Crna Gora ide na Eurobasket umjesto Rusije

Skupština FIBA Evrope u subotu će suspendovati Rusiju, a Takmičarska komisija predložila da je na 41. Evropskom prvenstvu zamijeni tim Boška Radovića

33517 pregleda 74 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Od svih najvećih sportskih organizacija u Evropi, Rusiju iz svojih takmičenja nije izbacila još samo FIBA, ali će i evropski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na Skupštini u Viljnusu.

Po svemu sudeći, na dan kada Crna Gora slavi 16. godišnjicu obnove nezavisnosti, naša košarkaška reprezentacija dobiće poziv da nastupi na septembarskom Eurobasketu baš umjesto “zbornaje”. Naime, kako “Vijesti” saznaju, Takmičarska komisija FIBA Evrope je predložila da se Rusija, zbog rata u Ukrajini i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih takmičenja, a da “crveni” zauzmu njeno mjesto.

Po pravilima, u slučaju da neki tim ne može da nastupi na takmičenju, njegovo mjesto zauzima ekipa koja je imala najbolji učinak, a nije se kvalifikovala. S obzirom na to da je tim Boška Radovića jedini sa tri pobjede koji je ostao ispod crte, bio je prvi na listi čekanja.

”Vijesti” su ovakav razvoj situacije nagovijestile još 10. aprila, a sada je ostalo samo da predlog Takmičarske komisije potvrde dva najvažnija tijela evropske kuće košarke - Bord i Skupština.

Povezani članci

10. April 2022.

Crna Gora umjesto Rusije na Eurobasketu?

U Viljnusu će u radu Skupštine učestvovati predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, generalni sekretar Darko Ivanović i direktor reprezentacija Filip Patković.

Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih obrta, Radovićev tim će igrati u grupi A u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina rivali će od 1. do 7. septembra biti i Španija, Turska, Belgija i Bugarska. U nokaut fazu, koja će se cijela igrati u Berlinu, prolaze četiri najbolje selekcije.

Osim seniora, od izbacivanja Rusije bi trebalo da profitiraju i kadeti, koji će, umjesto na B prvenstvu, igrati na Evropskom A šampionatu.

Bonus video: