Četiri karte za velikana - disciplina, motiv, preciznost, atmosfera sa tribina

Najbolji crnogorski košarkaši pokušaće večeras u “Morači” (19 h) u 5. kolu kvalifikacija za Mundobasket da iznenade jaku Francusku

14330 pregleda 7 komentar(a)
Nikola Ivanović na meču sa Francuzima u kvalifikacijama za EP 2020. godine, Foto: FIBA
Nikola Ivanović na meču sa Francuzima u kvalifikacijama za EP 2020. godine, Foto: FIBA

Disciplina u igri, preciznost i odnos, ali i podrška sa tribina, četiri su “karte” na koje će crnogorski košarkaši pokušati da odigraju protiv velikog favorita Francuske, večeras u “Morači” (19 h), poručio je selektor reprezentacije Boško Radović uoči duela u petom kolu grupe E kvalifikacija za Mundobasket.

”Sve ostalo može da bude i ne mora, računajući i sami ishod utakmice. Jer, mi se ovoga puta suočavamo sa ozbiljnim protivnikom”, kazao je Radović.

Crna Gora je imala lijep hod u kvalifikacijama za SP, ali je usporila porazom od Mađarske u prošlom kolu na domaćem parketu.

Francuska, naravno, nije selekcija za vađenje, iako je naša reprezentacija odigrala sjajan meč protiv “trikolora” u Pou novembra prošle godine, kada je tek u finišu položila oružje.

”To je selekcija koja ima 30-ak igrača i u kojem god da dođe sastavu, sigurno da je favorit, i za medalju na samom šampionatu. To je realna priča. Mi smo u Francuskoj odigrali jednu od najboljih utakmica u posljednje dvije godine. Biće teško da ponovimo takvu partiju, ali nadam se da možemo, uz punu ‘Moraču’. Znam da je vrijeme odmora i da su u Podgorici paklene vrućine, ali nama treba puna ‘Morača’, kao dodatni motiv, dodatna snaga da odigramo dobru utakmicu protiv ekipe kao što se Francuska”, istakao je Radović.

Francuska je lider grupe sa maksimalnim učinkom, Crna Gora i Mađarska imaju po dvije pobjede i poraza, a Portugal je bez pobjede. Naša reprezentacija već za tri dana gostovanjem Portugalu završava prvu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

Dvije pobjede značajno bi približile “crvene” drugom uzastopnom plasmanu na najveću svjetsku košarkašku smotru, polovičan učinak bi zadržao šanse, a dva poraza bi ih značajno umanjila.

Crna Gora jeste favorit u Portugalu, ali će prethodno pokušati da izvuče maksimum protiv Franuza. Da pokuša da iznenadi, iako će biti žestoko hendikepirana na centarskim pozicijama, gdje je Zoran Nikolić jedina raspoloživa “petica”.

”Pokušaćemo da utakmicu uvedemo u neki naš ritam, kao što smo to uradili u prethodnoj utakmici protiv njih. Francuska je reprezentacija koja puno trči, koja igra puno tranzicije. U prošlom meču smo uspjeli da zaustavimo njihovu tranzicionu igru, uveli ih u poziciju. Nama odgovara disciplinovana igra u napadu, dobri šutevi, pa i ako se promaši iz dobrih šuteva, treba nam dobro trčanje i dobra tranziciona odbrana. To je neki način na koji bismo mi trebali da igramo. Ako budemo tako igrali, možemo da tražimo šansu u egal završnici na jedan ili dva posjeda. Ja tako vidim utakmicu, a vidjećemo kako će sve to biti”, istakao je Radović.

Tu je i faktor domaćeg parketa, veliki motiv, ekstra potez pojedinca...

”U ‘Morači’ smo imali puno velikih utakmica, sa velikim timovima. Takva atsmosfera daje dodatnu snagu, dodatni motiv i adrenalin. I uvijek u takvim mečevima iskoči neki pojedinac. Nama se pojavio Aleksa Popović iz Crnogorske lige i pogodio dva šuta i otišli smo na Svjetsko prvenstvo. Vlado Mihailović je imao odličnu rolu u prošloj utakmici protiv Francuske. Nadam se da će svi igrači večeras imati neki svoj udio, a ako neko odskoči posebno, dobro je došao”, zaključio je Boško Radović.

Povratak Nikola Ivanović: Veliki izazov

Nikola Ivanović, košarkaš Crvene zvezde, ponovo će biti adut crnogorskog tima nakon što je zbog mečeva Evrolige i poklapanjima sa FIBA prozorima propustio sva četiri prethodna meča u drugoj fazi kvalifikacija.

”Meč sa Francuskom treba da doživimo kao veliki izazov za sve nas. To je ekipa sa momcima iz NBA lige i Evrolige, sa ozbiljnim igračima. Nadam se da ćemo odigrati kvalitetan meč”, kazao je Ivanović, koji računa na podršku sa tribina kao ozbiljan adut našeg tima.

”Nadam se da će dosta ljudi doći na utakmicu, a mi imamo odgovornost i obavezu da odigramo dobro i damo sve od sebe. Biće to fizički zahtjevna utakmica, protiv ekipe koja je mnogo visočija od nas. Ali, drugačije je igrati za reprezentaciju i pred domaćom publikom, gdje imamo dodatni motiv i odgovornost da odigramo kvalitetno”.

Bonus video: