Bez straha - do posljednjeg daha

Košarkaši Budućnost Volija večeras protiv Partizana (21h) u Beogradu igraju majstoricu polufinala ABA lige

8800 pregleda 21 komentar(a)
Petar Popović je uz Micova bio najzaslužniji za put u Beograd, Foto: KK Budućnost Voli
Petar Popović je uz Micova bio najzaslužniji za put u Beograd, Foto: KK Budućnost Voli

Tačno sedam dana će proći između druge i treće utakmice polufinalne serije ABA lige između Budućnost Volija i Partizana.

Neobjašnjivo dugačka pauza teško da može pozitivno da utiče na aktere, ali sada je došao momenat odluke - ni “plavi” ni “crno-bijeli” nemaju pravo da pogriješe ako žele da dođu do šanse da se bore za prsten.

Budućnost je u toj situaciji bila u nedjelju pred drugi meč u “Morači”, tada je slavila 72:71 trojkom Vladimira Micova četiri sekunde prije kraja. A sada je takav trenutak da je pod većim pritiskom Partizan koji ove sezone nije baš najbolje reagovao u mečevima kada je pobjeda bila imperativ..., kao što je bio slučaj protiv Burse u osmini finala Evrokupa pred 20 hiljada navijača u Štark areni.

Odlučujući duel je na programu večeras od 21 sat u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

- Cijela sezona staje u ovih 40 minuta. Znamo šta nas očekuje, znamo šta treba da se uradi. Ispred naše dvorane stoji grafit: “Bez imalo straha, do posljednjeg daha”. E tako bih volio da odigramo - da damo sve od sebe, pa kako bude - rekao je trener Budućnosti Aleksandar Džikić.

Budućnost je prije šest dana u “Morači” punih 38 minuta imala kontrolu meča i prednost. Onda je morala da “čupa” trijumf nakon što je Partizan samo dva puta vodio - košem Zeka Ledeja 69:67, pa Dalasa Mura 71:69. Micov, međutim, nije želio kraj - donio je, kada se sve sabere, zaslužen trijumf i povratak serije u Beograd.

- Ne vjerujem da ni mi, a ni oni možemo nešto previše da promijenimo u odnosu na prva dva meča. Treba da damo sve kako bismo došli do pobjede i plasmana u finale ABA lige. Sve ostalo je na kraju nebitno - istakao je Marko Jagodić-Kuridža i dodao:

- Moramo da krenemo jako, da imamo fokus svih 40 minuta i budemo u igri do pred kraj utakmice. Tako bi prebacili sav pritisak na domaćina u odlučujućim trenucima.

Srpski krilni centar kao prednost Podgoričana ističe - iskustvo.

- Imamo dosta iskusnih igrača koji su odigrali veliki broj plej-of serija i završnica takmičenja. Važno je da se kontroliše skok na oba kraja terena, što smo uspjeli u duelu u “Morači”, kao i kontranapade protivnika koje smo sveli na minimum u tom meču. Znamo od kojih igrača nam prijeti najveća opasnost i probaćemo da ih poremetimo dobrom odbranom - kazao je Jagodić-Kuridža.

Pobjednik sjutrašnjeg okršaja će rivala u finalu saznati u ponedjeljak kada se, takođe u dvorani “Aleksandar Nikolić”, sastaju Crvena zvezda i Cedevita- Olimpija. Zvezda i Budućnost su igrali posljednja tri finala - 2018, 2019. i 2021. godine (2020. je sezona prekinuta zbog koronavirusa).

Micov: Partizan pod pritiskom, to je naša šansa

Da nije bilo trojke Micova u samom finišu druge utakmice, košarkaši Budućnosti sada ne bi mislili o majstorici polufinala ABA lige, nego o polufinalnoj seriji crnogorskog šampionata u kojoj će igrati protiv Podgorice.

- Mislim da je na Partizanu veći pritisak, jer je od starta projektovan da uradi nešto bitno ove sezone. To je naša šansa, da iskoristimo nervozu protivnika, a da možemo da igramo protiv Partizana - to smo pokazali. Recept je igra iz prvog poluvremena duela u “Morači” u kojem smo bili agresivni u odbrani i pokretljivi i raznovrsni u napadu - rekao je Micov.

Rivali se predobro poznaju da bi sada bilo nekih iznenađenja.

- Nema tu mnogo filozofije, odigrali smo četiri međusobna duela i odlučiće detalji. Kao i veća želja, što može da bude naša šansa. Probaćemo da iznenadimo, ali Partizan je favorit - rekao je Micov.

Bonus video: