Probuđene dinastije u borbi za trofej (INFOGRAFIK)

Tri sata nakon ponoći igra se prvi meč Golden Stejta i Bostona

16416 pregleda 3 komentar(a)
„Splash Brothers” traže četvrtu titulu: Stef Kari i Klej Tompson, Foto: Kelley L Cox-USA TODAY Sports
„Splash Brothers” traže četvrtu titulu: Stef Kari i Klej Tompson, Foto: Kelley L Cox-USA TODAY Sports

Kada su Boston Seltiksi 2008. osvojili posljednju, 17. titulu prvaka NBA (taj rekord su 12 godina kasnije dostigli LA Lejkersi), Golden Stejt je mogao samo da mašta o učešću u plej-ofu.

Dvanaest mjeseci kasnije, Voriorsi su izabrali čovjeka koji će promijeniti njihovu, ali i istoriju najjače košarkaške lige na svijetu.

Na draftu te 2009. bio je sedmi pik, tek peti izabrani bek iza Džejmsa Hardena (Oklahoma), Tajrika Evansa (Sakramento) i tandema Minesote, Rikija Rubija i Džonija Flina, igrača kojeg se vjerovatno i pasionirani ljubitelji NBA sjećaju tek kroz maglu.

Ime čovjeka koji je promijenio sve je, naravno, Stef Kari.

Najbolji trojkaš u istoriji NBA je sa Klejom Tompsonom, izabranim 2011. kao 11. pikom, te 35. izborom na draftu godinu kasnije, Drejmondom Grinom, srž ekipe koja je od 2015. do 2019. igrala pet velikih finala i osvojila tri titule.

Sve pod komandom Stiva Kera, koji je 2014. dobio povjerenje i svoj prvi trenerski posao (do tada radio kao TV analitičar i predsjednik i generalni direktor Finiksa) pretvorio u zlato...

Nakon patnji zbog povreda Karija, a još više Tompsona, koji je pauzirao dvije i po godine zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, a zatim i pucanja Ahilove tetive, „ratnici” su se vratili.

Uz neke nove snage, prije svega Džordana Pula i Endrjua Viginsa, Kerov tim se vratio u plej-of nakon dvije sušne sezone i prošetao se kroz plej-of Zapadne konferencije.

Sada ga čeka drugi probuđeni velikan, koji je pokazao moć na Istoku, ali i psihološku stabilnost, jer je u majstorijama izbacio aktuelnog šampiona Milvoki, ali i lidera konferencije nakon regularnog toka sezone, Majami.

Džejson Tejtum je pokazao da je izrastao u velikog igrača, sjajno ga prate Džejlen Braun i najbolji defanzivac NBA, Markus Smart, a veoma je važan i učinak veterana Ala Horforda, koji više ne drži rekord kao košarkaš sa najviše plej-of mečeva bez finala (141).

Boston Seltiksi, Golden Stejt Voriorsi, NBA finale
foto: Graphic News

Zanimljivo je da učesnike finala veže slična stvar - Kevin Durent je 30. juna 2019. objavio da napušta „ratnike”, a dan kasnije je Kajri Irving saopštio da odlazi iz Kelta.

Obojica su otišla u Bruklin Netse, koji su preko noći postali glavni favoriti za titulu, ali su za ove tri sezone dva puta ispali na prvoj, a jednom na drugoj prepreci u plej-ofu. Prošlog mjeseca ih je baš Boston „počistio” sa 4:0.

Prvi meč velikog finala igra se večeras, tri sata nakon ponoći, u San Francisku. Zanimljivo, u oba ovosezonska meča slavili su gosti - Voriorsi su 18. decembra trijumfovali u „TD Gardenu” 111:107, a tim iz Masačusetsa bio još ubjedljiviji u „Čejs centru” 17. marta (110:88).

„Niko u organizaciji Seltiksa se nije zadovoljio osvajanjem Istočne konferemcije. Sada želimo da završimo posao. Igrali smo veoma dobro protiv Golden Stejta ove sezone, veoma ubjedljivo ih savladali u završnom dijelu. Igrali smo odlično cijele godine protiv velikih timova, zato smo i došli dovde”, rekao je trener Seltiksa, Ime Udoka.

Ker je osvojio pet titula i kao igrač Čikaga, što mu daje prednost u odnosu na mlađeg kolegu.

„Svako koga bi trebalo podsjećati da u NBA finalu mora da ima neku dozu straha, ne bi ni trebalo da se pojavi. Neka ide kući i gleda na TV-u. Boston je jedna od najboljih ekipa u NBA, ima odbranu koja je broj 1. Moramo da se fokusiramo na ono što najbolje radimo. Ne smijemo samo da se pojavimo na terenu i mislimo da će biti gotovo”, poručio je Ke.

Bonus video: