Kraj jedne ere: Bertomeu zvanično odlazi, Bodiroga kandidat za izvršnog direktora

Odluku donijela većina od 11 klubova akcionara Evrolige

9776 pregleda 1 komentar(a)
Bertomeu, Foto: Shutterstock
Bertomeu, Foto: Shutterstock

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu napustiće funkciju krajem juna, poslije odluke koju je potvrdila većina od 11 klubova akcionara tog takmičenja.

Kako je prenio specijalizovani košarkaški portal "Eurohoops", Evroliga će dobiti novo rukovodstvo, koje više neće predvoditi Bertomeu.

Za dolazak Bertomeua glasali su CSKA, milanska Olimpija, Žalgiris, Makabi, Olimpijakos i Panatinaikos. Protiv su bili Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes i Fenerbahče.

Bertomeu je u Beogradu tokom završnog turnira Evrolige rekao da nije zvanično obaviješten o odlasku sa funkcije, koji je dogovoren prošlog oktobra, ali su ga sada predstavnici klubova kontaktirali i prenijeli mu odluku.

Kako se navodi, ostatak razgovora bio je usredsređen na novo rukovodstvo i očekuje se postavljanje novih direktora. Oni mogu doći iz klubova koji se takmiče u Evroligi ili to mogu biti cijenjene ličnosti iz sveta košarke, kakva je Dejan Bodiroga, koji je jedan od kandidata da naslijedi Bertomeua.

Pitanje učešća CSKA iz Moskve u takmičenju još nije zvanično riješeno. Ruski klub želi da igra, kako je i obavijestio sve uključene, ali to se u ovom trenutku čini nemogućim za narednu sezonu, pošto su sve ruske ekipe isključene iz međunarodnih takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini.

To bi značilo da bi na raspolaganju bile tri specijalne pozivnice za učešće u Evroligi naredne sezone. Glavni kandidati su Valensija i finalisti ABA lige Partizan i Crvena zvezda, ali odluka nije donijeta.

Bonus video: