Radović: Na pravom smo putu

Košarkaši Crne Gore u odličnoj poziciji na polovini bitaka za odlazak na Svjetsko prvenstvo, selektor Boško Radović spušta loptu i podsjeća gdje je bio njegov tim u avgustu prošle godine

10082 pregleda 0 komentar(a)
U odličnoj poziciji pred drugu fazu kvalifikacija: Boško Radović, selektor Crne Gore, Foto: fiba
U odličnoj poziciji pred drugu fazu kvalifikacija: Boško Radović, selektor Crne Gore, Foto: fiba

Prije četiri godine, pred junsko-julski “prozor” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini, djelovalo je da je tim tadašnjeg selektora Zvezdana Mitrovića u bezizlaznoj situaciji. U prva četiri kola su upisana četiri poraza, dva kod kuće od Španije i Slovenije, pa je cilj bio samo da se drugi put poraze Bjelorusi i dođe do druge faze.

”Crveni” su odradili taj zadatak u Nikšiću, a tri dana kasnije, 1. jula 2018, usred Ljubljane srušili prvaka Evrope Sloveniju (87:74) i na polovini kvalifikacija imali polovičan učinak. Kasnije su u grupi sa Turskom, Letonijom i Ukrajinom upisali još četiri trijumfa i učinili Crnu Goru najmanjom zemljom koja je ikada nastupila na planetarnim šampionatima.

Sada, na polovini kvalifikacija za Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinima, izabranici Boška Radovića su u sjajnoj poziciji, jer su senzacionalnu pobjedu nad Francuskom u “Morači” potvrdili trijumfom na gostovanju Portugalu, pa imaju skor 4:2.

U grupi K, koju počinju duelom sa selekcijom Bosne i Hercegovine 24. avgusta, kreću sa 3. pozicije, sa bodom manje od Francuske i Litvanije, a jednim više od BiH, Češke i Mađarske, od koje imaju i bolji međusobni skor.

Zbog toga će možda još samo dvije pobjede, protiv direktnih rivala - BiH i Češke, biti dovoljne za novi odlazak na Daleki istok...

- U avgustu prošle godine smo se borili da se uopšte domognemo kvalifikacija, a onda je bio cilj da prođemo grupu, da imamo kontinuitet igara maltene dvije godine. Poslije prve faze smo na pravom putu, sa ovoliko prenijetih bodova imamo dobre šanse da se borimo u narednoj rundi - istakao je Radović.

Stručni štab će narednih dana prikupiti sve potrebne informacije o protivnicima u grupi K, a igrače će rasteretiti do 28. jula. Tada počinju pripreme za prvi “prozor” druge runde kvalifikacija za Mundobasket i za nastup na Evropskom prvenstvu, na kojem će prvi meč u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, odigrati 1. septembra protiv Turske.

- Čekaju nas ozbiljni rivali, Litvanija, Češka i BiH su veoma zahtjevne selekcije, ali o tome ćemo kasnije razmišljati. Ovi momci nakon teške sezone i napornih mini priprema i “prozora” idu na odmor, pa od 28. jula krećemo da se spremamo za ono što nas čeka - naglasio je selektor.

Radović je pohvalio igrače zbog odnosa tokom ovih priprema.

- Iskreno, nije nam se davalo puno šansi, očekivao se ne znam kakav poraz od Francuske, ali smo, prevashodno, odbranom, odnosom i željom došli do trijumfa. Mislilo se onda da će biti lako protiv Portugala, a naravno da nije moglo da bude tako. Momci su opet pokazali ozbiljan odnos, požrtvovanje, a niko ovdje nije pobijedio 15 razlike kao mi. Igrači koji su bili ovdje biće svi na pripremama i boriće se za mjesto u ekipi.

Osim momaka koji su iznijeli teret mečeva sa Francuskom i Portugalom, u ekipi bi od početka priprema trebalo da budu i kapiten Bojan Dubljević, Marko Simonović, kao i Dino Radončić, koji će se na vrijeme oporaviti od zdravstvenih problema. U konkurenciji će biti i doskorašnji plejmejker Budućnost Volija, Kendrik Peri, koji će se sa Džonom Radebouom boriti za mjesto naturalizovanog košarkaša.

Zanimljivo, ovo će biti i prve prave pripreme otkada je Radović izabran za selektora, u decembru 2019. godine, jer je do sada igrače imao samo po nekoliko dana na raspolaganju.

- Značiće nam to, imaćemo više vremena da se pripremimo. Biće skoro mjesec do prve utakmice u drugoj fazi kvalifikacija, a biće malo specifično, jer je krajem avgusta veoma važan “prozor”, a nekoliko dana kasnije duel sa Turskom na Evropskom prvenstvu. Mora se sve tempirati, moramo da budemo fokusirani, sačuvamo se povreda i odradimo pripreme na najbolji mogući način - zaključio je Radović.

GRUPA K - 24. AVGUST

Crna Gora - BiH

Francuska - Češka

Mađarska - Litvanija

27. AVGUST

Litvanija - Crna Gora

BiH - Francuska

Češka - Mađarska

11. NOVEMBAR

Češka - Crna Gora

Litvanija - Francuska

BiH - Mađarska

14. NOVEMBAR

Crna Gora - Litvanija

Mađarska - Češka

Francuska - BiH

23. FEBRUAR 2023.

BiH - Crna Gora

Češka - Francuska

Litvanija - Mađarska

26. FEBRUAR 2023.

Crna Gora - Češka

Mađarska - BiH

Francuska - Litvanija

Bonus video: