Košarkaši Crne Gore na zapadu Evrope otvaraju koridor ka Dalekom istoku

Košarkaši Crne Gore večeras (20 časova) gostuju Portugalu. Ukoliko pobijede, plasman na Svjetsko prvenstvo, koje naredne godine organizuju Japan, Filipini i Indonezija, postao bi realnost

21576 pregleda 5 komentar(a)
Slavlje košarkaša Crne Gore nakon pobjede nad Francuskom, Foto: Risto Božović/FIBA
Slavlje košarkaša Crne Gore nakon pobjede nad Francuskom, Foto: Risto Božović/FIBA

Istorijska pobjeda nad Francuskom je stavljena ad acta, jer je pred košarkašima Crne Gore meč koji može da im odškrine vrata drugog nastupa na svjetskim prvenstvima.

Tim Boška Radovića večeras (20 časova) gostuje otpisanom Portugalu, kojem utakmica ništa ne znači. Ali, zbog čudnog pravila Fibe, da se ne brišu rezultati protiv selekcija koje ne prolaze u glavnu fazu, „crvenima” je ovaj duel izuzetno bitan.

Ukoliko pobijede, grupu K će početi sa 10 bodova i biti najveći kandidati za 3. mjesto, koje u septembru naredne godine vodi Japan, Indoneziju i Filipine.

Kako sada stvari stoje, u slučaju trijumfa nad Portugalom bile bi dovoljne i dvije pobjede u glavnoj fazi, a u kojoj će rival biti Litvanija, gotovo sigurno i Češka, te bolji iz večerašnjeg duela BiH i Bugarske.

Češka bi mogla da otpadne samo ako izgubi u Litvaniji, a Bugarska slavi sa četiri ili pet razlike u sarajevskoj dvorani „Mirza Delibašić”.

„U dobrom smo ritmu i nakon ogromne pobjede protiv Francuske sa velikim samopouzdanjem dočekujemo meč sa Portugalcima. Imaju drugačiji sistem igre od Francuske, koja se bazirala na visoke igrače. Portugal igra brzo, u tranziciji, traži mnogo šuteva i mnogo više posjeda nego Francuzi. Moraćemo da se adaptiramo na to, da odgovorimo energijom. Moramo da im smanjimo broj posjeda i šuteva i mislim da bi na kraju pobjeda trebalo da bude naša”, poručio je najmlađi član reprezentacije, Fedor Žugić.

„Crveni” su imali jako težak put do Lisabona, načekali se na aerodromima u Tirani i Minhenu, ali će se truditi da se to ne osjeti u pregrađu glavnog grada Portugala, Odivelašu.

„Mislim da to neće puno uticati. Svi momci puno motivisani i to će na kraju i da presudi. Jednostavno, taj motiv prevazilazi svaki umor, imamo da odradimo još ovu jednu utakmicu i onda slijedi odmor do sljedeće akcije. Trenutno niko ne razmišlja o umoru”, jasan je Žugić.

Jedan od najvažnijih igrača Crne Gore u ovim kvalifikacijama, Vladimir Mihailović, ističe da je opuštanje zabranjeno.

„Ne smijemo da dozvolimo da se uljuljkamo poslije onakve pobjede protiv Francuske. Moramo da nađemo motivaciju i da se dobro odmorimo, jer smo imali težak put do Portugala, sa jako lošim konekcijama. Ali, maksimalno ćemo se spremiti kako bismo izborili još jednu pobjedu”, naglasio je bek Mornara.

Crnogorska ekspedicija je poslije 16 sati puta stigla u Portugal, ali se sada sve to zaboravlja.

„Ukazala nam se prilika da eventualnom pobjedom nad Portugalom prenesemo ozbiljan broj bodova u drugu fazu i uđemo u trku za Mundobasket. Noć smo proveli u putu, 16 sati išli do Lisabona i sigurno je da smo potrošeni, a čeka nas ekipa koja traži intenzitet. Puno trči, igra na puno posjeda, mnogo šutira za tri. Pored disciplinovanog napada, ključ je naša agresivna odbrana”, istakao je selektor Radović.

Portugal je prije tri dana poražen na gostovanju Mađarskoj 69:68, pa je još na nuli. Ne želi da na njoj i ostane...

„Poslije poraza od Mađarske nemaju šta da izgube, igraće utakmicu bez ikakvog rezultatskog značaja. Biće potpuno rasterećeni”, upozorio je Radović.

Bonus video: