Dinastija iz San Franciska: Malo ko ih je vidio kao favorite

Voriorsi postali treća najtrofejnija franšiza u NBA ligi. Karija, Tompsona, Grina i Andrea Igudalu je ovo četvrti prsten - nakon 2015, 2017. i 2018. godine

8056 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Malo ko je Golden Stejt na startu sezone vidio kao favorita, pa čak i ozbiljnog kandidata za šampionski prsten u NBA ligi.

Prolazili su dani, mjeseci, Voriorsi su malo pomalo dokazivali da je ovo sezona u kojoj mora da se ozbiljno obrati pažnja na njih. Jer, ako ništa drugo - navika pobjeđivanje je bila očigledna, sa Stefom Karijem, Drejmondom Grinom i povratnikom Klejom Tompsonom, igračima koji su već imali tri prstena... Kada su se uloge rasporedile, a Stiv Ker lansirao Džordana Pula, Kevona Lunija, Endrjua Viginsa, Ota Portera..., “ratnici” su se pretvorili u pravu ratničku ekipu.

Nagrada je stigla u noći između četvrtka i petka - savladali su Boston u gostima 103:90 i sa 4:2 u finalnoj seriji stigli do sedme titule u istoriji franšize

"Ništa više nije bitno sem to da smo pronašli način da to ponovo uradimo, da budemo najbolji", rekao je Kari.

Kari je u 6. utakmici postigao 34 poena i MVP je finala.

"Ovo je dio našeg šampionskog pedigrea, iskustvo koje smo sticali, jer nešto veliko gradimo već 10-11 godina. Kada dođete do ove faze, do borbe za titulu, to iskustvo je neprocjenjivo", istakao je Kari.

Za Karija, Tompsona, Grina i Andrea Igudalu je ovo četvrti prsten - nakon 2015, 2017. i 2018.

"Svaki od njih je jedinstven i ne treba da napominjem koliki je njihov uticaj na ovu ekipu. Od svih titula što smo osvojili, ova je vjerovatno najspecifičnija. Ne mogu da kažem da li je i najdraža, jer je svaka stigla nakon fantastičnih izdanja", kaže trener Stiv Ker.

Golden Stejt je sedmim prstenom postao treća najuspješnija NBA franšiza. Boston je propustio šansu da postane najtrofejniji, ostao je na 17 titula, koliko imaju i LA Lejkersi.

Voriorsi su do sada dijelili treće mjesto sa Čikago Bulsima, a prvu tituli su osvojili u sezoni 1946/47. kao jedan od izvornih timova NBA.

Grupa investitora iz San Franciska je kasnije, nakon sezone 1961/62, kupila franšizu i premjestila ekipu koja je postala poznata kao San Francisko Voriorsi. Godine 1971. uslijedila je selidba u Ouklend i novo ime - Golden Stejt, da bi se Voriorsi vratili u San Francisko nakon 48 godina.

"Za mene je ova titula drugačija znajući šta smo sve prošli posljednje tri godine. Bilo je mnogo povreda, teških poraza, promjena sastava, dolazaka mladih momaka koje smo morali da uvedemo u sistem...", rekao je Kari.

Za Kera je ovo deveti prsten u karijeri, četvrti u trenerskoj karijeri, dok pet ima kao igrač (četiri sa Čikagom, jednu u dresu San Antonija). Sa četiri prstena je šesti na listi najtrofejnijih trenera - iza Fila Džeksona (11), Reda Oerbaha (devet), Džona Kundlu, Grega Popoviča i Peta Rajlija (po pet).

Bonus video: