitrović je u posljednjem napadu skočio pod košem Ljubljančana i dao koš kada je vrijeme isteklo, ali je sudija Igor Dragojević procijenio da je faul bio 0,1 sekundu prije kraja i priznao ga, te dao mu dodatno slobodno bacanje, koje je centar Zvezde iskoristio za 76:76.

Domaći su u dodatnih pet minuta bili bolji, slavili 88:80 i izborili majstoricu, koja je zakazana za ponedjeljak.

„Prema tumačenjima zvaničnih košarkaških pravila FIBA, od 1. januara 2022 - Vrijeme igre, neriješeni rezultat i produžeci, član 8-4:

- Primer: B1 faulira igrača A1 pri njegovom uspješnom šutu iz igre istovremeno sa signalom sata za igru za kraj prve četvrtine. Lopta ulazi u koš.

- Tumačenje: Sudije moraju da odluče korišćenjem instant riplej sistem, ako je dostupan, da vide da li je greška igrača B1 nastala prije nego što se oglasi sat za igru za kraj prve četvrtine.

- Ako je sat za igru pokazao 0,0 kada je došlo do greške, lična greška B1 se zanemaruje i šut iz igre igrača A1 se ne računa. Četvrtina je završena. Nakon što sudija saopšti konačnu odluku nakon gledanja instant riplej sistema, mjerilac vremena će pokrenuti štopericu da mjeri interval igre. Druga četvrtina počinje po postupku naizmjeničnog posjeda.

- Ako je sat za igru pokazao više od 0,0 kada je došlo do greške, šut iz igre igrača A1 će se računati kao da je sat za igru zaustavljen u tom trenutku. B1 će biti dosuđena lična greška. Igrač A1 će pokušati jedno slobodno bacanje. Tokom slobodnog bacanja igrači mogu da zauzmu mjesta za skok u slobodnom bacanju na koja imaju pravo. Sat za igru će pokazati preostalo vrijeme. Igra će biti nastavljena kao poslije svakog posljednjeg slobodnog bacanja.

Dakle, kako su sudije donijele odluku da je faul nastupio kada je sat za igru pokazao više od 0,0, evidentno je da je odluka o šutu Luke Mitrovića donijeta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima”, piše na sajtu ABA lige.

Stvar koja donosi zabunu je što Mitrović u trenutku faula nije pokušao da šutne, već je tek hvatao loptu.

Zabunu unosi i činjenica da je Partizanu u 19. kolu protiv Borca poništen mnogo „čistiji” koš, koji je postigao Zek Ledej. Američki krilni centar je tada krenuo u dvokorak, fauliran je prije isteka vremena, ali je dobio samo dva bacanja, iako je probacio loptu kroz obruč iz polaganja.

Po tumačenju koje je sada dala ABA lige, poništen mu je čist koš, a to je uradio Milan Nedović, koji je bio sudija i sinoć u Ljubljani.

Bonus video: