Otpao i Radončić, Radović poručuje: I mi ćemo, kao i rukometaši i fudbaleri kad su bili oslabljeni, dati sve

„Vučević nam je rekao da je odlučio da ljeto provede sa porodicom. Neće igrati ni kvalifikacije, ni Evropsko prvenstvo, to je njegov stav. Dinu se usljed udarca koji je dobio prije mjesec i više pojavio gas u grlu, otiče mu, zbog čega je bio i hospotalizovan”, rekao je Boško Radović

20752 pregleda 30 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

Prije tri godine, Crna Gora je postala najmanja zemlja koja je ikada stigla do svjetskih prvenstava u košarci.

„Crveni” i sada imaju šansu da se domognu Mundobasketa, ali će situacija biti jasnija nakon posljednjeg „prozora” u prvoj fazi kvalifikacija, u kojem tim Boška Radovića dočekuje Francusku 1. jula, a tri dana kasnije gostuje Portugalu.

Jedna pobjeda bi produžila snove, sa dvije bi šampionat u Japanu, Filipinima i Indoneziji bio jako blizu, a dva poraza bi udaljila ekipu od cilja.

Problema je, nažalost, mnogo. Zoran Nikolić će biti jedina „petica” u timu, jer su sa prvobitnog spiska, kao što su „Vijesti” i najavile, otpali Nikola Vučević, Bojan Dubljević, Marko Todorović, Marko Simonović i Filip Barović.

Da stvar bude gora, neće biti ni prvog krila Dina Radončića, koji je u bolnici u Zrenjaninu.

„Vijest da ćemo biti učesnici Evropskog prvenstva je sve u javnosti okrenula ka tome, ali nama slijede dvije veoma bitne utakmice u ‘prozoru’ kvalifikacija za Mundobasket. Susrijećemo se sa baš velikim problemom i izostankom pet jako bitnih igrača za našu reprezentaciju”, rekao je Radović.

Nikola Vučević na majstorici finala ABA lige između Crvene zvezde i Partizana
Nikola Vučević na majstorici finala ABA lige između Crvene zvezde i Partizanafoto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Selektor je krenuo redom.

„Pretpostavljam da vas najviše interesuje status Nikole Vučevića. Predsjednik Saveza i direktor reprezentacije su od prošle godine u kontaktu sa njim, bio sam i ja sa njima nedavno na ručku sa Vučevićem, na kojem nam je rekao da je odlučio da ljeto provede sa porodicom. Neće igrati ni kvalifikacije, ni Evropsko prvenstvo, to je njegov stav”.

Sada nema ni kapitena Dubljevića, ali će igrati na Eurobasketu.

„Bojan neće nastupiti u ovom ‘prozoru’. U dogovoru sa nama će izostati iz razloga koji nisu za javnost, ali će biti na raspolaganju 28. jula, na početku priprema za Evropsko prvenstvo”.

Nastup Marka Todorovića je neizvjestan za šampioat Starog kontinenta, protiv Francuske i Portugala ga neće biti.

„Marko je van treninga skoro tri mjeseca, ima povredu donjih leđa. Neće biti tu za ‘prozor’, a otvara se i veliko pitanje koliko će moći da izdrži ono što slijedi kasnije. U kontaktu smo, doći će na pripreme za Eurobasket i vidjećemo u kakvom je stanju.”

Marko Simonović
foto: Boris Pejović

Nema ni Marka Simonovića, koji je u SAD.

„Simonović zbog obaveza prema Čikagu mora da bude u trening kampovima, pretpostavljam da će igrati i Ljetnju ligu. Ni na njega ne možemo da računamo, ali će se nakon kratkog odmora pojaviti na početku priprema za EP”.

Od centara fali i Filip Barović.

„Filip ima skup sitnih povreda. Prošle godine se vratio nakon dvije ozbiljne operacije, stalno se nakupljaju te neke povrede i mora da odradi preglede i terapije u Novom Sadu i Beogradu”.

I dok je sve to očekivano odranije, muke stvaraju zdravstveni problemi Dina Radončića, koji je trebalo da bude neprikosnoven na poziciji „trojke” i da eventualno pomogne na „četvorci”.

„Sve ovo za centre smo znali, ali nismo očekivali ono što se desilo sa Dinom. U kontaktu smo sa njim i njegovim ocem, usljed udarca koji je dobio prije mjesec i više pojavio mu se gas u grlu, otiče mu, zbog čega je bio i hospotalizovan. Dobre vijesti su da neće morati na operaciju, a u naredna dva dana možda se desi da se i on priključi, mada je to pod velikim znakom pitanja. Mnogo veća je mogućnost da neće, nego da hoće. Čekamo zeleno ili crveno svjetlo od doktora”.

Nikola Ivanović
foto: Marko Metlaš/Beta

U finišu 3. četvrtine sinoćnje utakmice sa FMP-om u finalu Košarkaške lige Srbije, skočni zglob je povrijedio Nikola Ivanović, ali to neće zahtijevati dužu pauzu.

„Nikola je doživio povredu zgloba koja nije strašna, biće spreman. I da nije bilo toga, morali bismo veoma pažljivo da ga uvodimo, jer je tek završio sezonu. Imamo igrače koji su prije šest-sedam dana odigrali posljednji meč i neke prije mjesec i po, ali vjerujem da ćemo sa našim kondicionim trenerom Mikicom Ljubojevićem naći pravi način da ih sve uvedemo u ritam. I Fedor Žugić i Džona Radebou će se priključiti malo kasnije, a i Petar Popović je zbog sitnih povreda i naporne sezone dobio nekoliko dana pauze. Mislim da ćemo od 23. juna svi biti na okupu”.

„Crveni” prvi meč igraju 1. jula u „Morači” sa Francuskom, u čijem timu će biti centar Reala Vensan Puarije, igrači iz NBA Frank Ntilikina, Teo Maledon, Džejlen Hourd, Petr Korneli, učesnici Evrolige Eli Okobo (Asvel), Jakuba Uatara (Monako), osvajačči Evrokupa sa Virtusom Mam Žaite i Isaija Kordinije, Luj Labejri iz Valensije, Andrju Albisi iz Gran Kanarije...

„Uvijek idemo utakmicu po utakmicu, prva je sa Francuskom u Podgorici. Biće u znatno boljem sastavu nego na posljednjoj našoj utakmici, tu su igrači iz Evrolige i NBA. Protiv tako favorizovanog tima moramo da se spremimo i odigramo dobru utakmicu”.

Radović poručuje da nema predaje i da su primjer rukometaši i fudbaleri Crne Gore.

„Nemamo nikakvih kalkulacija. Ovo su momci koji imaju karakter, nebitno s kim igramo idemo na pobjedu. Gledajući i naše druge sportove, prije svih rukomet i fudbal, kada su, iako oslabljeni, svi pružali maksimum, nadam se da ćemo i mi nastaviti niz dobrog odnosa prema državnom grbu”.

Naravno, veća šansa za pobjedu je na gostovanju Portugalu 4. jula.

„Veoma važno je da odigramo dvije dobre utakmice. Tražićemo pobjede, ali moraćemo puno da radimo da bismo došli do toga, da idemo preko mogunosti i granica. Deficitarni smo na poziciji ‘pet’, ali ovo nije prvi put da smo u problemima. Momci koji tu su najbolji koje imamo, nadam se da ćemo se u narednih 10-ak dana pripremiti za sve”.

BILA NAM JE POTREBNA SVJEŽA KRV, ZATO JE TU RADEBOU

Prvi put na pripremama reprezentacije pojaviće se novi Amerikanac, Džona Radebou.

Bek koji je prije tri dana proslavio 25. rođendan je imao odličnu sezonu u dresu Ludvigzburga - u Bundesligi je prosječno bilježio 14,8 poena, 5,4 skokova i 3,8 asistencija, a u FIBA Ligi šampiona imao slične brojke (13,7 - 5,8 - 2,8).

Džona Radebou u dresu Ludvigzburga
Džona Radebou u dresu Ludvigzburgafoto: FIBA

Nedavno je potpisao dvogodišnji ugovor sa Tenerifama, a on će biti prva „dvojka” koja će nastupiti za „crvene”, jer su do sada naturalizovani samo plejmejkeri (Omar Kuk, Tejlor Ročesti, Tajris Rajs, Derik Nidam i Džastin Kobs) i krilo Džavonte Grin.

„Doveli smo novog igrača, mladog momka koji je imao ozbiljnu sezonu u Ludvigzburgu i potpisao dvogodišnji ugovor sa Tenerifeom. Bila nam je potrebna svježa krv, a Kobsa više neće biti. Naturalizovali smo i Kendrika Perija, a za ovaj prozor smo odlučili da tu bude Radebou, jer imamo tri naša plejmejkera - Ivanovića, Drobnjaka i Pavlićevića, s kojima ćemo iznijeti ovaj prozor. I Radebou može da pokrije tu poziciju, ali je prevashodno dobar napadač, koji je imao skoro 15 poena prosječno i donijeće nam ekstra kvalitet”, poručio je Radović.

SPISAK - PLEJMEJKERI

Nikola Ivanović (Crvena zvezda, Srbija)

Igor Drobnjak (Budućnost Voli)

Nikola Pavlićević (SC Derbi)

BEKOVI

Vladimir Mihailović (Mornar)

Džona Radebou (Ludvigzburg, Njemačka)

Petar Popović (Budućnost Voli)

KRILA

Vladimir Tomašević (Sutjeska)

Emir Hadžibegović (SC Derbi)

KRILNI CENTRI

Radosav Spasojević (Sutjeska)

Nemanja Radović (Mursija, Španija)

Aleksa Ilić (SC Derbi)

Vasilije Baćović (SC Derbi)

CENTAR

Zoran Nikolić (Budućnost Voli)

Bonus video: