Za prekid crne serije na evropskoj sceni

Izabranici Aleksandra Džikića će igrati u grupi B, sa turskim Galatasarajem, litvanskim Litkabelsom, izraelskim Hapoelom, ponovo njemačkim Bajernom, a prvi rival, večeras od 19 sati u „Morači”, je italijanska Ređo Emilija...
84 pregleda 2 komentar(a)
KK Budućnost Voli, Foto: Aba-liga.com
KK Budućnost Voli, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 11.10.2017. 08:44h

Nakon prošlosezonskih 0-8, u konkurenciji Bajerna, Unikahe (na kraju osvojila trofej), Zenita i Mursije, jasno da košarkaši Budućnost Volija ove sezone u Evrokupu žele da ostave bolji utisak na evropskoj sceni, svakako da upišu i koju pobjedu.

Uostalom, istorija ovog takmičenja govori da su Podgoričani prvi put prošle sezone nastup završili bez ijedne pobjede.

Izabranici Aleksandra Džikića će igrati u grupi B, sa turskim Galatasarajem, litvanskim Litkabelsom, izraelskim Hapoelom, ponovo njemačkim Bajernom, a prvi rival, večeras od 19 sati u „Morači”, je italijanska Ređo Emilija...

"Otvaramo Evrokup pred našim navijačima i zbog toga smo uzbuđeni. Protivnika mnogo poštujemo, od kvaliteta igrača, preko načina na koji je tim vođen, a kompletan klub funkcioniše. Protiv stabilnog, organizovanog evropskog rivala očekujem sjajan meč", rekao je trener Podgoričana Aleksandar Džikić.

Budućnost Voli je do sada upisala dvije pobjede (Cibona, Mornar) i poraz (Cedevita) u ABA Superkupu, te dvije pobjede (Zadar, Cibona) i poraz (Igokea) u ABA ligi. Ređo Emilija je, sa druge strane, u šampionatu Italije upisala dva poraza na startu, u gostima od Avelina, i kod kuće protiv Pezara.

Prošle sezone je bila šesta u regularnom dijelu prvenstva, a onda je ispala u četvrtfinalu plej-ofa od Avelina. Ređo Emilija se vraća u Evropu nakon godine pauze (zajedno sa Trentom i Sasarijem nije igrala u Evrokupu zbog toga što je FIBA prijetila suspenzijom Košarkaškom savezu Italije zbog sukoba sa Evroligom), i četvrti put u klupskoj istoriji (treći u posljednje četiri godine) je u ovom takmičenju, u kojem je stigla do četvrtfinala u sezoni 2005/2006 kada je eliminisana od srpskog Hemofarma.

"Radi se o ekipi koja prije svega igra izuzetno brzo, proaktivno. Imaju desetoricu igrača u rotaciji i znaju kako da koriste punu formaciju. Prije svega, cilj nam je da dostignemo i pariramo njihovoj energiji, moramo da igramo čvrsto i odgovorno", dodao je Džikić.

Kanadski centar Kajl Lendri, koji je duže bio povrijeđen, pa još uvijek nije mogao da pruži pun doprinos ekipi na startu sezone, ističe da Budućnost u meču sa Ređo Emilijom „mora da iskoristi dobar trenutak, samopouzdanje stečeno u duelu sa Cibonom u ABA ligi”.

"Na sličan način moramo igrati, oslanjajući se na dobru odbranu i žestok pristup. Uz tu čvrstinu u defanzivi ide i nesebičan napad, uz agresivnost u skoku u oba pravca igre. Sve to se mora poklopiti ukoliko želimo rezultat protiv Ređa", rekao je Lendri.

Ređo Emilija je najbolje rezultate u klupskoj istoriji ostvarila u sezonama 2014/2015 i 2015/2016, kada je stizala do finala plej-ofa, u kojima je gubila od Sasarija i Armanija.

"Želimo na najbolji način da počnemo ovaj veliki put u Evrokupu. Gostujemo klubu koja ima veliku istoriju, koji je godinama na mapi evropske košarke. Radi se o čvrstoj ekipi, svjesni smo njihovog kvalitetna, kao što smo svjesni da mi želimo da ostvarimo dobre rezultate u ovom takmičenju zbog patnje što prošle sezone nijesmo igrali Evrokup. Entuzijazam je velik, i želja da „izbrišemo” poraz u prvenstvu od Pezara, kako bismo novu avanturu počeli kao velika ekipa. Odlučiće detalji, koncentracija, veća želja za dobrom igrom tokom svih 40 minuta", rekao je nakon treninga u „Morači” trener Ređo Emilije Maks Meneti.

Bonus video: