Petar Popović: Možda niža petorka bude naša prednost

Bek košarkaške reprezentacije Crne Gore vjeruje da će se ekipa prilagoditi na igru sa manjim brojem centara

7746 pregleda 6 komentar(a)
Popović očekuje da ekipa da sve od sebe u završnici kvalifikacija za Mundobasket, Foto: Luka Zeković
Popović očekuje da ekipa da sve od sebe u završnici kvalifikacija za Mundobasket, Foto: Luka Zeković

Otkada je košarkaška reprezentacija Crne Gore počela da nastupa, snaga je bila pod košem. Ko god je bio selektor, od Duška Vujoševića, preko Dejana Radonjića, Luke Pavićevića, Bogdana Tanjevića i Zvezdana Mitrovića, do Boška Radovića, mogao je da se osloni na sjajne centre - Nikolu Pekovića, Predraga Drobnjaka, Nikolu Vučevića, Blagotu Sekulića, Milka Bjelicu, Vladimira Golubovića, Bojana Dubljevića, Marka Todorovića...

Ali, čak pet “petica” je otkazalo poziv, zbog čega će Radović morati da se osloni na bekovsku liniju, koja će sada biti glavna snaga. Među njima će jedan od aduta biti Petar Popović, koji se izdigao i u sumornoj završnici sezone Budućnost Volija bio najbolji igrač ekipe.

- Poslije dvije-tri sedmice pauze, a kod nekih i mjesec, nije se lako vratiti u ritam za desetak dana i biti spreman za utakmice. To nam je što nam je, pružićemo sve od sebe da iskoristimo svaki dan maksimalno i da budemo što spremniji za prvu utakmicu - istakao je 25-godišnji Cetinjanin.

”Crveni” u petak, 1. jula, dočekuju Francusku, tri dana kasnije gostovanjem Portugalu završavaju prvu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

- Specifična je situacija, ako bismo se bavili kalkulacijama i razmišljali što je bitnije, sigurno bismo rekli da je meč sa Portugalom važniji. Ipak, i duel sa Francuskom moramo iskoristiti što bolje, da probamo da iznenadimo. Francuzi su kvalitetom vjerovatno iznad nas, ali i oni su imali pauze, nakon dugih i napornih sezona, sigurno da ni oni nisu u najsjajnijem momentu.

Crna Gora je prošle godine dva puta namučila Francuze, ali je izgubila 73:71 u Podgorici, odnosno 73:67 u Pou.

- Sve je drugačije u odnosu na mečeve prošle godine. Igrali smo sa njima u momentima kada smo svi bili na vrhuncu forme, sada je neka priča za sebe. Mislim da nije normalno prijetiti Francuzima, ali daćemo sve od sebe i u petak vidjeti za koliko će to biti dovoljno.

Jedina klasična “petica” je Zoran Nikolić, zbog čega će selektor Radović nešto morati da modifikuje.

- Sigurno da može biti problem to što imamo samo jednog pravog centra. U prethodnim prozorima smo se dosta oslanjali na igru kroz reket, ovog puta nije tako. Mislim da od toga može biti i neke koristi, okrenućemo se igri sa nižom petorkom. Tu je Nemanja Radović, koji može da raširi njihovu odbranu. Mislim da to može biti prednost, ako budemo znali da je iskoristimo. Uvijek je lijepo igrati kada smo na okupu, ali nema mjesta žaljenju. Daćemo sve da odigramo dobro i ostvarimo naš cilj iz ove dvije utakmice - poručio je Popović.

”Vijesti” su objavile da je bek Budućnosti na meti Cedevita Olimpije, ali on to nije želio da potvrdi. Moguće je i da ostane u podgoričkom klubu...

- Čekam, nema nikakvih novosti, mene niko nije zvao direktno i konkretno da me pita ili ponudi. Čekamo, još je rano, još je jun, neke lige su se tek završile. Što se mene tiče, nije žurba, osjećam se dobro, čekam i nadam se da će iskočiti nešto dobro. Pomiješana su mi osjećanja u vezi sa mogućim odlaskom. Imam raznih želja, ali to za sad držim za sebe i za ljude koji su mi baš bliski. Volio bih da tako ostane - zaključio je Popović.

Bonus video: