Milija Vojinović za "Vijesti": ABA liga nema alternativu, iskorijenićemo nemile scene

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović u intervjuu za “Vijesti” govorio o dešavanjima u finalnoj seriji između Crvene zvezde i Partizana, ali i mnogim drugim temama u vezi sa ovim takmičenjem

36626 pregleda 15 komentar(a)
Milija Vojinović, Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović
Milija Vojinović, Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Činilo se da nikad neće biti gore nego 2019. godine, kada su iz meča u meč spuštane granice ljudskog dostojanstva u “Pioniru” i “Morači” i regionalna košarka dotakla dno.

Ali, kao što naš narod kaže “i nad popom ima pop”, tako i ispod toga dna je bilo dno, koje su iskopali navijači Crvene zvezde i Partizana u pet “vrelih” utakmica finala plej-ofa. Tribine kultne dvorane koja nosi ime “patrijarha” srpske košarke, Aleksandra Nikolića, bile su poligon za najprizemnije instinkte, za besprizorne uvrede, za gađanje svim i svačim, zbog čega su tribine dva puta djelimično pražnjene, a jednom i potpuno.

U svem tom ludilu, na teren je u jednom trenutku doletjela i velika staklena krigla za pivo, a količinu upaljača, kovanica i telefona (?!) kojima su gađani arbitri i protivnički igrači je teško i procijeniti. Sve što se dešavalo je bilo toliko ružno, da su igrači “crveno-bijelih” Nikola Kalinić i Luka Mitrović, umjesto da slave, neposredno nakon osvajanja titule skrenuli pažnju da je krajnje vrijeme da se problem sa navijačima, bilo Zvezde, Partizana, Budućnost Volija..., konačno riješi.

Ta nezahvalna uloga, kada već klubovi ne rade gotovo ništa da to spriječe, već i podstiču divljanje (pobjeda im je najbitnija, sve ostalo je sporedno), kao ni pravosudni sistemi u ex-YU republikama, pripašće čelnicima ABA lige. Konačno je vrijeme da se uspostavi striktan pravilnik, koji bi sve ovakve situacije sasjekao u korijenu i ne bi dozvolio da se iz regiona šalju užasne slike.

Najveća odgovornost biće na Miliji Vojinoviću, nekada košarkaškom sudiji iz Nikšića (kasnije Novog Sada), a sada sportskom direktoru regionalnog takmičenja. On uvjerava da će ABA liga učiniti sve da onemogući ponavljanje scena iz ovogodišnjeg finala, te napominje da je pražnjenjem dvorane na petoj utakmici poslata jasna poruka da za takve stvari neće biti tolerancije.

Vojinović smatra da je ABA liga pokazala da je izvukla pouke iz nekih ranijih sezona i postavila novi model ponašanja, sve sa krajnjim ciljem, da iz dana u dan, raste kao organizacija, na sportskom i poslovnom planu.

I ovosezonska finalna serija, kao i nekoliko prethodnih, obilovala je incidentima. Košarka je bila u drugom planu, navijači su na utakmicama Crvene zvezde i Partizana pomjerili sve granice - kako Vi, kao sportski direktor takmičenja, gledate na dešavanja u ovoj finalnoj seriji?

- Sigurno nikome nije drago da se majstorica finalne serije završi pred praznim tribinama, ali ako je to cijena da bi se osigurala bezbjednost aktera, onda ona mora da se plati. Mislim da sam time jasno rekao kako se osjećam i kako razmišljam poslije svega. Nažalost, nemile scene nisu ništa novo, bilo ih je i prije ABA lige i van nje, ali ključno je da smo učinili i učinićemo sve da ih iskorijenimo. I to je poruka koju su poslali svi, od igrača, trenera, klubova, pa do same ABA lige, koja je to uradila kroz adekvatne i pravovremene disciplinske odluke - rekao je Vojinović.

Nije prvi put da svjedočimo incidentima u finalu - šta klubovi, ali, prije svega, ABA liga mora da uradi da se ove stvari više ne dešavaju? I Željko Obradović je, poslije pete utakmice, rekao da nešto mora da se mijenja.

- Već sam u nekoliko navrata govorio na tu temu. I mogu samo da kažem da danas više nije pitanje šta će liga da uradi, već šta je liga uradila. A, uradila je i uradiće sve što je u njenoj moći i što joj njeni interni akti nalažu, da se tenzije smire, a potom i da se sankcionišu svi propusti u organizaciji. Ne bih se sada vraćao u prošlost i pravio poređenja, ali ako već insistirate, onda i sami sigurno vidite razlike u reakcijama lige, na prvom mjestu mislim na pravovremene i relevantne disciplinske odluke. Bezbjednost aktera je nešto što ni pod kojim uslovima ne smije da se dovede u pitanje. Morate da shvatite da preventivne kazne ne postoje i zajednički rad klubova i same lige, kao i apeli na javnost, mehanizmi su koje možemo i koje smo koristili. Nažalost, uprkos svemu tome, bili smo svjedoci nemilih scena i najblaže rečeno nerazumnih poteza pojedinih gledalaca, ali liga je adekvatno reagovala. Poslata je jasna poruka da za takve stvari neće biti ni minimuma tolerancije. Zato kažem, prazne tribine u finalnoj seriji nisu nešto što bilo ko želi. Ali, sigurnost aktera nema alternativu.

Željko Obradović i Milija Vojinović uoči prve utakmice Partizana i Budućnost Volija u polufinalu plej-ofa
Željko Obradović i Milija Vojinović uoči prve utakmice Partizana i Budućnost Volija u polufinalu plej-ofafoto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Da li je u ovakvoj atmosferi i regularnost lige ugrožena?

- Uprkos svemu, pitanje šampiona je riješeno na terenu, u okolnostima gdje nijedan od aktera nije morao da brine za svoju bezbjednost. Kada se dešava ono što se desilo, niko nije pošteđen. Nikada neću razumijeti tu svijest da gađaš igrače, to nisu navijači, oni ne pomažu svom klubu. Ali, da ne širim dalje o problemima koji nisu samo problemi ABA lige. Ono što mi kao organizacija možemo i moramo da uradimo jeste da zastupamo i branimo stav nulte tolerancije za bilo kakve poteze koji narušavaju bezbjednost aktera, duh igre i kvalitet proizvoda. Sami akteri su to pokazali i bili fer. Tu prije svega želim da čestitam i da se zahvalim svima, prije svega na međusobnom poštovanju i potezima koje su vukli na terenu. Ne zaboravite da su Dejan Radonjić i njegovi igrači imali veliki doprinos da se strasti smire poslije druge utakmice, kao i da su Željko Obradović i njegovi igrači isto tu uradili na trećem meču finalne serije. Da se publika ponaša kao njihovi miljenici, sigurno da danas ne bismo imali ovakve teme i tenzije.

Klubovi su tokom serije tražili ekspertize, nakon kojih je utvrđeno da je bilo grešaka, koje su i direktno uticale na ishod mečeva. Da li ste zadovoljni suđenjem u ovoj finalnoj seriji?

- ABA liga ima najbolje sudije u Evropi i to je činjenica, htio to neko da prihvati ili ne. To su profesionalci koji su prošli mnogo toga i velikim radom i kvalitetom stekli ozbiljan status u evropskim okvirima. Greške o kojima govorite su objavljene i od strane same lige, što je recimo praksa u NBA i ima za cilj da pokaže sistematičnost i transparentnost u radu. Morate da znate da je ABA liga još prije početka finalne serije odredila arbitre za sve utakmice. To je samo još jedan pokazatelj da se misli na sve detalje. Generalno, na polju suđenja, od same sudijske komisije, preko pravilnika, temeljnih sistema rada, analiza i delegiranja, napravljen je ogroman iskorak. Da se razumijemo, sudije su takođe ljudi od krvi i mesa, rade zahtjevan posao u izuzetno teškim uslovima. Greške su moguće i kada se to desi sigurno ne zaslužuju da budu satanizovane. Ključno je da eventualni broj grešaka bude na razumnom nivou, ali ono što nikada ne smije da postoji to je tendencija. Dok je tako, ABA liga će uvijek stajati iza svojih sudija i raditi na tome da suđenje bude podignuto na još viši nivo. Iako nam već sada mnogi zavide na kvalitetu suđenja.

Scena koja nikada ne bi smjela da se ponovi: Arbitri napuštaju treći meč finala
Scena koja nikada ne bi smjela da se ponovi: Arbitri napuštaju treći meč finalafoto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Imamo situaciju da je trenerima i igračima u članu 3 “Pravilnika o radu i natjecanju”, tački 3.9, u dijelu koji se tiče obaveza klubova, zabranjeno da komentarišu suđenje. Takođe, u članu 11, tački 11.10 u “Pravilniku o radu sudačkog odjela” piše da je i arbitrima zabranjeno komentarisanje suđenja i davanje izjava. Onda dolazimo u situaciju da se prije i tokom ove finalne serije, ali i godinama unazad, kroz razna saopštenja stvara vrsta medijskog pritiska i na same sudije i da klubovi javno ističu da su nezadovoljni ko je delegiran na utakmicama. Kako i da li ABA liga planira da se izbori sa tim?

- Baš kao što ste rekli, poštovanjem internih akata i pravilnika. I to je pravac koga smo se držali i koga ćemo se držati, po tom i svim ostalim pitanjima.

Jedna strana smatra da u ABA ligi postoje brojni nedostaci, druga misli da je liga nešto najbolje što region može da ponudi. Kakva je budućnost ABA lige?

- ABA liga je sinonim za vrhunski košarkaški proizvod i idealno okruženje za razvoj svih košarkaških subjekata u regionu. Kao takva, ona nema alternativu. Danas kada pričamo o ABA ligi, pričamo o tek završenoj 21. sezoni. I to je podatak koji mnogo toga kaže. Prostora za napredak naravno ima, a naš zadatak je da ga konstantno smanjimo. I u svemu što se desilo tokom finalne serije, ABA liga je pokazala da je izvukla pouke iz nekih ranijih sezona i postavila novi model ponašanja, sve sa krajnjim ciljem, da iz dana u dan, rastemo kao organizacija, na sportskom i poslovnom planu.

Budućnost ABA lige sa ili bez hrvatskih klubova? Hrvatski košarkaški savez je početkom maja nagovijestio da bi klubovi iz te zemlje mogli da napuste ABA ligu. Kakva su vaša saznanja?

- Ni dok su kružile te glasine, zasnovane na dopisu HKS-a, a ni do današnjeg dana, nijedan klub iz Hrvatske u razgovoru sa nama nije pomenuo istupanje, niti bilo šta slično. Stvar je prosta, svi treba da prepoznaju svoj interes, a potom i da se za njega bore. Tako je sa svim stvarima u životu. Pri tome, ključno je da se razgovara. Samo tako, svi zajedno, klubovi, savezi i liga, možemo da osiguramo bolji košarkaški proizvod.

Kakva je budućnost ABA2 lige? Da li će se i naredne sezone igrati po principu “balona”? Kako ste zadovoljni razvojem tog takmičenja?

- Naslovni sponzor, TV prenosi svih utakmica, odlična posjeta, visok kvalitet košarke i još mnogo toga, govori u prilog da su promjene u ABA2 cijelom takmičenju dale novu dimenziju i koje može samo da služi na ponos ABA ligi. Tokom pandemije, tamo gdje su svi vidjeli probleme, mi smo pronašli način da odemo korak naprijed i dobili smo vrhunski proizvod. Toliko je benefita napravljeno za klubove i samo takmičenje, što predstavlja sjajan temelj za budućnost.

Vojinović na utakmici ABA2 lige u Osijeku
Vojinović na utakmici ABA2 lige u Osijekufoto: ABA League 2/Dragana Stjepanović

Gledajući oba ranga Zlatibor, osvajač ABA2 lige, najveći je gubitnik ove sezone, jer kao prvak drugog ranga nije ušao u elitni rang. Zbog pravila da samo pet klubova iz iste zemlje može da nastupa, igrao je baraž sa Borcem i izgubio. Da li će ABA liga ubuduće funkcionisati po principu nacionalnog ključa?

- ABA liga funkcioniše po jasno propisanim pravilima i internim aktima. Oni su svima poznati i jasni i tokom sezone se ne mijenjaju. Ta pravila i interne akte određuju klubovi, odnosno da budem još precizniji, određuju ih vlasnici lige. Samim tim od njih zavisi i da li će po tom pitanju biti promjena.

Da li ćete pronaći način da Zlatiboru omogućite učešće u ABA ligi naredne sezone?

- Kao što sam već rekao, pravila su svima poznata i jasna. A, po pravilima koja su trenutno na snazi, jedna zemlja može da ima maksimalno pet predstavnika. Da li će biti promjena, zavisi od stava vlasnika ABA lige.

Milija Vojinović
Milija Vojinovićfoto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Zvezda će igrati Evroligu, Partizan se nada licenci. Da li je realno očekivati dva kluba u Evroligi naredne sezone? Koliko je ovakva ABA liga zanimljiva Evroligi?

- Često se zaboravlja, da je ABA liga jedina liga u Evropi koja ima prohodnost ka Evroligi. To je sada šampion koji ima prednost za dobijanje pozivnice, a praksa jasno pokazuje da to znači i učešće u Evroligi. Da li zaslužujemo više? Naravno! Iskreno se nadam da će Partizan kao vicešamion dobiti pozivnicu, kao i da će to biti praksa u budućnosti. Pored toga, za nas je izuzetno važan i broj učesnika u Evrokupu, ali i FIBA takmičenjima. Ono za šta se svi borimo i što je u svima u interesu, jeste da pored kvaliteta i profita, imamo i najbolji mogući status u odnosu na sve druge organizacije. Sa svima razgovaramo i borimo se za interese same lige i klubova.

Hoće li od naredne sezone ponovo biti aktuelan Superkup ABA lige ili se odustalo od te ideje?

- Konačnu odluku po tom pitanju će dati Skupština. Ipak, kalendar takmičenja, odnosno činjenica da se Evropsko prvenstvo završava 18. septembra, kao i da Evroliga kreće već u prvoj sedmici oktobra, govori da postoji veoma malo manevarskog prostora. Da li će prevagnuti ideja da se iskoristi za Superkup ili da liga počne ranije, ostaje da vidimo. U svakom slučaju, Superkup je takmičenje koje ima višestruki značaj i kao takvo od velikog je interesa za ABA ligu.

Bonus video: