Tek je počelo, a već spektakl: Oboreni rekordi u San Francisku

Boston u prvom meču finala NBA lige stigao do brejka protiv Golden Stejta - 120:108

10297 pregleda 2 komentar(a)
Braun, Horford i Pričard, Foto: Reuters
Braun, Horford i Pričard, Foto: Reuters

Odličnom igrom u posljednjoj četvrtini Boston je sinoć stigao do brejka u finalu NBA lige protiv Golden Stejta - Seltiksi su prije odlučujućih 12 minuta imali 12 poena minusa (92:80), a onda su postigli 40 poena (uz seriju 17:0 kada su otišli na 117:103), primili samo 16 i stigli do pobjede (120:108). Seltiksi su prvi tim u istoriji NBA lige koji je u četvrtoj četvrtini finala slavio 24 razlike. Golden Stejt je prvi put ove sezone izgubio meč na domaćem terenu u plej-ofu.

Boston je poveo 1:0 i postao prvi tim u istoriji najjače košarkaške lige na svijetu koji je u jednom meču finala pobijedio sa dvocifrenom razlikom, a da je prije posljednje četvrtine imao dvocifreni zaostatak. Kada su, tokom treće četvrtine, imali 15 poena minusa (87:72) vjerovatnoća da će Seltiksi pobijediti iznosila je četiri odsto. A serija 17:0 koju su napravili u posljednjoj četvrtini je druga najduža u tom periodu u posljednjih 50 godina - San Antonio je protiv Nju Džersija u šestoj utakmici finala 2003. godine napravio seriju 19:0.

Odličnu utakmicu odigrala su oba tima u San Francisku. Očekivalo se da će serija biti uzbudljiva, a po onome što je viđeno na startu do kraja će biti spektakularno.

Utakmicu je odlično počeo Stef Kari - u prvoj četvrtini ubacio je 21 poen, pogodio je šest trojki, pa je oborio rekord po broju ubačeniih šuteva za tri poena u jednoj četvrtini u finalu NBA lige. Prethodni rekord od pet preciznih šuteva za tri držao je upravo Kari, sa Rejom Alenom i Kenijem Smitom. Kari je prvi košarkaš od 1993. godine i Majkla Džordana, koji je u jednoj četvrtini finala ubacio minimum 21 poen. Džordan je protiv Finiksa 1993. u četvrtoj četvrtini četvrte utakmice postigao poen više.

Sjajni šuter je meč završio sa 34 poena, a u preostale tri četvrtine je samo jednom bio precizan za tri (7/14).

Meč je obilježio i Karijev saigrač, Klej Tompson - pogodio je tri trojke, pa je na drugom mjestu preskočio Lebrona Džejmsa po broju ubačenih šuteva za tri u doigravanju. Na prvom mjestu je Kari.

Igrači oba tima zajedno su učestvovali u obaranju još jednog rekorda. Pogodili su ukupno 40 šuteva za tri što je novi rekord finala NBA lige. Dosadašnji rekorderi bili su upravo igrači Golden Stejta, koji su, kombinovano sa Klivlendom 2017. godine pogodili 35 šuteva za tri.

Golden Stejt je sinoć imao 19 trojki, Boston 21. Seltiksi su devet trojki postigli u posljednjoj četvrtini, pa su izjednačili upravo rekord "ratnika" iz 2017. po broju pogođenih šuteva za tri u jednoj dionici.

Kod Bostona je šest šuteva za tri pogodio Al Horford, a jedan manje Derik Vajt. Postali su prvi saigrači u istoriji NBA lige koji su na debiju u finalu postigli minimum po pet trojki.

Horford je prvi put u karijeri igrao u finalu NBA lige. Do sinoć je bio košarkaš koji je odigrao najviše utakmca (141) u plej-ofu, a da nije igrao u velikom finalu. A sinoć je postao drugi najstariji igrač (35 godina i 364 dana) koji je na debiju u finalu NBA lige postigao minimum 25 poena. Rekorder je Kris Pol (36 godina i 61 dan), koji je prošle godine u prvoj utakmici finala protiv Milvokija ubacio 32 poena. Horford je susret završio sa 26 poena, šest skokova i tri asistencije. Prvi je igrač, koji je na debiju u finalu pogodio šest šuteva za tri.

I Džejson Tejtum je blistao na debiju u finalu. Susret je završio sa 12 poena, 13 asistencija i pet skokova. Od sinoć je rekorder po broju asistencija na debiju u finalnoj seriji. Dosadašnji rekorderi, sa po 12 asistencija, bili su Džordan (1991. godine), Džon Stokton (1997) i Ajzea Tomas (1988).

Serija je tek počela. Drugi meč je u noći između nedjelje i ponedjeljka, takođe u San Francisku.

Obaranje rekorda je tek počelo.

Bonus video: