Trijumf nad Francuskom za istoriju, dva boda u Portugalu otvaraju vrata Azije

„Crveni” bi novoformiranu grupu K u drugoj fazi mogli da počnu sa 10 bodova i bili glavni kandidati za 3. mjesto, posljednje koje vodi na Mundobasket

22491 pregleda 11 komentar(a)
Slavlje košarkaša Crne Gore nakon pobjede nad Francuskom, Foto: FIBA
Slavlje košarkaša Crne Gore nakon pobjede nad Francuskom, Foto: FIBA

Pobjeda nad Francuskom (70:69), najveća u istoriji crnogorske košarkaške reprezentacije, otvorila je vrata raja izabranicima Boška Radovića.

„Crveni” su napravili ogroman korak ka Svjetskom prvenstvu, koje će se sljedeće godine održati u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Sada je ključno da ne dozvole ono što im se desilo u februaru - da nakon velike pobjede dožive neočekivan poraz.

Tada su se Bojan Dubljević, Vladimir Mihailović i ostali poigravali sa Mađarskom u gostima, slavili 83:67, a tri dana kasnije od istog rivala u „Bemax areni” izgubili 88:84.

Ukoliko izbjegnu takav scenario i u ponedjeljak pobijede Portugal u predrgrađu Lisabona, Odivelašu, košarkaši Crne Gore bi bili na pragu novog učešća na svjetskim prvenstvima.

Naime, u tom slučaju bi novoformiranu grupu K u drugoj fazi počeli sa 10 bodova i bili glavni kandidati za 3. mjesto, posljednje koje vodi na Mundobasket.

Kako sada stvari stoje, Litvanija bi mogla da prenese maksimalnih 12 bodova, jer u posljednjem kolu dočekuje Češku, a druga bi bila Francuska sa 11 (ako savlada Mađarsku).

Tik iza nje bi bio Radovićev tim, sa bodom prednosti nad Mađarskom i vjerovatno Bosnom i Hercegovinom, koja u posljednjem kolu dočekuje Bugarsku.

Za Crnu Goru bi idealan scenario bio da pobijedi u Portugalu, a da u grupi F pobijede Litvanija i Bugarska.

U tom slučaju, drugoplasiranom i trećeplasiranom timu iz te grupe bi bilo praktično nemoguće da dostignu „crvene”, jer bi imali dva boda manje...

Sve te kalkulacije biće mnogo jasnije u ponedjeljak, kada se završava prva faza evropskih kvalifikacija.

Nastavak je krajem avgusta, neposredno pred Eurobasket, a preostala dva „prozora” su u novembru ove i februaru sljedeće godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: