Herojski preokret Mornara - od minus 22 do majstorice

Budućnost Voli vodila 48:26 u 17. minutu u Baru, ali je u nastavku domaćin dominirao, zatvarao sve u odbrani, slavio 78:71 i izborio meč odluke, koji će se igrati u srijedu u 18 časova u „Morači”

29345 pregleda 20 komentar(a)
Vladimir Mihailović na današnjoj utakmici, Foto: KSCG
Vladimir Mihailović na današnjoj utakmici, Foto: KSCG

Činilo se da je sve gotovo, da će košarkaši Budućnost Volija osvojiti 14. titulu prvaka Crne Gore, ali je Mornar herojskim preokretom izborio majstoricu.

Iako su u 17. minutu imali minus 22 (48:26), izabranici Mihaila Pavićevića su na kraju slavili 78:71 i zakazali meč odluke za srijedu u 18 časova u „Morači”.

Budućnost je dominirala od početka, a Mornar se u 1. četvrtini držao u igri trojkama, jer je u prvih sedam minuta pogađao samo tri puta iza linije 6,75 i prišao na 10:9.

Džikićevi izabranici su bili razigrani, rastrčani, protok lopte u napadu je bio odličan, proradio je i šut, pa su „plavi” vezanim trojkama Di Džej Silija, Marka Jagodić-Kuridže i Kendrika Perija na prvu malu pauzu otišli sa plus 12 (26:14).

To je bio samo uvod u blickrig u 2. četvrtini, koji je vodio trio Filip Barović - Sili - Donatas Tarolis za seriju 16:1 i ogromnih plus 22 u 17. minutu (48:26).

Tada je pobjednik mogao da se nasluti, ali se Mornar nije predao - serijom 13:0 krajem 2. i početkom 3. četvrtine je prišao na 48:39, a u 25. minutu na svega minus pet (53:48).

Džikić je uzeo tajm-aut, nakon kojeg je njegov tim zaigrao mnogo bolje u odbrani, a onda konačno pronašla ritam i u napadu i trojkom Suada Šehovića i s četiri poena Barovića vratila dvocifrenu prednost (62:50).

Džastin Kobs polaže loptu u koš
Džastin Kobs polaže loptu u košfoto: KSCG

Pred 10 minuta odluke je bilo osam razlike (62:54), ali su Barani bili uporni i trojkom Aleksandra Lazića šest i po minuta prije kraja prišli na samo posjed zaostatka (64:62).

Srpski stručnjak je uzeo još 60 sekundi da savjetuje igrače, ali nije mogao da prekine seriju domaćih, koji su trojkom Vladimira Mihailovića na početku 36. minuta stigli do preokreta - 67:66.

Mornar je ubrzo došao do 72:66, a porazno djeluje podatak da je Budućnost, tim čiji je budžet više miliona eura, za 11 minuta, u duelu koji je mogao da mu donese šampionski pehar, dao svega četiri poena!

Na isteku 38. minuta, Mihailović je napravio peti faul, a Džastin Kobs realizovao dva od tri bacanja za 72:68, da bi 80 sekundi prije kraja dao trojku za 74:71.

Amerikanac sa crnogorskim pasošem je pokušao da novom trojkom donese izjednačenje, ali je promašio, a novi naturalizovani igrač među „crvenima”, Kendrik Peri, naivno napravio fal u pokušaju da se domogne lopte i dao Strahinji Mićoviću dva slobodna bacanja.

Iskoristio je jedno, potom je Tejlor Smit ukrao loptu Kobsu, a Marko Jeremić trojkom stavio tačku na meč.

Šehović je bio igrač meča, jer je ubacio 17 poena, od čega 11 u posljednjoj četvrtini, kada je lucidnom asistencijom namjestio zicer Smitu za možda i ključnih 74:68.

Dvocifren učinak su imali i Jeremić (15), Mihailović (14) i Mićović (13), koji je igrao sa specijalnom maskom, jer mu je na drugoj utakmici Jagodić-Kuridža slomio nos.

U poraženom timu preko 10 su prebacili samo Kobs i Barović (po 12).

Utakmici u Baru je prisustvovao i najbolji crnogorski košarkaš, Nikola Vučević, koji je prije početka od predsjednika Mornara Đorđija Pavićevića dobio dres matičnog kluba sa brojem 9.

Džastin Kobs, Marko Jagodić-Kuridža, Nikola Vučević
foto: KSCG

Bonus video: