Treći put majstorica: Budućnost ili Mornar?

Odlučujući meč šampionata Crne Gore danas u 18 časova. Podgoričani dobili majstorice 2017. i 2019. godine, Barani jedinu titulu uzeli kad je na klupi rivala, kao i sada, bio Aleksandar Džikić

7378 pregleda 7 komentar(a)
Odlučujuće utakmice uvijek dobija tim koji više želi trofej: Donatas Tarolis, Foto: KSCG
Odlučujuće utakmice uvijek dobija tim koji više želi trofej: Donatas Tarolis, Foto: KSCG

Kada je na prvoj utakmici finala nadoknadila 10 poena minusa sa starta posljednje četvrtine i 10. put zaredom savladala Mornar, očekivalo se da će Budućnost Voli rutinski stići do 14. titule prvaka Crne Gore, tj. 36. pehara u klupskoj istoriji.

Ali, ekipa Aleksandra Džikića cijele ove sezone igra sa toliko oscilacija da bi najbolji opis svega što je radila bilo - očekuj neočekivano.

Zbog toga se niko nije previše iznenadio što su „plavi” prije tri dana nestali s terena nakon gotovo perfektnih 17 minuta u „Topolici” i dozvolili Baranima da ih zonom toliko zbune da su nadoknadili minus 22 (48:26), slavili 78:71 i izborili meč odluke.

Treći put u istoriji crnogorskih šampionata, pitanje prvaka rješavaće se u majstorici u „Morači”. U obje dosadašnje majstorice je Budućnost savladala Mornar - 2017. je titulu donio Igor Đaletić, koji je u finišu sezone zamijenio Ilijasa Zurosa, a 2019. Petar Mijović.

Sada će šansu imati i Džikić, koji je nakon osvajanja ABA lige 2018. izgubio finale nacionalnog prvenstva od Barana 3:1 i upisao se u istoriju kao jedini kome je to „uspjelo”.

„Od početka smo znali da će serija biti teška. Željeli smo da dobijemo svaku utakmicu, ali nam Mornar to nije dozvolio, pruža sjajan otpor. Imamo prednost domaćeg terena, možemo i moramo da završimo posao i osvojimo titulu”, rekao je Donatas Tarolis za „Vijesti”.

Jedini inostrani igrač Budućnosti koji u ovom finalu igra na očekivanom nivou, i bori se za svaku loptu, vjeruje da je njegov tim našao rješenje za sve taktičke zamisli Barana.

„Mornar je u finišu poluvremena prethodne utakmice promijenio odbranu, počeo da igra zonu, a mi nismo mogli da pronađemo rješenje u napadu. I u odbrani smo dozvoljavali lake poene, nismo pravili faulove. Sigurno će rival opet igrati zonu, ali smo pokušali da se pripremamo za to i mislim da smo našli rješenje”.

Činjenica je da Budućnost ne igra kako može, da je nakon eliminacije od Partizana u polufinalu ABA lige splasnula i atmosfera u ekipi.

„Razočarani smo što smo izgubili seriju od Partizana, mislim da smo imali dobre šanse da je dobijemo. Moramo sve da zaboravimo i da se borimo za titulu prvaka Crne Gore. Ko bude borbeniji, pobijediće. Odlučujuće utakmice uvijek dobija tim koji više želi trofej”, zaključio je litvanski krilni centar.

Slavlje Barana nakon četvrtog meča
Slavlje Barana nakon četvrtog mečafoto: KSCG

Mornar je do sada igrao 15 finala - osam u Kupu Crne Gore, šest u prvenstvu i jedno u Balkanskoj ligi. Jedini pehar je podigao 2018. u šampionatu Crne Gore, kada je stariji od braće Pavićević, Mihailo, nadmudrio Džikića. Sada će pokušati da to ponovi.

„Dileme nema - Budućnost je favorit za titulu. Svaka utakmica u finalu plej-ofa je priča za sebe, ali, majstorica je majstorica i tu tek svašta može da se dogodi. Za nama je 160 minuta igre u finalu plej-ofa, ostala je još jedna petina, 40 minuta i, naravno, daćemo sve od sebe da budemo na visini zadatka, da na pravi način budemo učesnici završnog čina ovogodišnje sezone”, poručio je 64-godišnji Baranin.

Na prethodnoj utakmici, na teren se vratio Strahinja Mićović sa specijalnom maskom, jer mu je Marko Jagodić-Kuridža na drugom meču nehotice slomio nos. Ali, sada u timu neće biti Balše Živanovića, što će skratiti ionako kratku rotaciju.

„Idemo favoritu na noge dodatno oslabljeni. Izostaće mladi Živanović zbog povrede stopala. Naš, ionako oslabljen, roster biće još uži. Ali, šta je, tu je. Prvi cilj smo ispunili - učinili smo finale plej-ofa zanimljivim i neizvjesnim. Drugi je znatno teži - da osvojimo titulu. Vidjećemo šta će biti”, istakao je Pavićević.

Meč počinje u 18 časova.

Bonus video: